Kenners over het seizoen van Warleson: “Soms beste doelman in België”

Warleson maakt zich zeer breed op een poging van Slimani, in de thuismatch tegen KV Mechelen op 2 maart. © Belga
Redactie KW

Bernd Storck zag in hem bij zijn komst naar Cercle, begin 2020, een zeer interessante jongen voor de toekomst. Dany Verlinden kon als zijn trainer groen-zwart overtuigen om hem een contract aan te bieden. Nu ontpopt de Braziliaan zich tot de beste keeper in de Champions’ Play-off. Vier kenners over het seizoen van ‘Pai’ Warleson.

Danny Van de Velde (70), ooit keepertrainer bij de jeugd en de eerste ploeg van Cercle: “Ik vond het vorig seizoen al zeer spijtig dat Majecki van AS Monaco overkwam, want Warleson verdiende het toen al om in doel te staan. Ik had al matchen van hem gezien toen Majecki er nog niet was, en die Braziliaan kon mij bekoren. Hij is een zeer goede en een complete doelman. Sterk op de lijn, met de voeten op de grond. Velen zeggen dat hij niet mee kan voetballen, maar de trainer vraagt hem om die lange bal te hanteren, zodat het team in de verste zone het duel om de tweede bal kan aangaan.”

“Cercle zal moeite moeten doen om hem te houden” – Danny Van de Velde, ex-keepertrainer Cercle

“In doel heeft hij een uitstraling. Hij is altijd aanwezig en rustig, en staat nooit te roepen of te tieren. Je ziet sommige doelmannen gesticuleren nadat ze een schot hebben gepareerd, omdat dat schot vertrokken is. Bij Warleson ga je dat bijna nooit zien. Hij is eenvoudig, goed, en altijd op de juiste plaats. Ik heb het gevoel dat Cercle heel wat zal moeten doen om hem te kunnen houden”, aldus Van de Velde, die bij SK Lovendegem twee keer per week jonge keepers het vak leert.

Goede uittrappen

Yves Feys (55) begon als negenjarige bij de jeugd van Cercle en bracht het tot in het eerste elftal in eerste klasse. “Warleson speelt een heel knap seizoen. Er is niets op aan te merken. Hij heeft weinig mankementen en is goed met zijn voeten, op zijn lijn en in de lucht. In een één-tegen-één gaat hij goed uit zijn goal en komt hij er als winnaar uit. Op zijn lijn is hij heel attent en hij heeft goede reflexen. Ook zijn uittrappen zijn goed.” Zo zorgde Warleson al vier keer voor een assist. “Ik ben niet zo’n voorstander van het mee verdedigen door de keeper. Dat rondtikken in de eigen zestien brengt weinig op. Het houdt te veel risico’s in en loopt soms faliekant af. Vooral in topcompetities zie je doelmannen voetballend mee verdedigen. Wat die daar soms uitsteken! Bij Warleson is het met één lange haal vooruit. Dat past in het spel van Cercle. Daar kan men in blok meteen druk zetten.”

Zeer groot volume

Pieter-Jan Sabbe (44), gewezen keepertrainer van de eerste ploeg en met Frank Vercauteren kampioen in 2018, knikt. “Warleson vult de goal goed. Hij beschikt over een zeer groot volume. Met hem in doel is er een zekerheid. Op zijn lijn is hij echt wel een topper. De reddingen die hij doet zijn op een zeer hoog niveau. Ik neem daarvoor mijn hoed af. Zeker als je ziet vanwaar hij komt. Ik volg een beetje zijn levensverhaal. Dat is pure waanzin. Je kunt er alleen maar respect voor hebben. Zeker nu hij in play-off 1 elke week tegen een topteam uitkomt.”

“Ik ben ook onder de indruk van zijn evolutie. Er zit zelfs nog progressie in. Het is zijn eerste volledige seizoen. Als je zo’n goed jaar in 1A kan neerzetten, dan is dat top en dien je volgend jaar te bevestigen. Elke trainer op niveau maakt een plan met zijn keepers, om de sterke punten te onderhouden en de werkpunten te verbeteren. Dat zullen ze bij Cercle ook doen. Ik geef er twee voetbalkampen per seizoen en zie Warleson dan soms bezig op training. Hij is iemand met enorm veel honger. Ik denk niet dat het voor hem in België gaat stoppen.”

Preventief coachen

Voor gewezen speler en trainer Jerko Tipuric is het duidelijk: “In een goede dag is hij de beste keeper in België. Als hij dat kan volhouden, zie ik een mooie toekomst. Hij heeft alvast een imposant figuur. Zijn voetenwerk kan wel wat beter. Soms twijfelt hij bij het uitkomen. Daarin moet hij meer zelfzekerheid laten zien. Hij kan zich ook nog meer in het spel betrokken tonen, door preventief te coachen. Je moet hard werken om er te komen. Dat heeft hij in zich.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier