Tackle: “Deze derby opent perspectieven”

Zowel op het veld als in de tribunes groeide de strijdbaarheid voor een Europees vervolgverhaal in de Conference League. © Forum Forum
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.

Europese recordgalerij

De Cerclefamilie staat voor een historische uitbreiding van onze 125-jarige geschiedenis. Na de grote stappen vooruit van de jongste jaren betreden we met de vrijwel zekere groepsfase van de Conference League opnieuw een onbekend niveau. De maar liefst 1-6-overwinning in Krakau komt in de Belgische en Europese recordgalerijen. Deze quasi verzekering van de kwalificatie maakt van de terugmatch donderdag vooral een feestavond.

De voorbije weken waren nochtans niet makkelijk. De competitie liep niet vlot en het 3-1-debacle in Molde – en vooral de manier waarop – zaaide twijfel. De eervolle 1-0 in de terugwedstrijd kon ons niet in de Europa League houden, maar herstelde wel het vertrouwen. Zeker toen we bij de vlotte 4-1-winst tegen Beerschot degelijke vervangers zagen opstaan voor de vertrokken of overbelaste sterkhouders. Zowel op het veld als in de tribunes groeide de strijdbaarheid voor een Europees vervolgverhaal in de Conference League.

Dromen van Chelsea

Chapeau voor de supporters in Krakau die al voor de derde keer meereisden. Diegenen die spaarzamer met verlofdagen en/of centen moeten omspringen, kochten alweer een computerlink of verzamelden ergens rond een groot scherm. We keken met veel respect naar de voormalige Poolse topclub Wisla Krakau. Die mag dan wel tot een schimmige tweedeklasser verwaterd zijn, maar won toch netjes de beker en versloeg Europees de Slowaakse nummer vier Spartak Trnava.

“Door het Europees succes stapt groen-zwart sportief en financieel in een andere dimensie”

Ondanks de steun van tienduizenden uitzinnige Poolse supporters werd het dus een riante groen-zwarte overwinning. Voor de loting vrijdagnamiddag mogen we sportief dromen van Chelsea, Fiorentina, Kopenhagen, Lens, Real Betis… Ook financieel stappen we in een andere dimensie. De kwalificatiepremie bedraagt 3,17 miljoen euro en de zes groepsmatchen leveren per gewonnen punt 133.000 euro op.

Punten in september

Maar eerst moeten we heel september op punten rapen om boven de competitiekelder te blijven. Vergeef het mij: na alles wat we in ons groen-zwarte supportersleven meemaakten, zit deze basisbekommernis in onze ziel gebeiteld. Te beginnen met zondag de derby ‘op verplaatsing’. De buren slagen er niet in van hun aloude spirit terug te vinden, terwijl Cercle energiek en creatief over de mat dartelt. Dit opent perspectieven.

De Belgische transfermarkt loopt nog tot 6 september maar er is al voldoende versterking om niet meer te kapseizen. Van het type-elftal verloren we Félix Lemaréchal (naar Straatsburg), Hugo Siquet (buren), Jesper Daland (Cardiff) en Leonardo Da Silva Lopes (einde contract), en we horen van interesse voor Kevin Denkey, Alan Minda, Edgaras Utkus en Senna Miangue. Positief zijn de contractverlengingen van Hannes Van Der Bruggen (tot 2026) en Kader Ouattara (2028). De meest opvallende aanwinsten zijn de verdediger met fijne traptechniek Gary Magnée (Eupen) en het Duitse toptalent in de spits Paris Brunner (Dortmund).