Tijd om met een overwinning de kroon op het werk te zetten

Sowieso is dit seizoen een grand cru. Waarom dan stress? De jongens en hun omkadering hebben opnieuw een stap vooruit gezet. © KURT DESPLENTER BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beiden werpen deze week hun blik op misschien wel de belangrijkste derby ooit. “De politie zou er niet rouwig om zijn dat iedereen tevreden het stadion verlaat.”

Tweede kampioenenderby ooit

De derby van zondag is de eerste met grote inzet van de 21ste eeuw. In de rangschikking aller tijden komt deze echter hoogstens op de vierde plaats. De eerste vijfsterrenmatch was op 26 maart 1911, toen we de slotwedstrijd aanvatten als competitieleider met één punt voorsprong op de buren. Aan een gelijkspel op verplaatsing hadden we genoeg om de eerste Vlaamse kampioen van België te worden. De kletsnatte regendag eindigde feestelijk na een hard bevochten 1-1-gelijkspel.

Later kwamen er nog twee vijfsterrenderby’s: bekerfinales waarin we telkens nipt aan het kortste eind trokken. In 1986 gebeurde dat in het eigen Olympiastadion met medeplichtigheid van een scheidsrechter. De arme man met oogproblemen floot in het pre-VAR-tijdperk tot twee keer toe penalty voor een blauwe met vallende ziekte buiten de grote backlijn. In 1996 in het Koning Boudewijnstadion stonden we lang op voorsprong maar moesten uiteindelijk toch plooien.

De kroon op het seizoen zetten

Nuchter bekeken, is de inzet zondag kleiner omdat er maar één ploeg eremetaal kan pakken. Wij kunnen hoogstens de vierde plaats grijpen, ervan uitgaand dat Union in zijn ultieme greep naar de titel Genk verslaat. In dat geval volstaat een gelijkspel zowel voor Cercle als voor het kampioenschap van de buren. Alvast de politie zou er niet rouwig om zijn dat iedereen tevreden het stadion verlaat.

“De fysieke en mentale weerbaarheid is niet verslapt, met Cercle ben je nooit klaar”

Maar eerlijk gezegd, denk ik dat geen van beide ploegen dat risico zal nemen. Ik verwacht dat ze alle twee voor een duidelijke en sportief veilige overwinning zullen strijden. In dit jaar al drie gelijke derby’s haalden Cercle en de mogelijk toekomstige landskampioen elk slechts drie op negen. Het wordt tijd voor een overwinning om de kroon op het seizoen te zetten.

Tien galamatchen zonder complexen

Sowieso is dit seizoen een grand cru. Waarom dan stress? De jongens en hun omkadering hebben opnieuw een stap vooruit gezet. We plaatsten ons voor het eerst voor de hoogste eindronde. Daarin maakten we het elke tegenstander lastig en wonnen als nieuwbakken subtopper zowaar van alle topploegen punten. Zondag van de kampioen verliezen, is absoluut geen schande.

We hebben al minstens de vijfde plaats met een barrageduel tegen Gent voor een Europese deelname. Dat op zich is een fraai resultaat voor de supporter die goed weet van waar we komen. De hele Champions’ Play-Off was voor ons een dessert, een welverdiend cadeau van tien galamatchen waarin we zonder complexen opnieuw mochten bijleren. Een sterke vaststelling is dat de fysieke en mentale weerbaarheid – op en naast het veld – niet verslapte. Met Cercle ben je nooit klaar.

Lees meer over: