Red Dragons zorgen voor sensationele start op EK volley

Stijn D'Hulst aan het feest © BELGA
Redactie KW

De Belgen met invaller Stijn D’Hulst na korte tijd op het veld verrasten Europees kampioen Frankrijk met 3-2

Bij 10-5 in de eerste set moest de Franse coach dan ook al naar een dode tijd grijpen. Boyer en co sloegen nu wél naast of onder het Belgisch blok. Maar onder aanvoering van een voortreffelijk verdelende Valkiers, lieten Rousseaux en Deroo niet begaan, ook al werden ze in de steek gelaten door de videoref (16-12). Boyer werd nu constant afgeblokt en bij 19-15 was coach Tillie aan een tweede ‘time out’ toe. Toen de Franse té dicht kwamen, deed ook Verhees zijn duit in het zakje aan het net. En het was niet toevallig dat Van de Voorde de eerste set afwerkte met een kill-block.

Alles in evenwicht

In een evenwichtige tweede set leken de blokkende Van de Voorde en een opslagsterke Van den Dries voor een eerste kloofje te zorgen, maar ondanks een fraai voetbalnummertje van Stuer bleven Le Roux en Le Goff de stand in evenwicht houden. Maar toen Bram Van den Dries enkele keertjes werd afgeblokt en de Fransen het opslagwapen hanteerden, moest Vital Heynen zijn manschappen twee keer bij zich roepen. Toen ook Valkiers uitviel met een knieblessure, mochten de Red Dragons een tweede stuntset vergeten, ondanks nog puik verdedigend werk met een sterke Stijn D’Hulst die hem kwam vervangen

Geen risico’s oordeelde de medische staff van de Belgen en dus startte Valkiers op de bank in de derde set. De ploeg dreigde eventjes de pedalen te verliezen en met enkele receptiefoutjes langs Belgische kant leek de Franse kloof snel gemaakt (4-8). De fut was uit de match. Gelukkig hadden Deroo, Van den Dries en de onverwacht opslagsterke Verhees genoeg veerkracht om zelf de situatie recht te zetten bij 13-12. De Fransen waren zo vriendelijk daar een pak fouten aan toe te voegen, maar het bleef evenwichtig, ook al door het sterke werk van Deroo, de blokkende Van de Voorde en via een scorende Van den Dries zowaar naar 20-18. Plots bleken er Belgische supporters in de zaal te zitten. Opnieuw een sterk Belgisch blok met Verhees en Van den Dries en vanuit een verloren gewaande positie leidden de Red Dragons plots met 22-19. Rousseaux en Van den Dries maakten het stuntwerk compleet. Wie had dat nog gedacht?

Het blok maakt het verschil

De Fransen begrepen de ernst van de situatie en grepen in langs Le Roux en Boyer. En hoewel D’Hulst stevig was ingevallen en Deroo en Van de Voorde enkele mooie punten maakten, was de Franse druk te groot (11-17), zodat we naar een tiebreak leken af te stevenen. Maar de Fransen lieten zich in slaap wiegen, stapelden de fouten op en daarvan maakten Van den Dries en co gebruik van om tot 20-21 terug te komen en opnieuw via dat sterk blok tot 21-22. Maar Clevenot maakt er toch een tiebreak van, waarin Deroo dadelijk een 2-0 op de bordjes brengt. Van den Dries knalt naar 4-1 en op de Franse bank is het bibberen begonnen. Ze blijven foutjes maken, terwijl het driemansblok van de Red Dragons voor vernieling blijft zorgen (7-4). De Belgen geven deze voorsprong niet meer af, de Fransen laten vier opslagmissers noteren in de tiebreak, maar Van Walle maakt de stunt compleet met … een blok.

Hoe lang blijft Matthias Valkiers buiten strijd?

Enig minpunt op een prachtige augustusavond voor het Belgisch volley in Katowice, was het uitvallen van spelverdeler Matthias Valkiers, die met een knieblessure niet meer verder kon. Hij was nochtans sterk bezig. Kine Stijn Vereecken wilde zich nog niet dadelijk uitspreken en wacht de MRI af die in de loop van zaterdag zou genomen worden.

Ik ben gewend om in te vallen

Door het uitvallen van Matthias Valkiers moest Stijn D’Hulst zich onmiddellijk klaar maken om zijn plaats in te nemen. Hij deed het voortreffelijk.

“Ik heb ook de hele oefencampagne meegedaan, maar nu kreeg ik de kans om me op een andere manier te tonen. Voor zo’n prachtig publiek van 3400 toeschouwers voel je je verplicht om goed verder te spelen. Want we voelden dat er tegen Frankrijk vandaag iets te rapen was. Ik heb trouwens in het verleden nog ingevallen. In Antwerpen b.v. toen we tegen Nederland speelden en er ook met 3-2 van wonnen.”

Ik zat zelf ook tamelijk snel in de match en goede communicatie helpt dan wel om mijn taak naar behoren te vervullen. Dit is de zege van de wilskracht en van het enthousiasme. Onze opslagdruk was even iets minder, maar in de tiebreak stond die er opnieuw. Maar vooral onze blok-verdediging functioneerde uitstekend. We zijn vooral heel ‘cool’ gebleven, ook al voelde je dat er winst inzat. Onze honger om te winnen was groot en we zaten dan ook dadelijk in ‘the flow’.

Belgiëstartte met: Van den Dries, Deroo, Verhees, Van de Voorde, Valkiers, Rousseaux, libero Stuer. Kwamen in: Van Hirtum, Ribbens, Lecat, D’Hulst, Van Walle, Klinkenberg

België – Frankrijk 3-2 (25-22, 23-25, 25-21, 23-25, 15-12)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier