Vlamertingenaar maakt overstap naar Amerikaanse topclub Los Angeles FC

Younes Boudadi vertrok in de zomer van 2016 naar de Verenigde Staten. © a-DB
Kevin Pouillie

Younes Boudadi gaat straks aan de slag bij Los Angeles FC, een van de absolute topclubs in de MLS, zeg maar de eerste klasse van de Verenigde Staten. De Vlamertingenaar is al enkele jaren actief in Amerika en werd nu in de Superdraft gekozen door de ex-club van onder andere Laurent Ciman.

Younes Boudadi, die donderdag zijn 24ste verjaardag viert, is de zoon van Aissa Boudadi en Katrien Houwen uit de Poperingseweg in Vlamertinge. Younes heeft nog een broer en twee zussen: Sofiane, Imane en Noor. Zijn hele jeugdopleiding kreeg Younes bij Club Brugge, waar hij het tot bij de beloften schopte. Vier jaar geleden koos hij echter verrassend voor een Amerikaans avontuur. “Ik ben in de zomer van 2016 vertrokken naar Boston om universitaire studies marketing en international business te combineren met voetbal“, vertelt Younes. “Boston College bood me een volle beurs ter waarde van 75.000 dollar per jaar en je speelt er in een competitie waarin ongeveer 300 scholen het tegen elkaar opnemen in verschillende conferences. Na twee jaar in Boston College verhuisde ik naar Omaha, waar ik mijn laatste twee jaar studies afwerkte aan Creighton University. Ik maakte die keuze toen eigenlijk al met als groter doel om gedraft te worden wanneer ik afgestudeerd was, aangezien die school erom bekend staat om jaarlijks spelers naar de MLS te sturen.”

Superdraft

De Vlamertingenaar werd deze week via de Superdraft verbonden aan Los Angeles FC. “Dat is eigenlijk een systeem dat overgenomen werd vanuit de NFL en NBA, waarbij jaarlijks 50 tot 100 spelers vanuit het hele land worden gescout en uitgepikt door MLS-ploegen”, legt Younes uit. “Ik wist dat er veel interesse was vanuit de MLS en de USL (de tweede klasse, red.), maar het blijft natuurlijk knokken, aangezien er niet veel spelers worden gekozen. Er is ook een regel dat elke MLS-ploeg maar 7 of 8 spelers vanuit het buitenland onder contract kan hebben. Als buitenlander moet je je dus dubbel bewijzen om opgepikt te worden.”

“Los Angeles FC is een jonge ploeg en er liggen mogelijkheden als rechtsback”

Met Los Angeles FC komt Younes Boudadi bij een van de absolute topclubs van de Verenigde Staten terecht. De club werd pas in 2014 opgericht, maar streed vorig seizoen toch al mee voor de titel. In 2018 stond ex-Rode Duivel Laurent Ciman nog een half jaar onder contract bij LAFC en nu werd ook doelman Kenneth Vermeer – ex-Club Brugge – aangetrokken. “LAFC is inderdaad een titelkandidaat en greep vorig jaar net naast de titel. Ik ben tevreden naar deze club gedraft te zijn, omdat het een jonge ploeg is en er liggen volgens mij ook mogelijkheden als rechtsachter in de selectie. Hoofdcoach Bob Bradley is ook een legende in de States en dan heb je nog Carlos Vela (ex-Arsenal, red.), Bradley Wright-Phillips (ex-Manchester City, red.), Diego Rossi… waar je mee mag trainen. Daar word je alleen maar beter van.”

Younes Boudadi:
Younes Boudadi: “Het is al meer dan een jaar geleden dat ik nog de tijd heb gevonden om naar België te komen.”© a-DB

Toch betekent dit nog niet dat Younes Boudadi volgend seizoen in de MLS te zien zal zijn. “Gedraft worden betekent dat je wordt uitgenodigd in preseason waarin je dan kan proberen een contract te versieren. Er is bijvoorbeeld wel een mogelijkheid om uitgeleend te worden na preseason, aangezien LAFC nu voor een jaar mijn rechten bezit. Dat betekent ook dat ik op elk moment kan teruggeroepen worden door die club, mocht ik uitgeleend worden. Op korte termijn is het mijn eerste ambitie om de selectie te halen en zo uiteindelijk naam voor mezelf te maken in de MLS.”

Op hotel in LA

Een verhuis van Omaha naar Los Angeles, dat is zo’n slordige 2.500 kilometer. “Verhuizen is voor mij ondertussen een gewoonte geworden. Momenteel zit ik op hotel in Los Angeles voor drie weken tijdens preseason. Eens ik een vaste plek heb, wordt er gezocht voor een appartement. Het is momenteel al meer dan een jaar geleden dat ik nog de tijd heb gevonden om naar België te komen. Ik houd wel dagelijks contact met mijn vriendin via Whatsapp. Ik zou hetzelfde moeten zeggen over mijn familie, maar soms vergeet ik wel eens om een berichtje te sturen of wat te laten weten, waarschijnlijk tot frustratie van het thuisfront, maar dat is zeker niet de bedoeling.” (lacht)

Younes heeft een Belgisch én Marokkaans paspoort. Eerder speelde hij al voor de Marokkaanse nationale ploeg op de Afrika Cup U17 en het WK U17. Ook voor de U20 werd hij al opgeroepen, maar sindsdien kreeg hij geen oproepingsbrieven meer in de bus. “Natuurlijk sta ik daar nog altijd voor open, maar het is niet waar mijn focus nu naartoe gaat. Ik heb mooie momenten beleefd met Marokko, maar ik wil me eerst hier vestigen en dan zien we wel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.