AA Gent-KV Kortrijk vijf keer op de weegschaal: kleine kinderen kunnen weer kerels worden

Yves Vanderhaeghe kon niet lachen om het verlies van zijn ploeg. "We waren niet scherp genoeg", liet hij optekenen. "We zullen iets moeten goedmaken tegen Gent." © belga
Redactie KW

Van ‘Gepakt als kleine kinderen’, dixit KV Kortrijk-coach Yves Vanderhaeghe, naar ‘Onacceptabel’, volgens Gent-trainer Jess Thorup. Beide clubs verloren onverwachts op de eerste speeldag, beiden moeten zich dan ook herpakken. Wie van de twee trekt zaterdag 15 augustus in het onderlinge duel aan het langste eind? Vijf redenen waarom het dicht bij elkaar ligt.

Zowel AA Gent, dat verloor op het veld van STVV, als KV Kortrijk, dat in eigen huis onderuit ging tegen degradatiekandidaat Waasland-Beveren, hebben hun competitiestart compleet gemist. Thorup was enorm ontevreden. “Als je na een lange voorbereiding dit aflevert, is dat gewoon niet goed genoeg”, klonk het bij de Deen. Gent pretendeert titelkandidaat te zijn en zal zich zaterdag om 19 uur in eigen huis dus koste wat het kost willen herpakken.

Ook Yves Vanderhaeghe kon niet lachen om het verlies van zijn ploeg. “We waren niet scherp genoeg”, liet hij optekenen. “We zullen iets moeten goedmaken tegen Gent.” KVK ambieert de top acht, beide ploegen zijn het dus aan hun ambities verplicht om hun misstap meteen recht te zetten. Op papier lijken de Kerels alvast lichtjes in het voordeel.

1. David vs Moffi

In tegenstelling tot AA Gent beschikt KV Kortrijk wel nog over zijn goudhaantje. Aanvaller Terem Moffi zou vijf miljoen euro waard zijn, maar blijft voorlopig aan boord bij Kortrijk. Gent liet sterspeler Jonathan David wel al gaan. De Canadees verkaste naar Lille en werd met meer dan 30 miljoen euro de duurste uitgaande transfer ooit van de Jupiler Pro League. Vorig weekend was Moffi vooral in de beginfase gevaarlijk. Hij trof snel na de 0-1 achterstand de paal, maar deemsterde daarna wel weg. Toch blijft de Nigeriaan een garantie op minstens een goede actie per wedstrijd. Hij maakte vorig seizoen niet voor niets indruk.

Beide ploegen zijn het aan hun ambities verplicht om hun misstap recht te zetten

Gent daarentegen kan zelfs niet meer op één goede actie van David rekenen. Tegen STVV was duidelijk dat de counters van de Buffalo’s stroever verliepen zonder hem én dat Bezus voorlopig geen evenwaardige vervanger is achter de spitsen. De Oekraïner speelde een bleke partij en werd snel vervangen. Daarna schakelde Thorup over naar een 4-3-3. Ook die andere nummer tien, Giorgi Chakvetadze lijkt voorlopig niet de vervanger van David te worden. Het jonge talent ontbrak in de selectie en haalde na zijn kruisbandblessure nog niet het niveau van weleer.

2. Miscommunicatie vs kleine kinderen

“We werden rond de zestien gepakt als kleine kinderen”, vatte Vanderhaeghe het eerste tegendoelpunt van Waasland-Beveren samen. De Kortrijkse verdediging stond niet op scherp en gaf bovendien de hele wedstrijd te veel ruimte weg. Daarnaast had Kortrijk-doelman Jakubech vorig weekend iets te veel naar AA Gent gekeken voor hij het veld op moest tegen Waasland-Beveren. Net zoals Gent-doelman Kaminski eerder die speeldag, ging ook Jakubech aan het flateren. De pas ingevallen Koita probeerde het met een schot, Jakubech liet het leer zomaar uit zijn handen in doel vallen.

Kaminski botste dan weer keihard tegen zijn eigen verdediger Plastun, waardoor de bal uiteindelijk bij STVV belandde en de 2-1 er kwam. Miscommunicatie achterin bij Gent en dat terwijl Thorup dit seizoen minder tegengoals wilde incasseren. Om die doelstelling te halen, kaapte Gent assistent Wim De Decker weg bij Antwerp. Voorlopig zonder succes. De verdediging blijft de achilleshiel van de Buffalo’s en hun keeper zit zonder vertrouwen. Roef opstellen, kan betekenen dat Kaminski helemaal zijn vertrouwen verliest. Wie zaterdag zijn achterhoede het best op punt kan stellen, maakt een goede kans.

3. Ruit vs driehoek

Kan de driehoek Makarenko-Van der Bruggen-Lepoint op tegen de Gentse ruit Owusu-Vadis-Kums-Bezus? Het verlies van KVK tegen Waasland-Beveren lag niet aan het middenveld van de Kerels. De Veekaa had het meeste balbezit (57%) en creëerde ook kansen. Het was geen eindeloos getik rond de middencirkel, want in totaal kreeg KVK 21 doelpogingen. Het is dus eerder de efficiëntie voor doel die naar omhoog moet. De Gentse ruit moet het zoals gezegd zonder David stellen en draaide stroef tegen STVV. Net na het uur werd Bezus, de diepste punt van de ruit, vervangen. Thorup schakelde over naar een 4-3-3 met Niangbo als derde aanvaller. De Buffalo’s werden iets gevaarlijker, maar scoren lukte niet meer. Thorup is dus toch nog zoekende naar de beste invulling van zijn middenveld, terwijl dat bij Kortrijk wel op punt staat.

4. Yaremchuk- Depoitre vs Mboyo-Moffi

Beide ploegen spelen met twee spitsen. Net zoals in verdedigend opzicht kampen ze in het aanvallende compartiment met dezelfde problemen. Namelijk een gebrek aan efficiëntie. Yaremchuk raakte vorig weekend twee keer het doelhout. Depoitre zoekt nog naar zijn beste vorm en kreeg geen noemenswaardige kans. Van de 14 doelpogingen vlogen er maar drie tussen de palen. Bij Kortrijk was het nog iets erger, van de 21 doelpogingen kon de Veekaa er slechts vijf kadreren. KVK kon enkel scoren vanop de stip. Bij Gent was het centrale verdediger Plastun die het leer tegen de netten kopte. Intrinsiek verslaan Yaremchuk-Depoitre het Kortrijkse duo, maar dat hebben ze dit seizoen nog niet bewezen. Ook hier: wie zijn vizier het best op scherp kan zetten en de efficiëntie opkrikt, maakt een goede kans.

5. Thorup vs Vanderhaeghe

Jess Thorup komt stilaan onder druk, terwijl Vanderhaeghe niet moet vrezen voor zijn plaats. Kan de Deen om met de torenhoge ambities en dus bijbehorende druk van het Gentse bestuur? Voor hem is het zaterdag van moeten. Ook al klinkt het in Gent dat het bestuur de Champions League-kwalificatie afwacht, toch kan Thorup zich beter geen nieuwe nederlaag permitteren als hij de druk nog wat wil afhouden. Vanderhaeghe daarentegen zit iets steviger in het zadel. Zijn team toonde ook meer grinta dan Gent. Een ploeg waarbij het moet tegenover een ploeg die vooral zelf zich wil herpakken.

(Valerie Van Avermaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier