Hier bouwt Club Brugge aan de toekomst: binnenkijken in ‘The Nest’, de jeugdacademie in Roeselare

In The Nest in Roeselare krijgen jonge talenten de kans om zich te ontwikkelen in de hoop om later uit te vliegen naar het Belfius Basecamp in Westkapelle. © Foto Kurt
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Club Brugge wil in 2023 de helft van zijn eerste elftal uit de eigen jeugdopleiding halen. Anderhalf jaar geleden maakte het van de corona-onderbreking gebruik om zijn opleidingsplan te herschrijven en intussen richtte het in Roeselare een site in voor de middenbouw van zijn academie Club NXT. De Krant van West-Vlaanderen ging er een kijkje nemen.

Het is vierenhalf jaar geleden dat we in de businesslounge van het Schierveldestadion toenmalig ceo Johan Plancke interviewden. SV Roeselare stond op kop in 1B, had net de eerste periodetitel gewonnen en de schatrijke Chinese eigenaars droomden al van de Champions League. Intussen weten we hoe het is afgelopen: zo ongeveer alles wat er in een voetbalclub fout kan gaan, ging fout en een jaar geleden ging KSVR failliet.

Het stedelijk stadioncomplex wordt nu voor dertig jaar verhuurd aan Club Brugge, dat er een professionele site voor de middenbouw van zijn jeugdacademie Club NXT aan het inrichten is: The Nest. De U15 en de U16 zijn er al gevestigd, de U13 en de U14 komen volgend seizoen. In het stadion spelen ook de U21, de damesploeg én de eersteprovincialer SK Roeselare-Daisel.

The Nest slaat op het warme nest waar talent kan uitbroeden om dan uit te vliegen naar het Belfius Basecamp in Westkapelle en daar zijn ontwikkeling verder te zetten bij de U18 en de U21 met het oog op doorstroming naar de A-kern. Club sprak de ambitie uit om in 2023 de helft van zijn eerste elftal uit de eigen academie te halen en investeert daarom in een nog betere opleiding.

“Dat Club elk jaar kampioen wil worden en Champions League wil spelen, betekent dat ook voor de jeugd de lat heel hoog ligt”, zegt Tim Smolders, die als head of academy vorige maand de naar AS Monaco vertrokken Pascal De Maesschalck opvolgde. “Dat wil zeggen dat je als middenvelder beter moet zijn dan Hans Vanaken en als aanvaller beter dan Noa Lang. Anderhalf jaar geleden herschreven we onze plannen en nu komt het eropaan die op het veld om te zetten.”

Intensieve studiebegeleiding

Smolders ontvangt ons in het heringerichte hoofdgebouw van Schiervelde. “Ik denk dat er veel ploegen jaloers zouden zijn, mochten ze zien wat wij onze jeugd hier kunnen aanbieden”, zegt hij onderweg naar boven. “Niet alleen jeugdploegen, maar ook profploegen in 1B en zelfs in 1A die niet de omkadering en de begeleiding bieden die onze U15 en de U16 hier krijgen.”

© Foto Kurt

Op de tweede verdieping bevindt zich aan de rechterkant het spelershome. We zien een groot projectiescherm en een beamer, een flatscreen om playstation te spelen en een biljarttafel. “Alles is nieuw en in de loungestijl van het huis: het voltapijt en de meubels zijn zoals in het basecamp in Westkapelle.” Aan de linkerzijde huist het restaurant. “In vakantieperiodes krijgen ze ontbijt en na de training een lunch. Alles op maat bereid door onze eigen koks: trainen ze stevig, dan zal het menu er anders uitzien dan na een recuperatietraining.”

Gewijzigde diversiteit

Nog een etage hoger is er een VIP-ruimte en het kantoor van het academiehoofd en zijn naaste medewerkers: Christophe De Nolf (coördinator support) en Jarno Verheye (coördinator organization). “Hier komt nog een klaslokaal en een groot scherm om spelers bijlessen te geven”, zegt Smolders. In de samenwerking met het onderwijs werden de voorbije jaren grote stappen vooruit gezet, blijkt.

De Nolf: “Er zitten nu al een veertigtal van onze jeugdspelers in het Sint-Lodewijkscollege en die krijgen dezelfde trainingsfaciliteiten als in de richting topsport in het KTA, ook de jongens die Latijn of wiskunde studeren. We hebben een studiecoach in dienst om alles op te volgen en onze eigen leerkrachten om bijlessen te geven. Op woensdagnamiddag of in het weekend gaan die naar de internaten om die gasten individueel bij te scholen. Ik gaf al twee keer een presentatie voor leerkrachten van het Sint-Lodewijkscollege om er hen nog meer bewust van te maken onder welke grote druk die jongens hier moeten presteren en dat het voor hen veel zwaarder is dan voor studenten die geen topsport bedrijven. Nu kan ik zeggen dat wij op dat vlak toonaangevend zijn in België. Bij Anderlecht omkaderen ze enkel de Purple Talents, wij omkaderen àlle spelers en hun slaagpercentage op school is 96 procent!”

© Foto Kurt

Smolders: “Een grote troef is dat wij de speler centraal zetten en met onze studiebegeleiding voor een vangnet zorgen voor wie er uiteindelijk niet in zal slagen profvoetballer te worden. Het gaat ook om het welzijn van het kind: als je twee uur per dag op het veld staat, moet je in die andere 22 uur gelukkig zijn om die twee uur optimaal te kunnen presteren.”

Club rekruteert jeugdspelers over het hele land.

De Nolf: “Maar pas vanaf de U13 bieden we hen de optie om hier op internaat of in een gastgezin te komen wonen. Van de U13 tot en met de beloften hebben we momenteel 74 spelers op internaat en 45 die nog thuis zijn. Bij de U13 zijn dat er 13 van de 22. Die komen voornamelijk uit Antwerpen en het Brusselse.”

Smolders: “Dat komt omdat we daar samenwerken met City Pirates Antwerpen en met Pamel in Roosdaal. Jongens van onze U11 en U12 die uit deze regio’s afkomstig zijn, laten we daar trainen onder leiding van Clubcoaches. Alleen op woensdagnamiddag en in de vakantie trainen die bij ons.”

Je vraagt je af, hoeveel West-Vlamingen spelen er nog bij de jeugd van Club?

De Nolf: “Bij de U13 zijn dat er 11 van de 22, bij de U16 nog 6.”

Smolders: “Sinds kort hebben we ook een development coach in loondienst, iemand die ook meer gaat ondersteunen op sociaal vlak en bijvoorbeeld moeilijke situaties thuis kan ontkrachten.”

© Foto Kurt

De Nolf: “Doordat veel spelers uit het Brusselse en het Antwerpse komen, is de diversiteit veranderd.”

Smolders: “Dat is voor ons een van de grootste uitdagingen. In samenspraak met hoofd integriteit Ignaas Devisch (professor ethiek UGent, red.) probeert de development coach een kader te scheppen waarbinnen een Club NXT-speler zich moet kunnen ontwikkelen.”

Het is dinsdagochtend 10u45, de laatste dag van de zomervakantie. Op de velden naast het stadion zijn de U16 en de U15 aan het trainen. Busjes uit Brugge, Antwerpen en Brussel voerden de spelers aan. Nu zij in Roeselare trainen, zullen ze ook tijdens het schooljaar veel tijd in de bus doorbrengen.

De Nolf: “Ja, van Brugge naar Roeselare is het 25 minuten rijden, maar dat compenseren we door hen extra kwaliteit te bieden: nog meer studiebegeleiding aan te bieden, maaltijden te bezorgen en de was te doen.”

Professionele omgeving

Ook het kleedkamercomplex onder de grote zijtribune onderging een facelift. In een van de kleedkamers liggen op de zitplaatsen verse shirts klaar. Aan de muur hangt een flatscreen. Op het einde van de spelerstunnel zie je de groene mat liggen en het verste doel staan. “Dat is ook iets wat je in een andere jeugdopleiding niet kunt ervaren”, merkt Smolders op. “Dat ultieme moment van samenhorigheid en motivatie voor je met grote goesting door de tunnel het veld oploopt om het eigen territorium te verdedigen.”

De professionele omgeving is een extra troef om jeugdspelers te overtuigen om voor Club te kiezen, zegt hij. “Net als het feit dat we bijna jaarlijks in de Youth League spelen.” Want het doel is meer dan ooit de grootste talenten van het land aan te trekken. “We moeten ons afvragen: waarom spelen sommige jeugdinternationals hier niet? Waarom kozen sommigen voor het buitenland? In hoeverre speelt het financiële daarin een rol? Elk verhaal is anders, maar de doelstelling moet hoe dan ook zijn dat de besten bij ons zitten. Dat we ze van jongs af aan de beste opleiding en de beste begeleiding kunnen aanbieden om hen naar hun best mogelijke niveau te kunnen brengen. Met grote clubs uit de vijf grote competities zal er altijd wel een kloof blijven, maar met clubs als Ajax en Red Bull Salzburg moeten we kunnen concurreren.”

© Foto Kurt

Ook voor academiespelers geldt: no sweat no glory, bluvn goan. “Een Club NXT-speler is iemand met de mindset en het lerend vermogen om zijn ontwikkeling zelf in handen te nemen en elke dag beter te worden. Iemand die gebruik maakt van alles waarmee we hem omringen om zijn werkpunten te verbeteren en om met zijn kwaliteiten nog meer te kunnen uitblinken.”

Hij is zelf profvoetballer geweest, was bij de KBVB assistent-coach van de nationale U19-ploeg en bij Club talentcoach van de U18 en de U21 en assistent-coach van de U21. “Voetbal is een heel complete sport geworden”, zegt hij. “Je kunt je niet permitteren om op een van de facetten – technisch, tactisch, fysiek, mentaal – een klein beetje minder te zijn, want dat kan genoeg zijn om niet te slagen als profvoetballer.”

Het stelt ook almaar hogere eisen aan de opleiding. “Waar we nog stappen in kunnen zetten, is het mentale aspect gekoppeld aan de levensstijl”, besluit Smolders. “Binnenkort gaan we daarom iemand in dienst nemen die daarin heel veel expertise heeft. Iemand die onze jeugdspelers een high performance attitude kan bijbrengen, die hen helpt om nog beter de focus te houden en hen de wilskracht en het doorzettingsvermogen te geven die nodig zijn.” Maar dat gaat veel verder dan de speler zelf. “Het gaat ook om de hele entourage daarop af te stemmen. De coach, het personeel, het management en de omgeving thuis. Dat is een gi-gan-tisch werk. Maar we gaan het proberen.”

© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt
© Foto Kurt