Zulte Waregem mist enkele mooie kansen en verliest 2-0 bij sterker Lazio

Tom Van Houtte

Na een eerste helft die volledig werd gedomineerd door een veel meer getalenteerde thuisploeg (ruststand 1-0) kwam Essevee na de pauze beter uit de verf, maar Lazio maakte het via zijn topschutter Immobile koelbloedig af: 2-0. Een logische nederlaag, maar zeker geen afgang voor de bezoekers.

Bij Zulte Waregem bracht Francky Dury verrassend Grigoris Kastanos, gehuurd van Juventus, voor het eerst aan de aftrap ten nadele van Onur Kaya, die naar de bank verhuisde. Laziotrainer Simone Inzaghi gunde met Ciro Immobile, Senad Lulic en Sergej Milinkovic-Savic drie kroonjuwelen rust.

Veel sfeer was er in het bijna lege Stadio Olimpico niet te bespeuren, want door een tuchtmaatregel tegen Lazio, opgelegd door de Uefa, waren behalve 550 genodigden geen toeschouwers welkom. Wel deed de zowat 180-koppige Esseveedelegatie af en toe zijn best om zich te laten gelden.

Openingsgoal met KVO-tintje

Niet dat dat veel zoden aan de dijk bracht voor de bezoekers, want Lazio dicteerde van meet af aan de wet. Dat leidde in minuut 18 tot de openingsgoal. Adam Marusic, ex-KV Oostende, legde een voorzet af tot bij Felipe Caicedo die laag kon binnenkoppen. De Zulte Waregemverdediging legde hem dan ook weinig in de weg.

© BELGA

Iets voor het halfuur trapte Alessandro Murgia in de armen van Nicola Leali en een schot van Luis Alberto ging maar net naast. Kort voor rust moest Leali zich in zijn thuisland onderscheiden op een poging van de Italiaanse international Marco Parolo.

Toch nog Essevee voor rust

Hoewel we het voor rust al lang niet meer verwachtten, kreeg Zulte Waregem nog een huizenhoge kans via Aaron Leya Iseka. De spits bracht zichzelf knap in schietpositie, maar viseerde vervolgens het zijnet. Als je op Europees niveau wil scoren, moet dat soort kansen ontegensprekelijk in het net hangen.

© BELGA

Francky Dury probeerde na de pauze de bakens te verzetten met de inbreng van Onur Kaya en Peter Olayinka. Dat leverde meer balbezit en wat lichte druk op van de bezoekers, maar ook niet meer dan dat.

We waren al halverwege de tweede helft toen Caicedo voor de tweede keer de kassa dreigde te doen rinkelen voor Lazio, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Vier minuten later raakte hij van dichtbij niet voorbij een sterk keepende Leali. Ondanks het inbrengen van topschutter Ciro Immobile bleef de bevrijdende tweede treffer uit voor de thuisploeg.

© BELGA

Het scheelde geen haar of Zulte Waregem kwam langszij, maar opnieuw miste Iseka – na alweer een heel fraaie individuele actie – de koelbloedigheid (en frisheid?) om Thomas Strakosha op het verkeerde been te zetten. In minuut 81 kreeg Essevee nog een dot van een kans: de ingevallen Olayinka kopte van dichtbij in, maar Strakosha kon zich net genoeg strekken om zijn doel te vrijwaren. Kort voor inrukken mocht Brian Hamalainen nog aanleggen voor een vrije trap, die rakelings naast ging.

Onvermijdelijke Immobile

Aan de overzijde liet de ingevallen goaltjesdief Immobile er minder gras over groeien: in één tijd schoof hij het leer beheerst en overhoeks binnen. Voor de tweede keer in evenveel wedstrijden heeft Zulte Waregem geleerd dat efficiëntie een must is om als Belgische club ook maar iets te betekenen op dit niveau.