Kunstgrasveld in Marke: voetbalclub tevreden, probleem voor atletiek

Patrick Gysbrecht (secretaris FC Marke), Danny Ongenae (voorzitter FC Marke), schepen Arne Vandendriessche, schepen An Vandersteene, Filip Seynaeve (jeugdvoorzitter FC Marke) en Marnix Dinnecourt (penningmeester FC Marke). © JVGK
Redactie KW

Stad Kortrijk wil tot en met 2025 elk jaar een kunstgrasveld aanleggen. In Marke wordt het eerst geïnvesteerd: het hoofdveld wordt een kunstgrasveld. “Een noodzaak, want onze velden zijn op”, aldus Danny Ongenae. Atletiekclub AB Marke is niet zo blij. “De start van onze cross op 11 november gebeurt op het hoofdveld”, stelt voorzitter van AB Marke Luc Taveirne. Zal de 60ste editie volgend jaar wel kunnen plaatsvinden?

Almaar meer gemeenten in onze provincie investeren in kunstgrasvelden. Ook Kortrijk. “Momenteel heeft stad Kortrijk twee kunstgrasvelden“, stelt schepen van Facility Arne Vandendriessche (Open VLD). “Twee op sportcampus Lange Munte. Terreinen waar ik overigens zelf elke week op speel. Tackelen doe je best niet, want dan riskeer je schaafwonden, maar erop voetballen is wel leuker omdat het veld er altijd goed bij ligt.”

In Kortrijk liggen er ook kunstgrasvelden op Stade Kortrijk (twee, KV Kortrijk), Wikings Kortrijk (Wikings) en het domein Saint-Georges (hockey), alle private investeringen. “Bij die zes komt er straks eentje bij”, pikt schepen van Sport An Vandersteene (N-VA) in. “Op de terreinen van FC Marke meer bepaald. Het hoofdveld wordt een kunstgrasveld.”

Wie het dat veld op de sportsite aan het Olympiadeplein kent, weet dat daar een kunstgrasveld aanleggen geen overbodige luxe is. “We sukkelen al een aantal jaar met onze twee terreinen“, legt voorzitter Danny Ongenae uit. “Dat komt omdat ze elke dag van de week gebruikt worden. We hebben wel nog een veldje in de Preshoekstraat, maar dat verdwijnt (het is bosuitbreidingsgebied, red.). Daarbij komt nog dat de velden in het tussenseizoen niet goed konden herstellen door de grote droogte.”

“Er wordt niet alleen een kunstgrasveld aangelegd, het is ook de bedoeling om de piste rond het eerste veld aan te pakken” – An Vandersteene, schepen van Sport

“Toen KV Kortrijk enkele jaren geleden besliste om enkel met elite verder te gaan, heeft een aantal jeugdspelers andere oorden moeten opzoeken. Sommigen van hen zijn bij ons beland. Zo is ons ledenaantal fors gestegen. Komt daarbij dat we intussen een damesploeg en een G-voetbalploeg (voor mensen met een beperking, red.) tellen. Alles samen hebben we zowat 350 voetballende leden.”

Een kunstgrasveld is voor FC Marke dus welgekomen. An Vandersteene: “De voordelen van een kunstgrasveld zijn intussen bekend: zo’n veld is altijd bespeelbaar, de speelomstandigheden zijn optimaal en er kan vaker op getraind worden zonder dat het veld aan kwaliteit inboet. Ik ben blij dat Marke er volgend jaar eentje krijgt. Mijn collega Arne en ikzelf hebben deze investering van 650.000 euro enkele weken geleden tijdens het schepencollege hard verdedigd en met resultaat.”

Win-winsituatie

Arne Vandendriessche: “Het kunstgrasveld zal in het najaar van 2018 worden aangelegd. Geen ideale timing, maar er is geen andere mogelijkheid. Het gaat om een Europese aanbesteding. De aanleg van het veld en de omgeving zal zes tot acht weken duren. FC Marke zal dus tijdelijk moeten uitwijken. De club en de stad zullen de mogelijkheden bekijken.”

Op de Stade, waar de KVK Jeugd speelt, zijn er twee kunstgrasvelden.
Op de Stade, waar de KVK Jeugd speelt, zijn er twee kunstgrasvelden.© JVGK

Wat stad Kortrijk vergeten lijkt, is dat AB Marke ook gehuisvest is op de site aan het Olympiadeplein. Het nieuws dat FC Marke volgend jaar een kunstgrasveld krijgt, wordt er gematigd onthaald. Zeker omdat de traditionele veldloop op 11 november, die in 2018 aan de 60ste editie toe zou zijn, dreigt te verdwijnen.

Onze start ligt op het eerste veld van FC Marke“, zegt voorzitter Luc Taveirne. “Als daar straks een kunstgrasveld komt, dan zullen wij moeten wijken want veldlopen en kunstgras gaan niet samen. Een gesprek met de verantwoordelijken van het stadsbestuur dringt zich op. Dit wordt alleszins een agendapunt op onze eerstvolgende vergadering.”

“Onze twee velden worden elke dag intensief gebruikt en zijn gewoon op” – Danny Ongenae, voorzitter FC Marke

Schepen van Sport An Vandersteene (N-VA) maakt zich niet druk. “Het kunstgrasveld in Marke was een opportuniteit. Ik ben me in elk geval bewust van die 11 Novembercross, maar ik heb nog geen zicht op de timing wat betreft de aanleg van het kunstgrasveld. Als het veld aangepakt wordt in september of oktober, zie ik geen probleem.”

“Het zal een win-winsituatie zijn. Ik wil de aanleg van dat nieuwe terrein gebruiken om de hele site een opknapbeurt te geven. Ja, het is de bedoeling om ook de looppiste, die nu rond dat voetbalveld ligt, aan te pakken. En mocht blijken dat er toch problemen opduiken, dan denk ik dat er eenmalig een andere manier gezocht moet worden om die cross toch te kunnen organiseren.”

Ook Aalbeke Sport en Noordstar Heule zijn vragende partij voor een kunstgrasveld. Maar zij hoeven zich volgens de schepenen niet verwaarloosd te voelen. “In Aalbeke ligt de voetbalsite in woonuitbreidingsgebied. We moeten het ruimtelijk uitvoeringsplan aanpassen voor we daar een kunstgrasveld aanleggen. In Heule is er geen RUP nodig, maar Noordstar barst uit zijn voegen en zal binnen enkele jaren de terreinen in de Steenstraat verlaten. Het heeft geen zin om daar nu te investeren. Waar NS Heule naartoe kan? De site-Wembley is een optie, maar daarover is nog geen uitsluitsel.”

Ook in Kooigem?

Waarover, dixit schepen Vandendriessche, wel uitsluitsel is, is dat het stadsbestuur de komende jaren fors wil investeren in kunstgrasvelden. “Dat is de toekomst en Kortrijk wil het voortouw nemen in West-Vlaanderen. We willen dat er vanaf 2018 elk jaar zo’n veld bijkomt.”

“In het masterplan voetbal hebben we plannen gemaakt tot en met 2020”, vervolgt schepen Vandersteene. “Maar wij willen als stadsbestuur dat er na Marke nog zeven kunstgrasvelden extra in Kortrijk worden aangelegd: Aalbeke Sport, NS Heule, WS Bellegem en SV Kortrijk krijgen er eentje, in Rollegem leggen we ook een aan en we willen ook iets doen voor Kooigem. Dat betekent dat er tot en met 2025 elk jaar een nieuw kunstgrasveld bijkomt. Natuurlijk zal er vanaf 1 januari 2019 een nieuwe bestuursploeg actief zijn en die kan die plannen aanpassen.”

Als het kunstgrasveldplan compleet wordt uitgerold, zal dat de stad Kortrijk vanaf 2019 zowat vier miljoen euro kosten“, aldus nog Arne Vandendriessche. “Nu kost de aanleg van een kunstgrasveld veel geld, maar de komende jaren zal die prijs zakken.”

(Axel Vandenheede & Christof Decraene)