Victor Torp, de nieuwe blonde god op het middenveld van KV Kortrijk: “Deze competitie is heel interessant”

Victor Torp kwam op de laatste dag van de transfermarkt bij KV Kortrijk terecht. © gf
Redactie KW

Victor Torp kwam pas op deadline day aan bij KV Kortrijk. De 22-jarige aanvallende middenvelder is de tweede Deen ooit die voor de Kerels speelt. Torp wordt voor een seizoen gehuurd van FC Midtjylland. “De intensiteit ligt hier veel hoger dan in Denemarken. Dit is een eyeopener, maar ik wil mezelf ontwikkelen”, toont hij zich ambitieus.

Voor Victor Torp (22) is zijn verblijf bij KV Kortrijk het eerste buitenlandse avontuur. De Deen integreerde zich relatief vlotjes bij de Kerels. Het helpt natuurlijk dat hij heel vloeiend Engels spreekt. Tegen AA Gent en in de derby tegen Zulte Waregem mocht de middenvelder al een paar minuten maken. Hij is immers nog maar een kleine maand op West-Vlaams grondgebied. “Alles valt zo stilaan in zijn plooi. Ik heb nu een appartement. Dat helpt om stabiliteit te vinden. Anders moet je de hele tijd in een hotelkamer zitten.”

We weten nog niet veel van je. Waar en wanneer begon het voetbal voor je?

“Ik begon op 4-jarige leeftijd met voetballen bij het plaatselijke team Lemvig. Toen ik 13 was kwam Midtjylland aankloppen.”

Dat is de grootste club in Denemarken, hoe hebben ze je gevonden?

“Midtjylland houdt ongeveer 150 clubs in de gaten waar ze talenten proberen te rekruteren uit de jeugd. Mijn toenmalige coach selecteerde mij en een paar andere teammakkers om een training te gaan doen waar Midtjylland dan kwam kijken. Ik behoorde tot de besten en mocht naar de jeugdacademie.”

Kreeg je al snel je eerste contract?

“Ja, toen ik 15 jaar was. Ik speelde toen bij de U17 en de U19. Toen ik 18 was mocht ik naar de A-kern. Ik had al snel door dat ik niet snel speelminuten zou verzamelen.”

Je werd dan twee seizoenen uitgeleend aan Fredericia?

“Ja, daar speelde ik toch tussen de senioren en kon ik mezelf ontwikkelen. Fredericia is als het ware een satellietclub van Midtjylland. Elk seizoen gaan er drie, vier spelers daar rijpen. Ik kwam veel aan de bak in de eerste helft van het seizoen, maar toen kreeg ik last van de buikspieren. Ik denk dat het pubalgie was, want ik moest onder het mes. Daardoor verloor ik een jaar. Het was mentaal heel lastig omdat niemand kon zien wat er exact aan de hand was. Als je een duidelijke kwetsuur oploopt, weet je hoelang je revalidatie zal duren. Maar alles is in orde gekomen. Dat ligt nu twee jaar achter mij en ik heb er geen last meer van.”

Vorig seizoen was je aan de slag bij Lyngby, op het hoogste niveau dan.

“Ik speelde elke wedstrijd. Daar heb ik mijn positie ontdekt. Toen ik jonger was, opereerde ik als een zes of een acht. Die coach posteerde me op de tien of op de negen. Een diepe spits zal ik nooit worden. Laat mij maar als aanvallende middenvelder fungeren. Maar als het nodig is, kan ik ook lager spelen.”

De club zakte, maar jij kon terugblikken op een geslaagde passage met negen goals en vier assists.

“We brachten echt goed voetbal. In de heenronde zetten we prima wedstrijden neer, maar winnen was moeilijk. Aan de winterstop hadden we vier punten. We werden beter naarmate het seizoen vorderde, maar de achterstand was te groot. Los daarvan had ik er een leuke tijd. Ik evolueerde als voetballer en als persoon omdat ik drie uur van mijn familie woonde.”

Victor Torp komt langzaam op zijn plooi bij KV Kortrijk. (foto xx)
Victor Torp komt langzaam op zijn plooi bij KV Kortrijk. (foto xx) © BELGA

Wat denk je van het niveau in de Jupiler Pro League?

“De intensiteit ligt veel hoger. Dat is me vooraf verteld, maar je moet het aan den lijve ondervinden. Het is echt een eyeopener, België is Denemarken niet. Ik wilde iets anders proberen om een completere speler te worden. De Belgische competitie is een goede competitie om in te spelen. Het niveau van de teams ligt dicht bij elkaar. Als je een goede dag hebt, kun je elke ploeg kloppen. Heb je een mindere dag, kun je van elk team verliezen. Dat maakt deze competitie interessant.”

Wat zijn je beste kwaliteiten? Coach Luka Elsner zei al: ‘Victor is een lage tien. Hij heeft niet die snelle acceleratie, maar zoekt altijd de voetballende en simpele oplossing.’

“Dat klopt. Ik wil de bal het werk laten doen. Ik zeg altijd: Je moet spelen zoals je het ziet. Eén, twee tijden en inspelen, dat doe ik het liefst. Ik denk dat ik technisch een prima speler ben. Mijn visie is ook een van mijn betere punten en mijn traptechniek om hoekschoppen of vrije trappen te geven. Ik wil hier een completere speler worden. Eén-tegen-eénsituaties zijn hier heel belangrijk. En dat bedoel ik zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. In Denemarken ben je als het ware meer beschermd, hier moet je je plan trekken.”

Hoe is je relatie met de coach?

“Hij vraagt veel van zijn spelers en mikt hoog. Ik heb dat graag, een trainer met ambitie. Je krijgt het gevoel dat hij je elke dag wil pushen om je beter te maken. Ook al win je met 1-0, dan moet je toch mikken op een 2-0-zege.”

Je wordt voor één seizoen gehuurd, wil je dan terug naar Midtjylland? Je hebt daar nog een contract tot juni 2025?

“Je weet nooit wat er zal gebeuren. Ik ben dit soort situaties gewend, ik ben al vaak uitgeleend. Te ver vooruitkijken, dat wil ik niet doen. Als ik dat zou doen, dan word ik crazy. Het is wel ergens een droom om voor de A-kern van Midtjylland uit te komen.”

Heb je een droomcompetitie in je hoofd?

“Ik wil vooral nieuwe plaatsen en competities ontdekken. Van daaruit neem je stukjes mee en die vormen dan een puzzel. Ik wil uitzoeken welke competitie me het best ligt, laat me maar wat experimenteren.” (lacht)

We zagen al jongens uit Denemarken mooie stappen zetten in de Belgische competitie. Denk aan Joakim Maehle of Lukas Lerager …

“Klopt. In Denemarken doen er veel verhalen de ronde over jongens die naar België kwamen en zo hun carrière lanceerden. Paul Onuachu kwam ook van Midtjylland. Wie weet kan KVK ook voor mij een springplank zijn.” (Jochen Coorevits)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.