KVK is eerste eersteklasser die met plan komt om supporters weer toe te laten

Burgemeester Vincent Van Quickenborne, Jelle Brulez van KVK en Piet Vandekerckhove van politiezone Vlas, kwamen het plan voorstellen. © VDB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op zondag 13 september zal in Kortrijk al een eerste match met publiek gespeeld worden. Daarbij zijn 2.930 abonnementhouders welkom om te supporteren. Zij worden opgedeeld in compartimenten van 400 en ze zullen constant een mondmasker moeten dragen. Een pintje drinken kan, net zoals een plekje veroveren op de staande tribunes. “Maar we vragen supporters om ingetogen te vieren”, aldus de burgemeester.

Dat voetbalclubs binnenkort weer supporters zouden mogen verwelkomen, werd maandag al duidelijk. Na overleg met Stad Kortrijk, de politie en de brandweer, komt KV Kortrijk nu als eerste ploeg uit de hoogste regionen van het voetbal, met een concreet plan. Dat werd trouwens nog niet goedgekeurd door het Evenementenloket van de Vlaamse overheid. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat het geval zal zijn”, belooft burgemeester Vincent van Quickenborne. “Het plan is waterdicht.”

Geen losse verkoop

Concreet kunnen er vanaf 13 september 2.980 supporters naar het stadion afzakken voor een thuismatch. Dat is ongeveer een derde van de normale capaciteit van het Guldensporenstadion. Het gaat enkel over abonnementhouders. Van een losse ticketverkoop is nog geen sprake. Ook bezoekers zijn niet welkom, enkel wie voor de thuisploeg supportert komt erin.

De online abonnementenverkoop bij KVK is ondertussen al een tijdje aan de gang. Tot nu toe werden er al zo’, 2.500 verkocht. Wie dus nog kans wil maken om KVK live aan het werk te zien, zal zich dus moeten haasten.

De 2.980 supporters die een ticketje weten te bemachtigen voor een thuismatch, zullen telkens opgedeeld worden in compartimenten van 400 mensen. Elk compartiment heeft een eigen in- en uitgang, eigen sanitair en eigen eet- en drankgelegenheden. Op die manier worden er maar liefst zes in- en uitgangen gecreëerd.

Niet iedereen mag tegelijk naar binnen. Het uur voor de match wordt opgedeeld in tijdscompartimenten van telkens 15 minuten. Op je ticket zal vermeld staan in welk compartiment je moet aankomen. Dat geldt trouwens ook voor de vips.

Er wordt extra personeel ingezet om alles in goede banen te leiden. “Zo hopen we wachtrijen ten allen tijde te vermijden”, aldus Jelle Brulez van KVK. Zogenaamde KVK-hosts zullen op cruciale punten een oogje in het zeil houden. Overal in het stadion zal eenrichtingsverkeer gelden, supporters zullen elkaar dus nergens kruisen.

Staande tribune ook open

Supporters hoeven niet alleen te komen, bubbels van vijf zijn welkom. Zij mogen ook samen zitten. Er worden telkens twee stoeltjes tussen gelaten met de zitplaatsen van de volgende bubbel.

Ook rechtstaand supporteren kan, maar dan wel niet in bubbels. Op de staande tribune zijn er zo’n 800 stippen voorzien, telkens op 1.5 meter afstand van elkaar. “Het is de bedoeling dat iedereen op zijn of haar stip blijft staan“, aldus de burgemeester. “Naar de goal rennen als er gescoord wordt, zit er dus niet in. We vragen aan de supporters om niet te uitbundig maar sereen te supporteren. Ik weet dat dat een nieuw begrip is (lacht,) maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. We zullen daarover trouwens ook nog in dialoog gaan met de supportersclubs.”

Mondmaskerplicht

Een mondmasker is ten allen tijde voor iedereen verplicht, ook op de paring. Enkel voor de spelers, de hoofdtrainer en de scheidsrechters geldt er een uitzondering. Ook wie iets eet of drinkt, mag het masker heel even af zetten.

Het plan werd toegelicht op een persconferentie.
Het plan werd toegelicht op een persconferentie.© VDB

Een pintje drinken of een frietje eten kan dus wel. Al gaan de gewone horecagelegenheden op het terrein nog niet open. Er zal gewerkt worden met chalets. Ook die zullen bemand worden door extra personeel om zo de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Ze sluiten 15 minuten voor de match. Wie tijdens de pauze een drankje wil, mag daar niet zo maar omlopen. Een persoon uit de bubbel krijgt een bandje, enkel hij mag zijn zit- of staanplaats verlaten om iets te halen voor de anderen. De KVK-hosts zullen een signaal geven als de wachtrijen te lang worden, dan moet iedereen even op zijn plaats blijven zitten. Na de match even napraten kan niet op het terrein.

Lot in eigen handen

De politie zal aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. Ook van de aanwezige veiligheidscamera’s zal gebruik gemaakt worden. “Na de match kunnen ook de cafés in de buurt op controle rekenen”, klinkt het.

“Supporters hebben in principe hun eigen lot in handen”, geeft de burgemeester nog mee. “Wie zich niet aan de regels kan houden, moet er de rest van het seizoen niet op rekenen om nog een match bij te wonen. Ik weet dat we hier een risico nemen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit met de nodige discipline haalbaar is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier