Twee West-Vlamingen krijgen sportieve leiding van landskampioen RFC Antwerp

Het takenpakket van Marc Overmars wordt de komende maanden verdeeld over algemeen directeur Sven Jaecques (rechtsboven) en hoofdscout Joachim Vercaigne. © foto's Belga
Wouter Vander Stricht

Marc Overmars (50), directeur voetbalzaken bij RFC Antwerp, heeft besloten niet naar het Internationaal Sporttribunaal TAS te trekken om in beroep te gaan tegen zijn wereldwijde schorsing voor grensoverschrijdend gedrag. Dat stelde de landskampioen en bekerwinnaar voor een probleem, waarvoor intern een oplossing werd gevonden. CEO Sven Jaecques (42) en hoofdscout Joachim Vercaigne (38) nemen zijn takenpakket over, tot Overmars binnen negen maanden opnieuw aan de slag mag. Sven Jaecques is een bekende naam in het voetbalmilieu, hij woont nog altijd pal naast het Jan Breydelstadion en werkte lang voor de Vereniging. De naam van Merkemnaar Joachim Vercaigne doet minder een belletje rinkelen, al was hij voordien ook al jarenlang actief bij Club Brugge en KV Kortrijk tot hij in 2021 haar Antwerp trok. En hij startte ooit als jeugdtrainer en trainer van Famkes Merkem B en studeerde aan het Johan Cruijff Instituut…

Marc Overmars werd in november 2023 schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. De ex-international moest in februari 2022 opstappen als directeur voetbalzaken bij Ajax na verschillende meldingen van grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijk personeel van de club. Na zijn vertrek bij Ajax trad Overmars al snel in dienst als technisch directeur bij Antwerp. En dat beklaagden ze zich daar niet, Antwerp pakte vorig seizoen de beker én de titel. Maar de dreigende schorsing werd ook effectief én wereldwijd. De gewezen winger met een neus voor voetbaltalent heeft nu het ultieme redmiddel, een beroep bij het TAS, laten varen en legt zich bij de schorsing neer. Hij mag nu tot november van dit jaar geen officiële taken meer uitvoeren in voetbal, vervelend voor de man in kwestie, maar natuurlijk ook voor de voetbalclub waar hij in dienst is. Antwerp heeft nu intern een oplossing gevonden om deze negen maanden te overbruggen.

Kind aan huis bij de Vereniging

CEO Sven Jaecques en hoofdscout Joachim Vercaigne zullen het takenpakket van Overmars onder hun beiden verdelen. Ze hebben ondanks hun jonge leeftijd ook alle twee al een mooie staat van dienst opgebouwd. Beiden hadden ze ook snel door dat een carrière in het actieve (top)voetbal niet voor hen was weggelegd. Sven Jaecques speelde eerst bij de jeugd Cercle Brugge van 1994 tot 2002, met onder meer Thomas Buffel en Frederik Boi als ploeggenoten. Daarna was hij meer dan 20 jaar onafgebroken bij groen-zwart actief. Hij begon als jeugdtrainer, werd assistent hoofd opleidingen en hoofd opleidingen, waarbij hij vooral de uitbouw van de jeugdwerking op poten zette. Daarna fungeerde hij drie jaar fulltime als technisch directeur voor het eerste elftal. Bij de degradatie van Cercle in 2015 stopte hij de samenwerking. Een jaar later trok hij naar The Great Old om er aan de slag te gaan als sportief adviseur en daarna als secretaris-generaal. Sinds medio 2020 is de Bruggeling er algemeen directeur.

“Antwerp is een club die mij op het lijf is geschreven” – Joachim Vercaigne

Merkemnaar Joachim Vercaigne (38) is van kleins af aan bezeten door voetbal. “Ik kon goed genoeg voetballen om het heel graag te doen maar niét goed genoeg om er mijn beroep van te maken”, vertelde hij aan KW. “Daarom ben ik snel een trainerscursus beginnen volgen.” Hij was jeugdtrainer bij Merkem Sport, de Balbalschool, VK Ieper, KV Kortrijk en trainde de vrouwenploeg Famkes Merkem B. Na zijn studies LO boekte hij een vlucht naar Barcelona, kocht een abonnement van Barça en werkte er onder meer bij een verhuisfirma om zijn verblijf in de Spaanse stad te kunnen bekostigen. Na zijn terugkeer negen maanden later ging hij in Amsterdam sportmanagement studeren aan het Johan Cruijff Instituut. Hij was al sportfunctionaris in Houthulst toen hij de kans kreeg om bij KV Kortrijk voltijds in de scouting te gaan werken.

In 2012 ging hij voor de scouting van Club Brugge werken, eerst als researcher en daarna als databasemanager, om in februari 2019 als hoofd scouting terug te keren naar KV Kortrijk. Daar vertrok hij in september 2021 om bij Antwerp dezelfde functie te vervullen. “Ik vond er een club die mij echt op het lijf geschreven is”, zegt hij. “Ik hou van de stad, van de passie die in de club leeft en vooral van de mensen met wie ik er samenwerk. Ik geniet van elke minuut op de club. Algemeen manager Sven Jaecques en technisch directeur Marc Overmars zijn schitterende bazen om voor te werken, gepassioneerde mensen die laten voelen dat ze je waarderen”, klonk het eerder dit jaar bij ons. Nu volgt hij dus samen met Sven Jaecques tijdelijk Marc Overmars op. En in heel wat sportieve dossiers zullen zij nu de knopen moeten doorhakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier