Supportersgroep KVK Westhoek lanceert open brief: “Laat onze traditie niet verloren gaan”

Op donderdag 13 april is er de algemene vergadering bij KVK Westhoek. Dan weten of de fusie er al dan niet komt. © VDB
Anton Peene Reporter

De supportersgroep van KVK Westhoek stuurde een open brief naar de leden van de algemene vergadering. Die algemene vergadering beslist donderdag of er al dan niet een fusie komt tussen KVK Westhoek en Sassport Boezinge.

Eerder interviewden we de trouwe supporter Christopher Cambier over zijn kijk op de fusie. Samen met enkele andere supporters lanceerde hij nu een open brief. “Deze brief werd verstuurd naar iedereen die mag stemmen op de algemene vergadering van donderdag bij KVK Westhoek”, zegt Christopher. “Elke stem kan donderdag het Ieperse voetballandschap voorgoed veranderen. Het laten voortbestaan van de Ieperse voetbaltraditie of de sleutels van deze club opnieuw in andere handen geven, nu deze van Sassport Boezinge. De sleutel in handen geven van Sassport Boezinge zal leiden tot een club waar noch de supporters van Ieper, noch deze van Boezinge zich zullen mee verbonden voelen.”

122 jaar traditie

Het voornemen om opnieuw een fusie of alliantie aan te gaan, stemt de supporters droef. “Wat het motief om te fuseren is, blijft onduidelijk. We moeten ons geen illusies maken, topvoetbal is big business, met strenge licentievoorwaarden, we zullen allicht nooit een topclub in België worden. Wat we wel willen is dat 122 jaar traditie van Iepers voetbal niet verloren gaat.”

Overleg

Christopher betreurde eerder het gebrek aan communicatie, maar dan kan nu misschien verandering in komen. “Dinsdagavond worden er enkele supporters verwacht bij bestuurslid Geert Glorie. Ik kan er door werkomstandigheden niet bij zijn. Geert Glorie had zelf aangegeven dat hij enkele supporters wilde ontvangen om uitleg te geven. We vinden het positief dat er uitleg zal gegeven worden.”

Lees hieronder integraal de open brief:

Beste,

Als lid van de Algemene Vergadering van KVK Westhoek mag u op 13 april aanstaande een belangrijke stem uitbrengen, een stem die het Iepers voetballandschap voorgoed kan veranderen en zelfs het einde kan betekenen van een Iepers voetbalverhaal dat 122 jaar geleden begon met Cercle Sportif Yprois, FC Yprois (dat verdween) en White Star Ieper. In 1974 volgde dan wel de fusie tot KVK Ieper, maar de ziel bleef Iepers. Toen onze club een alliantie aanging met Blue Star Poperinge werd ons hetzelfde voorgehouden als nu met de fusie met Sassport Boezinge, namelijk de continuïteit garanderen en een sterke stabiele club worden. In een optimistische stemming werd zelfs ooit de ambitie eerste nationale uitgesproken. In realiteit waren de laatste jaren sportief allerminst succesvol, met jaarlijks vechten tegen de degradatie, die enkel kon afgewend worden door corona en noodgrepen tijdens de winterstop, nadat het huidige bestuur er niet in slaagde om een voldoende strijdbare ploeg aan de start van de competitie te brengen.

Het voornemen om opnieuw een fusie of alliantie aan te gaan, stemt droef. Wat het motief om te fuseren is, blijft onduidelijk… financiële problemen kunnen niet de reden zijn, gezien de sportief verantwoordelijke meerdere keren in de media aanhaalde dat de club de ambitie heeft een stabiele middenmoter te worden, er kwalitatieve versterking kwam in de winter, dat elke speler aan dezelfde voorwaarden kon blijven en hij op 3 april nog eens herhaalde dat KVK Westhoek een gezonde club is. Er is met andere woorden geen transparante communicatie vanuit het bestuur, noch naar de supporters toe, noch naar de spelers en trainersstaf toe, wat nog minder respectvol is. Maar het mag niet gaan om personen en ego’s, het gaat om het voetbal in Ieper. Spelers, staf en bestuurders zijn passanten, niemand is groter dan de club.

Een voetbalclub is zoveel meer dan een op zichzelf staande vereniging : ze behoort tot het sociaal weefsel van een stad. Voor supporters staat blinde ambitie niet voorop, supporters willen zich verbonden voelen met de club, voelen dat zij er toe doen, supporters willen een gezonde club zien, inzet, gedrevenheid, plezier en respect en verbondenheid voelen met het bestuur, met de spelers, met de staf. In welke reeks dit dan gebeurt is minder belangrijk. We moeten ons geen illusies maken, topvoetbal is big business, met strenge licentievoorwaarden, we zullen allicht nooit een topclub in België worden. Wat we wel willen is dat 122 jaar traditie van Iepers voetbal niet verloren gaat ….

En laat het net daarover gaan, beste Lid van de Algemene Vergadering, waarover u op 13 april mag beslissen : het laten voortbestaan van de Ieperse voetbaltraditie of de sleutels van deze club opnieuw in andere handen geven, nu deze van Sassport Boezinge.

Als supporters weten wij niet wat u ter stemming zal voorgelegd worden, dat is de bevoegdheid van het Bestuursorgaan. De kans bestaat dat u niet zult voor of tegen een fusie moeten stemmen, maar dat u als Algemene Vergadering enkel zult moeten stemmen over een nieuwe naam of over een lijst met benoemingen en ontslagen van bestuurders. Desalniettemin zult u bij het ontvangen van dit schrijven al beschikken over de agenda van de Algemene Vergadering (het wetboek van vennootschappen en verenigingen legt immers op dat dit minstens 15 dagen voor de vergadering gebeurt).

Wat wij als supporters – die vaak al decennia elke week trouw op post zijn (sommigen maakten zelfs nog de legendarische derby’s tussen Cercle en White Star mee) – wel weten is dat u op 13 april mee beslist over het voortbestaan van het Iepers voetbal en dat de sleutel in handen geven van Sassport Boezinge zal leiden tot een club waar noch de supporters van Ieper, noch deze van Boezinge zich zullen mee verbonden voelen.

Wij hopen op uw oprechtheid en wijsheid en dat u ervoor zorgt dat de erfenis van Cercle Sportif Yprois, FC Yprois, White Star Ieper en KVK Ieper niet verloren gaat.

Met beleefde en vriendelijke groet,

de supportersgroep KVK Westhoek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier