Arjen Livyns blijft hoopvol en strijdvaardig gestemd

Arjen Livyns. © Getty Images
Redactie KW

“Ons team presteerde in de lente onopvallend en ik deelde in die luwte”, gaf tweedejaarsprof Arjen Livyns (24) uit Kerkhove aan het begin van de zomer ootmoedig toe. Toen volgde echter het scharniermoment in de Ronde van Luxemburg…

Daarin kwam Roompot-Charles collectief én Arjen individueel sterk uit de hoek met als mooiste opbrengst een dagzege voor de nestor van de ploeg, Pieter Weening. En op de slotdag was er een bovenste beste Jesus Herrada (kampioen van Spanje in 2013 en in 2017, een dagzege in het Critérium du Dauphiné in 2016) nodig om Maurits Lammertink van de rit- en de eindzege te houden. Tot die successen kon Arjen (31ste) ruim zijn steentjes toe bijdragen. Drie dagen later kwam daar de dagzege en de leiderstrui van Jan-Willem van Schip in de Baloise Belgium Tour bij. Arjen Livyns deinde mee met de flow van zijn team, maar het mocht niet duren.

Maagparasiet

“Eén week voor het kampioenschap van België op de weg in Gent, waar ik hoopte een spraakmakende prestatie neer te zetten werd ik ziek”, specificeert Arjen. “Een maagparasiet ondermijnde mijn krachtenarsenaal en ik moest drie weken antibiotica innemen. Mijn zorgvuldig opgebouwde conditie ging er helemaal in op. Het was eventjes slikken om vrijwel vanuit het niets herop te bouwen. Half juli trad ik herop in de vijfdaagse Adriatica Ionica Race, waarin uitrijden (85ste, red.) mijn hoogste goed was. In de Slag om Norg in de Nederlandse provincie Drenthe kon ik al opschuiven naar de 39ste plaats. Ik voelde dat mijn conditie in een stroomversnelling was beland.”

Al bij al mag ik niet klagen met mijn situatie als ik bezie wat Bjorg Lambrecht en ook Mathias De Witte overkwam

Arjen Livyns blijft hoopvol en strijdvaardig gestemd
© Getty Images

“Dat vermoeden werd meer dan bevestigd in Heusden, het zelfverklaarde wereldkampioenschap van de kermiskoersen. Met Brent Clé, een stagiair bij Corendon-Circus, kon ik nog net de oversteek naar de kopgroep van negen maken en er mij in handhaven voor een vierde plaats. Ach, het was maar een kermiskoersje, hoor ik sommigen luidop denken. Dat is waar maar wel één die aan een uurgemiddelde van bijna 47 kilometer afgehaspeld werd. Nooit heb ik sneller gereden als op 13 augustus. Ik ben dus veelzijdiger dan ik dacht. Dat gaf mij een boost voor wat volgt en dat is in de eerste plaats de Ronde van Denemarken, waarin ik een prestatie hoop neer te zetten zoals in de Ronde van Luxemburg. Het zou mij op punt zetten voor september, waarin vooral de GP Jef Scherens op zondag 1 september aangestipt staat. Daarna hoop ik op een selectie voor de Ronde van Slovakije, die vanaf 18 september verreden zal worden.”

Roompot stopt

“Ik beleef als coureur inderdaad niet de meest geruststellende periode”, bevestigt Arjen. “Roompot houdt ermee op, maar Nick Nuyens is druk in de weer om een andere hoofdsponsor vast te leggen. Al bij al mag ik niet klagen met mijn situatie als ik bezie wat Bjorg Lambrecht en ook Mathias De Witte (levensverachtende val in de Adriatica Ionica Race, die hem nog weken in het AZ Maria Middelares in Gent houdt en sowieso voor de rest van het seizoen uitschakelde, red.) overkwam. Ik kan mij tenminste nog weren en dat zal ik tot de laatste dag. Toch houd ik rekening met het doemscenario dat ik in 2020 geen contractrenner meer ben. Eén en ander geeft aan hoe broos het bestaan van een coureur is, zelfs al ben je een absolute topper zoals Bjorg ontegensprekelijk zou worden. En o wee, de coureur die niets achter de hand heeft. Ik heb dat gelukkig wel: een bachelor sportmanagement, verworven in Howest Brugge, al hoop ik die beschikking nog meerdere jaren on hold te kunnen zetten.”