Coucke volgde in juni 2018 Roger Vanden Stock op als voorzitter van de Pro League, maar stelt zijn mandaat nog geen jaar later opnieuw ter beschikking. De kersverse Anderlecht-preses was destijds de enige kandidaat.

"Tijdens de uitvoering van mijn mandaat is duidelijk geworden dat er op korte termijn verschillende 'conflicts of interest' zullen ontstaan. In het belang van de geloofwaardigheid van de Pro League en mezelf, mag ik geen beslissende rol spelen in belangrijke dossiers", schrijft Coucke in een persbericht.

Het Belgisch voetbal gaat sinds het uitbreken van 'Operatie Propere Handen' in oktober 2018 door een enorme crisis. Er werd een heel plan uitgedokterd om malafide spelersmakelaars aan banden te leggen, maar dat voorstel wordt ook intern niet massaal op gejuich gehaald. Bovendien hangt het competitieformat als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de Pro League. Daar moet snel een consensus over gevonden worden, om de onderhandelingen van het belangrijke tv-contract goed te kunnen aanvatten. Coucke deed in het kader van een competitiehervorming rondjes bij de diverse clubs, maar dat schoot volgens welingelichte bronnen niet op.

Die belangrijke dossiers zijn te belastend voor de flamboyante zakenman. Coucke wil zijn tijd eerst in RSC Anderlecht investeren. "Daar ligt vandaag mijn prioriteit. Wij staan voor een cruciale transitieperiode die bepalend is voor een succesvolle toekomst van de club. Vanuit RSC Anderlecht zullen we constructief blijven meewerken aan de noodzakelijke veranderingen in het Belgische voetbal. We willen daarin een voortrekkersrol vervullen op basis van de normen en waarden van onze club. Als RSC Anderlecht het goed doet, ben ik ervan overtuigd dat het goed is voor alle clubs."

De timing van deze beslissing is verrassend, beseft ook Coucke zelf. "Maar de beslissing is vastberaden en met overtuiging genomen na een periode van rijp beraad en in overleg met mijn entourage. oms vind je de job van je leven, maar moet je uit voortschrijdend inzicht vaststellen en toegeven dat niet altijd alle puzzelstukken kunnen samenvallen."

Pro League bedankt uittredend voorzitter Marc Coucke voor zijn engagement

Het management van de Pro League heeft Marc Coucke vrijdag bedankt voor zijn "oprechte inzet voor het algemene belang van het Belgisch profvoetbal en niet-aflatende steun" als voorzitter van de profclubs.

"Het management van de Pro League nam kennis van het voornemen van zijn voorzitter Marc Coucke om zijn mandaat als president van de organisatie neer te leggen", klinkt het in een persbericht. De Pro League respecteert die keuze, "Echter niet zonder zijn grootste appreciatie uit te spreken over de engagementen die de voorzitter het voorbije jaar nam als voorzitter van de vereniging van profclubs."

"De Pro League wil daarom Marc Coucke danken voor zijn oprechte inzet voor het algemene belang van het Belgisch profvoetbal en zijn niet-aflatende steun, zeker in de moeilijkere momenten die het Belgisch voetbal kende in het voorbije jaar."

(Belga)

Coucke volgde in juni 2018 Roger Vanden Stock op als voorzitter van de Pro League, maar stelt zijn mandaat nog geen jaar later opnieuw ter beschikking. De kersverse Anderlecht-preses was destijds de enige kandidaat. "Tijdens de uitvoering van mijn mandaat is duidelijk geworden dat er op korte termijn verschillende 'conflicts of interest' zullen ontstaan. In het belang van de geloofwaardigheid van de Pro League en mezelf, mag ik geen beslissende rol spelen in belangrijke dossiers", schrijft Coucke in een persbericht.Het Belgisch voetbal gaat sinds het uitbreken van 'Operatie Propere Handen' in oktober 2018 door een enorme crisis. Er werd een heel plan uitgedokterd om malafide spelersmakelaars aan banden te leggen, maar dat voorstel wordt ook intern niet massaal op gejuich gehaald. Bovendien hangt het competitieformat als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de Pro League. Daar moet snel een consensus over gevonden worden, om de onderhandelingen van het belangrijke tv-contract goed te kunnen aanvatten. Coucke deed in het kader van een competitiehervorming rondjes bij de diverse clubs, maar dat schoot volgens welingelichte bronnen niet op.Die belangrijke dossiers zijn te belastend voor de flamboyante zakenman. Coucke wil zijn tijd eerst in RSC Anderlecht investeren. "Daar ligt vandaag mijn prioriteit. Wij staan voor een cruciale transitieperiode die bepalend is voor een succesvolle toekomst van de club. Vanuit RSC Anderlecht zullen we constructief blijven meewerken aan de noodzakelijke veranderingen in het Belgische voetbal. We willen daarin een voortrekkersrol vervullen op basis van de normen en waarden van onze club. Als RSC Anderlecht het goed doet, ben ik ervan overtuigd dat het goed is voor alle clubs."De timing van deze beslissing is verrassend, beseft ook Coucke zelf. "Maar de beslissing is vastberaden en met overtuiging genomen na een periode van rijp beraad en in overleg met mijn entourage. oms vind je de job van je leven, maar moet je uit voortschrijdend inzicht vaststellen en toegeven dat niet altijd alle puzzelstukken kunnen samenvallen."(Belga)