De nieuwe voetbalcompetitie start in 1A: zij moeten de goals maken bij ZW, KVK, KVO en Cercle

Zinho Gano. © Belga
Redactie KW

Time to shine, Zinho, Jesaja, Makthar en Kévin. Vrijdag start in 1A de nieuwe voetbalcompetitie en naar wie kijken de fans altijd het meest uit? Naar de spitsen, toch? Zíj moeten met hun goals het verschil maken. Daarom: de schijnwerpers op de spitsen van de vier ‘kleine’ West-Vlaamse eersteklassers waar we het meest van verwachten. Met op volgende pagina’s een uitgebreid interview met Bas Dost, de spits van landskampioen Club Brugge die topscorer wil worden.

Na twee uitleenbeurten door Genk, Antwerp en Kortrijk, kent Zinho Gano (27) eindelijk stabiliteit. Dit moet hem vertrouwen geven om een goed seizoen tegemoet te gaan. “Een definitieve transfer zorgt voor stabiliteit. Het zal me de nodige rust geven om optimaal te presteren”, aldus Gano.

Bij SV Zulte Waregem is Gano niet aan zijn eerste West-Vlaamse proefstuk toe. In de jeugd kwam hij onder andere uit voor Club Brugge om daarna ook nog voor Oostende en Kortrijk te spelen. Nu moet hij samen met Jelle Vossen de leemte opvullen die de naar AA Gent vertrokken Gianni Bruno achterlaat. “Ik zie de samenwerking zeker zitten”, zegt de boomlange spits. “In verschillende oefenmatchen liep het in ieder geval al vlot tussen ons. Jelle voelt uitstekend aan hoe hij met een targetspits als ik moet bewegen om de tweede bal te veroveren.”

Essevee tastte diep in de buidel voor hun nieuwe spits. Met een transferprijs die rond de één miljoen euro ligt, duikt Gano de top drie in van de duurste aankopen bij Essevee als we Meïté niet meetellen. Die laatste werd in de zomer van 2017 meteen doorverkocht aan AS Monaco.

Er waren verdeelde reacties te lezen op de sociale mediapagina’s bij de aankondiging van Zinho Gano. Het feit dat hij vorig seizoen uitkwam voor aartsrivaal KV Kortrijk kan er bij een aantal Essevee-fans niet in. Zelf kijkt hij tevreden terug op zijn seizoen bij de Kerels. “Ik ben blij dat ik vorig seizoen bij KV Kortrijk wat ritme heb kunnen oppakken.” Nu is het aan hem de twijfelende supporters het zwijgen op te leggen.

Jesaja Herrmann, KV Kortrijk: Met Lukaku als voorbeeld

Jesaja Hermann
Jesaja Hermann © Milos Bicanski/Getty Images

Jesaja Herrmann moet als centrumspits de leemte invullen die Zinho Gano naliet. Als het van de Duits-Ghanese spits afhangt, zal dat geen probleem zijn. “Ik leef voor goals”, zo zei hij tijdens zijn eerste interview op West-Vlaamse bodem. Als je zijn cv bekijkt, kan hij heel wat adelbrieven voorleggen. Jeugdinternational bij die Mannschaft en zoon van Charles Akonnor, bondscoach van het Ghanese nationale elftal. Akonnor speelde zelf in de Bundesliga voor Fortuna Köln en Wolfsburg.

Wat je ook nog moet weten: Herrmann kon ook voor rivaal/buur Zulte Waregem uitkomen. In een oefenwedstrijd met Essevee scoorde hij meteen twee keer. Toch gingen de Kerels aan de haal met Herrmann.

Op papier heeft Hermann een mooi profiel met zijn 1 meter 90. Als we sportief manager Rik Foulon mogen geloven, is hij vrij compleet. “Jesaja is explosief, snel, krachtig, tweevoetig, werkt goed af en springt heel hoog.”

Kleine kanttekening: Herrmann speelde nog nooit een profwedstrijd en kwam vorig seizoen niet aan voetballen toe. Bij de beloften van Wolfsburg gooide covid roet in het eten, de competitie werd afgelast. De Duitser koos voor de Belgische competitie “omdat hier veel jonge spelers mogelijkheden krijgen om zichzelf te ontwikkelen”. Herrmann kijkt trouwens op naar Lukaku.

Makhtar Gueye, KV Oostende: Bad boy die knop omdraaide

Makhtar Gueye.
Makhtar Gueye. © Belga

Door het vertrek van Andrew Hjulsager (Gent) en Fashion Sakala (Rangers) ligt het aanvallende gewicht nu quasi volledig op de schouders van Makhtar Gueye (23), die samen met Marko Kvasina de enige overgebleven spits is. Vorig seizoen lukte de Senegalees aan de zijde van Sakala dertien goals – waaronder vijf penalty’s – en twee assists in 35 matchen. “Ik denk dat ik het potentieel heb om 10 tot 15 keer te scoren”, maakte hij zijn belofte meteen waar. Maar kan Gueye nu om met de druk en vollédig uit de schaduw van Sakala treden? Beide aanvallers waren, ondanks hun gekibbel om een strafschop te mogen nemen, complementair. Vorig seizoen eindigde voor Gueye in mineur: een rode kaart tegen Waasland-Beveren, geen enkele goal in de play-offs en om disciplinaire redenen uit de selectie geweerd. De knop lijkt te zijn omgedraaid, de plooien met de technische staf gladgestreken. Stiekem droomt hij nu van een stap hogerop en van de Senegalese nationale ploeg. “Ik hoop te kunnen aantreden op de Africa Cup in (januari-februari 2022, red.)”, klinkt het ambitieus. Reden te meer om er nog een paar extra binnen te jassen en om het kopje fris te houden.

Kévin Denkey, Cercle Brugge: Uit de schaduw van Iké Ugbo

Kevin Denkey.
Kevin Denkey. © Belga

Bij Cercle Brugge moet je al lang in de tijd teruggaan om een spits te vinden die in 32 matchen zestien keer scoorde. Iké Ugbo slaagde daarin, maar de aanvaller was geleend bij FC Chelsea waar hij nu wacht op een nieuwe uitdaging. Groen-zwart speurt ondertussen op de transfermarkt naar een waardige vervanger om de concurrentie met Kévin Denkey, eerder in de belangstelling van Club Brugge, aan te gaan. Denkey, in het verleden een middenvelder, kan de bal beter bijhouden, Iké was meer iemand voor de box.

Het is afwachten wat de Togolese international, nog maar 20, zal brengen. Vorig seizoen ontpopte hij zich onder coach Yves Vanderhaeghe tot supersub. In acht invalbeurten scoorde hij twee keer in 83 speelminuten, terwijl hij in de Belgische beker aan één goal en één assist kwam.

Denkey kwam over van het Franse Nimes. Hij werd mee in de onderhandelingen genomen bij de uitleenbeurt en de eventuele overname van de Japanner Naomchi Ueda en ondertekende begin dit jaar bij Cercle een overeenkomst voor drie en een half seizoen. “Er is voor hem maar één weg, rechtdoor. Kévin heeft een individuele actie waarmee hij iemand kan uitschakelen, wat weinig spitsen is gegeven, en is zeer doelgericht.” (EC/JC/TVA/AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier