Vijf West-Vlamingen pakken zilver op prestigieus Achtlandentornooi volleybal

Redactie KW

De Young Red Dragons, het nationale volleybalteam bij de U18, haalde in het Nederlandse Harderwijk de finale, maar botste daar op een sterker Italië.

West-Vlaanderen was heel sterk vertegenwoordigd bij de nationale U18 op het Achtlandentornooi. In eerste instantie was er de coach van het team, Mieke Moyaert uit Zwevezele, maar ook vier West-Vlaamse spelers maakten deel uit van de selectie. Kapitein Mathieu Vanneste uit Loppem en libero Tim Verstraete uit Kuurne waren vaste waarden in het basisteam en ook Mathijs Desmet uit Roeselare kreeg meermaals een basisstek. Benjamin Robbe, eveneens uit Roeselare, kreeg enkele keren de kans om zich te tonen als invaller.

Winst tegen Frankrijk, Zwitserland en Duitsland

De Belgische ploeg deed het alvast opvallend goed in Harderwijk. In de poulefase werd topland Frankrijk eerst met 3-2 geklopt, daarna ging Zwitserland heel vlot met 3-0 voor de bijl. Ook de derde poulewedstrijd tegen het sterke Duitsland – dat over een opposite van liefst 2m08 beschikte – werd gewonnen, waardoor België als poulewinnaar naar de halve finale mocht.

Spanje benut twee matchballen niet

Die halve finale tegen Spanje werd een echte thriller. België kwam via 25-17 en 25-23 wel op een 2-0-voorsprong, maar de tegenstander dwong via tweemaal 23-25 toch een tiebreak af. In een heel spannende slotfase, waarin de Spanjaarden zelfs twee matchballen hadden, zegevierden de Young Red Dragons met 19-17. Kapitein Mathieu Vanneste was in deze partij een van de uitblinkers met twintig gescoorde punten.

Topfavoriet te sterk in de finale

In de finale ten slotte wachtte topfavoriet Italië. Geen evidente opdracht, want in de voorbereiding waren de Italianen nog driemaal te sterk voor het Belgisch team. Dat was in de finalewedstrijd op zondagavond niet anders. België liet een setbal liggen in de openingsset, die alsnog door Italië gewonnen werd met 27-25. Via 25-18 verdubbelden de Italianen vlot de score, maar België knokte in set drie (22-25) wel nog terug. Italië maakte het uiteindelijk helemaal af in de vierde set met 25-16, waardoor de jongens van coach Mieke Moyaert een knap tornooi bekroonden met zilver.

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier