Puntenaftrek voor financieel zwalpend KV Oostende

KV Oostende gaat al een tijdje door een woelige periode. © Belga

De Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond legt KV Oostende een driedubbele straf op voor het gevoerde financiële beleid: het is drie punten kwijt, mag geen transfers doen en er mogen minder spelers op de zogenaamde ‘Squad Size List’ staan. De club gaat in beroep.

Problemen met betalingen

KV Oostende verscheen dinsdagmiddag voor de Licentiecommissie en kreeg nu een bittere pil te slikken. Zo stelde de commissie vast dat de club nog altijd transferschulden heeft openstaan voor huurlingen Mateo Barac – vorig seizoen overgenomen van het Russische Samara – en Juanda Fuentes, sinds dit seizoen gehuurd van FC Barcelona. Verder kon KVO geen betalingsbewijs voorleggen voor de bijdragen van sociale zekerheid in oktober, noch voor de btw-aangifte van september. Ook de bedrijfsvoorheffing van oktober kon niet worden aangetoond.

Genoeg, zo oordeelt de Licentiecommissie nu. Het ontneemt KVO drie punten in het klassement, waardoor de Kustboys plots laatste staan in tweede klasse, naast Francs Borains. Bovendien krijgt de club een transferverbod opgelegd. Tot slot is er “een bijkomende vermindering met twee spelers van het maximum aantal spelers ouder dan 21 jaar op de ‘Squad Size Limit’”, oordeelt de commissie. Dat laatste betekent het volgende: normaal mogen er 25 spelers op de officiële spelerslijst staan, plus iedereen jonger dan 21 jaar oud. Eerder in december kreeg KVO al een mindering van twee spelers ouder dan 21 jaar opgelegd – ook al voor financieel wanbeheer – en nu dus nóg eens, waardoor KVO nog maar 21 spelers op die ‘SSL’-lijst mag zetten. Als de club alsnog aan de verplichtingen voldoet, kunnen het transferverbod en spelersbeperkingen worden omgekeerd.

In beroep

In een korte reactie op de clubwebsite zegt KV Oostende in beroep te gaan tegen “de opgelegde aftrek van drie punten en de overige beperkingen opgelegd door de Licentiecommissie”, luidt het in een statement. “We zullen er alles aan doen om die puntenaftrek terug te draaien. Daar ligt nu de volle focus op”, aldus interim CEO Benjamin Ehresmann. De club zal pas verder commentaar geven nadat het beroep is ingediend.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) roept de clubleiding intussen op om hun verplichtingen na te komen. “Wat nu gebeurt, is bijzonder jammer. Als de huidige leidinggevenden niet kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, dan moeten ze de club overlaten.” De overnamegesprekken lopen alvast nog altijd. (TVA).

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier