Eerste set volstaat niet voor zege Red Dragons

Red Dragons' coach Brecht Van Kerckhove stelde geen West-Vlamingen op. © (Foto Belga)

Ondanks winst in de eerste set, is België er niet in geslaagd om de tweede thuismatch van de European Golden League winnend af te sluiten. Na de knappe remonte van dit weekend tegen Slovakije, bleek Turkije (CEV 15) te sterk.

Met de sterke hoofdaanvaller Lagumdzija (2.11m), de krachtig serverende Subasi en Durmaz als efficiënte midblokker hebben de bezoekers belangrijke spelers in huis die vorige week reeds het verschil maakten tegen Letland. De thuisploeg heeft echter ook stevige troeven achter de hand. Na een aarzelende start in de openingsset kwamen de Red Dragons snel op een 7-4 voorsprong. De Turkse coach Ozbey reageerde meteen met een wissel. Op 14-16 moest coach Van Kerckhove een time-out aanvragen en de Belgen stormden meteen tot een 21-20 voorsprong. Een dubbele wissel en de talentrijke D’Heer die de setbal mocht serveren, leverden de Belgen setwinst op.

Beide teams streden in de tweede set tot 6-6 zij aan zij. De linkshandige Subasi zorgde voor een 7-10 voorsprong voor de Turken. Op 10-13 kwam spelverdeler Van Hoyweghen in plaats van Cosemans. Ook Lowie Stuer moest de Belgische receptie versterken in plaats van kapitein Grobelny en Thys maakte plaats voor D’Heer. De pogingen om de bezoekers af te stoppen brachten weinig op en de tweede set ging met ruim verschil naar de Turken. De Red Dragons startten vol goede moed aan set drie. Grobelny en Kindt herstelden zich en zorgden opnieuw voor de punten en 14-12. Lagumdzija en Aydin werden perfect aangespeeld door de Turkse kapitein Eksi en op 18-21 moest onze bondscoach opnieuw in een time-out vluchten. De verfrissende inbreng van Simon Peeters in plaats van Berre Peters zorgde even voor een opflakkering. Toch won Turkije ook deze set. In de vierde set opteerde de Belgische coach voor drie wissels en met Simon Peeters, Wout D’Heer en spelverdeler Seppe Van Hoyweghen waardoor een nieuwe wind waaide. Na een 10-7 voorsprong voor de thuisploeg volgde een krachtig antwoord van de bezoekers en 12-15. Dat er talent in het Belgisch team zit, bewezen Lou Kindt en Wout D’Heer, want zij brachten de bordjes gelijk tot 17-17. De ervaren Turken liepen alweer drie punten uit en beslisten de wedstrijd na uitstekend verdeelwerk van spelverdeler Eksi.

Turkije blijft zo ongeslagen aan de leiding. Slovakije wordt tweede na een tiebreakzege tegen Letland. België volgt met twee punten op de derde plaats.

Sets: 25-22, 14-25, 22-25, 21-25

België: Cosemans, Grobelny 10, Thys 3, Kindt 25, B. Peters 7, Van de Velde 7; libero: Verstraete; kwamen in: Stuer, Van Hoyweghen 1, D’Heer 2, Abinet, S. Peeters 7.