Zure mayonaise: spelers pikten rauwe Van Wijk niet

Met een tweet werd het ontslag van Dennis Van Wijk bekendgemaakt. © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zo gaat dat tegenwoordig. Een tweet van KVO, om 14.22uur. KVO beëindigt samenwerking met Dennis Van Wijk. Nieuwe invulling trainersstaf wordt eerstdaags bepaald. We wensen Dennis veel succes toe in zijn verdere carrière. Welwelwel… KVO doet zowaar ook een ‘Geeraerdje’.

De grote, inmiddels grootste, concurrent in de striemende strijd om het behoud Waasland-Beveren verving vorige week al zijn coach Mercier door Dirk Geeraerd. Geeraerd kreeg drie speeldagen om de Waaslanders te redden, de nieuwe coach van KVO dus twee. Als die er komt, tenminste, de ‘nieuwe invulling trainersstaf’ zou ook kunnen betekenen dat T2 Franky Van der Elst doorschuift naar T1. Zoals Geeraerd doorschoof van T2 naar T1.

Behoud

Het zou maar logisch zijn, als was er zaterdag een effect-Geeraerd bij Waasland-Beveren ook maar weinig te merken. KVO staat op vijf dagen van een wedstrijd die kan beslissen over het behoud, misschien zelfs over het voortbestaan van de club. In die omstandigheden je lot in handen leggen van een nieuwkomer is te zot. Zelfs voor KVO.

Franky dus? Kent het huis, kent de spelersgroep, maar vooral: kent de gevoeligheden van de spelersgroep. Want: Franky is een zekerheid op een zachtere aanpak dan die van Van Wijk, da’s zeker. Want, laat dat duidelijk zijn: de resultaten waren dan zeer ontoereikend (4 op 25) en het spel matig (alleen de matchen tegen Standard, STVV en Zulte Waregem waren ok), Van Wijk is ontslagen omwille van zijn snoeiharde aanpak.

Bij zijn aanstelling, nauwelijks twee maanden geleden, gaf de Nederlandse brulboei al aan met de jaren milder te zijn geworden. “Ik ben hier begonnen met meteen iedereen uit te schelden”, was écht een grapje. Dat hij in die eerste dagen al heel snel een gebrek aan kwaliteit moest vaststellen in de Oostendse spelersgroep, was evenwel niet om te lachen.

Zo mogelijk nóg minder kwaliteit dan Waasland-Beveren. En véél minder dan Cercle…

Keihard

Van Wijk heeft alles geprobeerd. Op zijn Van Wijks evenwel: als het niet snel genoeg vooruit ging of niet helemaal naar zijn zin, werd hij naar verluidt weer die rauwe doordouwer. Vorige week kwamen al signalen vanop de Schorre dat véél spelers het daar moeilijk mee hadden. Voorzitter Frank Dierckens besloot na de slappe prestatie op Antwerp dan maar meteen keihard in te grijpen.

Een heel jaar gesukkel, een financieel moeras, een moeizame overname vol intriges, een gerechtelijke inval en nu nog een trainersontslag bovenop: de Tieltse ondernemer zal zich zijn voorzitterschap van het ‘weireldploegsje’ ook anders hebben voorgesteld. “We moeten vaststellen dat de mayonaise tussen Van Wijk en de spelersgroep niet helemaal pakte,” klinkt zijn uitleg. Welke saus pakte er dit seizoen wél al in Oostende? Franky? X? of Y? Of zowaar beloftentrainer Kurt Bataille, vader van rechtsachter Jelle Bataille? Zucht. Ingebrigtsen was te zacht, Van Wijk te hard… Als Van Wijk nu voor de spelersgroep de boeman was: staan de spelers zaterdag dan eens op?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier