KV Kortrijk krijgt stadion met 15.000 plaatsen

Zo kan de site er eventueel uitzien tijdens een zomeravond. © TV B-architecten-BRUT, THIRD i.o.v. Stad Kortrijk en Intercommunale Leiedal
Axel Vandenheede

Het masterplan voor het nieuwe stadion van KV Kortrijk is vrijwel af. Er zullen 15.000 fans kunnen plaatsnemen. Opmerkelijk: het stadion krijgt een fietsenstalling met 2.500 plaatsen.

“We zetten in Kortrijk enorm in op de fiets en willen het meest fietsvriendelijke stadion van België hebben”, duidt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Voor alle duidelijkheid: in de ‘plint’ – de benedenverdieping dus – komen geen winkels. Het zal puur een stadion worden, natuurlijk wel met bars en vipruimtes. Eventueel kunnen daar ook de burelen van KVK komen.”

Hotel van eigenaar?

Op een boogscheut van het stadion, vlak bij de toegangsweg op Evolis, komt een gebouw van 55.000 vierkante meter vloeroppervlakte. “Onderaan komen horecazaken”, legt Steven Vanassche van Leiedal uit. De intercommunale ontwikkelt Evolissite. “Daarboven komen creatieve maakateliers waar kmo’s hun thuisbasis kunnen hebben. Er is ook plaats voor ontspanning, zoals een trampolinepark.”

Op de ‘kop’ van het terrein, pal aan de autostrade, voorziet het masterplan drie kleinere gebouwen. “Daar kan bijvoorbeeld een hotel komen.” KVK-eigenaar Vincent Tan heeft alvast een aantal hotels. “Aan de ingang van Evolis komt een zogenaamd mobitpunt. Er zal daar een halteplaats voor de bus zijn, je zal er een deelauto of deelfiets kunnen huren, enzovoort. Daarbij komt een parkeergebouw met 900 plaatsen.”

Leden van KV Kortrijk en het stadsbestuur op de plek waar het nieuwe stadion komt.
Leden van KV Kortrijk en het stadsbestuur op de plek waar het nieuwe stadion komt.© LOO

Voor een stadion met 15.000 plaatsen lijkt dat weinig… Vincent Van Quickenborne: “Bij thuiswedstrijden zullen de parkings van de bedrijven op Evolis en De Pluim gebruikt worden. Het gaat om 2.400 plaatsen. En we zullen dus de KVK-fans stimuleren om met de fiets te komen. Nu fietsen velen al naar het Guldensporenstadion.”

Nog geen timing

Nu het masterplan af is, kan de volgende horde worden genomen. “Het masterplan moet nog afgewerkt worden en zal tegen eind dit jaar volledig klaar zijn. Daarna zullen private partners – Kortrijk stelt wel de grond ter beschikking, maar investeert niet in de bouw zelf – daarop verder kunnen werken. “Vincent Tan kan dat zelf doen of hij kan zoeken naar een partner.”

De bouw van enkel het stadion wordt geschat op 40 tot 50 miljoen euro. Wanneer het project af kan zijn, daarover wil noch KVK, noch het stadsbestuur een uitspraak doen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.