Knack-nieuwkomer Stijn D’Hulst: “Met mijn ervaring wil ik Knack aan nieuwe titel helpen”

Stijn D'Hulst is na enkele omzwervingen terug bij Knack Roeselare. © Bart
Redactie KW

Na een onderbreking van ruim drie maanden is de Knack-bubbel op 21 juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Spelverdeler Stijn D’Hulst snakte naar die groepstrainingen.

“Bijna vier maanden zonder volleybal, dat was mij in die tien jaar dat ik het volleybal op topniveau bedrijf nog nooit overkomen”, opent Kortrijkzaan Stijn D’Hulst. “Ik rolde van het ene seizoen via de nationale ploeg in het volgende en veel rusttijd restte er niet. Maar deze situatie was compleet nieuw. De competities werden stopgezet, er was geen vooruitzicht, niet gemakkelijk om mee om te gaan.”

“Ik zat in quarantaine in Italië en was einde contract bij Civitanova. Na twee seizoenen bij de Italiaanse topploeg waar ik wel geregeld speelgelegenheid kreeg en pakken ervaring opdeed, wou ik weer ergens als eerste spelverdeler aan de bak komen. Er waren diverse mogelijkheden bij buitenlandse ploegen. De coronatoestanden maar vooral ook het aanbod eerste spelverdeler te worden bij Knack deden de balans naar Roeselare overslaan. En schrijf maar op dat ik Knack, na twee seizoenen zonder titel, weer kampioen wil helpen maken.”

Stijn D’Hulst werd dus weer Kortrijkzaan, samen met vriendin Danielle Verhulst. Een ondernemende dame die met DJAR een firma op poten zette die werknemers in bedrijven een creatief en gezond lunchconcept aanbiedt. “En net als ik met Knack is Danielle in haar onderneming heel ambitieus. Het duurde door corona wel even eer het weer over volleybal ging bij Knack. De eerste weken zonder volleybal kan je daar wel nog mee leven. Maar wij zijn profsporters en dan wil je elke dag bezig zijn. Ik hield de fysieke conditie wel op mijn eentje op peil maar was blij om in juni drie keer per week op Schiervelde in groep aan de fysiek te werken. Sinds een maand gaat mijn contract in en die bal weer voelen, doet deugd.”

Na zeven seizoenen Knack versierde Stijn D’Hulst, die in het tussenseizoen een knappe campagne speelde met de nationale ploeg, een overeenkomst met het Duitse Düren waar hij eerste spelverdeler werd. Daarna volgden twee seizoenen Civitanova. “Dan weet je dat je twee seizoenen op topniveau kan trainen. Ik wist ook wel dat ik geen eerste spelverdeler zou worden tussen die topspelers. Maar met al die sterren meetrainen, betekent ook dat je het eigen niveau een heel stuk kunt opkrikken. Daar was het mij vooral om te doen toen ik die Italiaanse overeenkomst aanging. Ik vond het overigens een eer door Civitanova aangezocht te zijn. Ik ben verheugd om de progressie die ik maakte aan Knack te kunnen doorgeven.”

Professionele aanpak

Stijn D’Hulst had niet veel tijd nodig om zich weer thuis te voelen op Schiervelde. Maar is er een verschil met de trainingsarbeid in Italië? “Civitanova is een absoluut topteam in het volleyballandschap. Wij trainden elke dag twee keer, het ging er superprofessioneel aan toe, het niveau lag heel hoog op training. Op zich is er technisch gezien evenwel geen verschil inzake organisatie van de training. Ook bij Knack is die professioneel opgevat. Dat was al zo onder mijn laatste Knack-seizoen onder Emile Rousseaux. Diezelfde professionaliteit vond ik nu terug bij Steven Vanmedegael. Al is het natuurlijk zo dat elke trainer in de aanpak zijn eigen accenten legt. Wij werken naar de competitiestart eind september toe.

“Hopelijk komen we in de voorrondes van de Champions League uit tegen Civitanova”

Ik kende bij Roeselare evenwel nooit de luxe dat de seizoensvoorbereiding compleet kon aangepakt worden. Vroeger was het gros van de spelers, zowel Belgische als buitenlandse, met de nationale ploeg van hun land op volleybalpad. Door de coronacrisis kunnen wij voltallig naar de competitiestart toewerken. Met de titel als uitdaging.”

Champions League

De European Champions League is een andere uitdaging dit nieuwe seizoen. Vrijdag 21 augustus wordt er geloot voor de samenstelling van de poules. Die kan gevolgd worden op Facebook en het YouTubekanaal van de CEV. Samen met Aalst kreeg Knack een rechtstreeks ticket voor de poulefase met vier ploegen. Beiden zitten voor de lottrekking in bokaal 3. In bokaal 1 steken Civitanova, Modena, Novosibirsk, Kazan en Kedzierzyn. Bokaal 2 is samengesteld uit Warsaw, Berlin, Friedrichshafen, Fenerbahce en Izmir. Bokaal 4 bevat naast Perugia, Kemorovo en Belchatow twee ploegen die uit de voorrondes komen. Dat kan dus Maaseik zijn.

Of Stijn een voorkeur heeft? “Een gemakkelijke poule kan je nooit hebben, het zijn allemaal vaste waarden in het Europees topvolleybal. Ik vermijd wel liefst een Russisch team al was het maar voor de verplaatsing die altijd een avontuur is. Ik heb eigenlijk maar één wens. Het liefst kom ik in de poules uit tegen Civitanova. Al was het maar omdat ik door corona nooit echt afscheid kon nemen van de club, de spelers en de entourage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier