Het EK veldrijden beloofde een Nederlands onderonsje te worden en die verwachtingen werden meteen na de start ingelost. Weliswaar was onze landgenote Sanne Cant goed uit startblokken geschoten, lang zou de Lilse het tempo van de Nederlandse armada niet kunnen volgen.

In de eerste ronde hield de Italiaanse Eva Lechner nog even de schijn hoog, maar daarna zou de strijd zich beperken tot een gevecht tussen vijf Nederlandse dames: Brand, Alvarado, Kastelijn, Worst en Betsema. Alvarado gaf samen met Worst de beste indruk en in de tweede ronde scheidde dit duo zich af van hun landgenoten.

Brand gaf zich niet meteen gewonnen, maar moest door een te hoge foutenlast telkens terugkeren. Na de tweede van vijf rondes telden we met Alvarado en Worst dus twee leidsters, Brand volgde op 5 seconden, titelverdedigster Kastelijn op zeven tellen en Cant op 20 seconden.

In die derde ronde trapte Alvarado stevig door, maar Worst bleek net zoals de wereldkampioene over een goed stel benen te beschikken. Na de derde ronde volgde Brand op 7 seconden, Betsema op 18 tellen, van Kastelijn was geen spoor meer.

Brand bleef evenwel knokken en zou in de vierde ronde steeds dichter naderen op haar landgenotes. Net voor het indraaien van de slotronde beende ze hen bij en trok ze meteen in de aanval. Zonder succes, de drie begonnen aan spannend slot. In de eerste zandstrook verraste Brand, maar wegrijden deed ze niet. In de tweede zandstrook wist Alvarado het langst op de fiets te blijven. Ze liep daarna weg van Worst en Brand, die intussen al wat verder zat en uitgeteld leek voor de titel.

Worst was dat nog niet en vocht zich terug op het wiel van de wereldkampioene. Door een hapering op een helling moest ze daarna nog eens een gaatje dichten en dat lukte andermaal. Bijna zij aan zij gingen ze de laatste 750 meter in.

Worst probeerde de wereldkampioene nog voorbij te snellen, maar dat lukte niet en Alvarado draaide als eerste de laatste asfaltstrook op en won de sprint, goed voor haar eerste Europese titel bij de vrouwen elite nadat ze vorig jaar nog bij de beloften won.

(Belga)

Het EK veldrijden beloofde een Nederlands onderonsje te worden en die verwachtingen werden meteen na de start ingelost. Weliswaar was onze landgenote Sanne Cant goed uit startblokken geschoten, lang zou de Lilse het tempo van de Nederlandse armada niet kunnen volgen. In de eerste ronde hield de Italiaanse Eva Lechner nog even de schijn hoog, maar daarna zou de strijd zich beperken tot een gevecht tussen vijf Nederlandse dames: Brand, Alvarado, Kastelijn, Worst en Betsema. Alvarado gaf samen met Worst de beste indruk en in de tweede ronde scheidde dit duo zich af van hun landgenoten. Brand gaf zich niet meteen gewonnen, maar moest door een te hoge foutenlast telkens terugkeren. Na de tweede van vijf rondes telden we met Alvarado en Worst dus twee leidsters, Brand volgde op 5 seconden, titelverdedigster Kastelijn op zeven tellen en Cant op 20 seconden. In die derde ronde trapte Alvarado stevig door, maar Worst bleek net zoals de wereldkampioene over een goed stel benen te beschikken. Na de derde ronde volgde Brand op 7 seconden, Betsema op 18 tellen, van Kastelijn was geen spoor meer.Brand bleef evenwel knokken en zou in de vierde ronde steeds dichter naderen op haar landgenotes. Net voor het indraaien van de slotronde beende ze hen bij en trok ze meteen in de aanval. Zonder succes, de drie begonnen aan spannend slot. In de eerste zandstrook verraste Brand, maar wegrijden deed ze niet. In de tweede zandstrook wist Alvarado het langst op de fiets te blijven. Ze liep daarna weg van Worst en Brand, die intussen al wat verder zat en uitgeteld leek voor de titel.Worst was dat nog niet en vocht zich terug op het wiel van de wereldkampioene. Door een hapering op een helling moest ze daarna nog eens een gaatje dichten en dat lukte andermaal. Bijna zij aan zij gingen ze de laatste 750 meter in. Worst probeerde de wereldkampioene nog voorbij te snellen, maar dat lukte niet en Alvarado draaide als eerste de laatste asfaltstrook op en won de sprint, goed voor haar eerste Europese titel bij de vrouwen elite nadat ze vorig jaar nog bij de beloften won. (Belga)