Alexander Kristoff sprint in eerste etappe naar geel

© belga
Redactie KW

De Noor Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates) heeft zaterdag de openingsrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij is meteen ook de eerste geletruidrager in deze 107e Tour.

De 33-jarige Kristoff toonde zich na 156 km met start en aankomst in Nice de snelste in een massasprint voor de Deense wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en de Nederlander Cees Bol (Sunweb). Jasper Stuyven, ploegmaat van Pedersen, werd op de tiende plaats de eerste Belg.

De Zwitser Michael Schär (CCC) en de Fransen Fabien Grellier (Total Direct Energie) en Cyril Gautier (B&B Hotels-Vital Concept) tekenden meteen na de start voor de ontsnapping van de dag. Ze kregen op het heuvelachtig parcours, met onderweg twee beklimmingen van derde categorie, echter nooit meer dan goed twee minuten voorsprong. Op 58 km van de streep werden Schär en Gautier als laatste vluchters gegrepen.

Het peloton, waarin door de regen een rist valpartijen werd genoteerd, reed vervolgens gecontroleerd richting finale, al probeerde de Fransman Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale) met een uitval op 20 km van de meet nog een sprint te ontlopen.

Zondag blijft het Tourpeloton voor de tweede etappe in Nice. De renners leggen dan 186 km af. Er moet al stevig geklommen worden met twee cols van eerste categorie (col de la Colmiane en col de Turini) en een van tweede categorie. De finale is wel opnieuw vlak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier