Club Brugge en Anderlecht verdelen de punten na spannend slot

Bas Dost bezorgt Club op de valreep een gelijkspel.© BELGA

Anderlecht leek even de volle buit te gaan halen op Jan Breydel maar slikte in de slotminuut toch nog de gelijkmaker. De eerste helft stond bol van de foute en slechte passes en was de naam topper onwaardig. Na rust ging het niveau wel naar omhoog. Lang bracht Club op voorsprong na een mooi uitgesponnen aanval. Anderlecht knokte zich echter terug in de wedstrijd en Nmecha bracht de bezoekers langszij. Een knappe vrije trap van de ingevallen Bruun Larsen leek het pleit te beslechten maar Dost hield toch nog een punt in Brugge met een goal in de slotfase.

Na twee voetballoze weken rolde de bal eindelijk terug op Jan Breydel. Club keek meteen aartsrivaal Anderlecht in de ogen tijdens de eerste speeldag van de Champions’ Play-off 1. De supporters hadden er alvast geweldig veel zin in. De spelersbus werd verwelkomd met Bengaals vuurwerk en het lege stadion werd aangekleed met een niet mis te verstane slogan voor de spelers ‘Bluvn goan, Club!’

Het duurde tien minuten alvorens Club een eerste keer kon ‘goan’. Een schot van Lang werd gepareerd door Verbruggen. De 18-jarige Nederlandse doelman maakte zijn debuut op het hoogste niveau. Kompany houdt wel van een verrassende naam in de basiself op Club Brugge. Bij de vorige passage op Jan Breydel mocht de 17-jarige Noor Arnstad debuteren. Hij werd toen murw gespeeld op het middenveld en Club won gemakkelijk met 3-0. Meteen ook de enige wedstrijd die Anderlecht niet won in de reguliere competitie tegen de play-off 1-tegenstrevers, best wel een indrukwekkende statistiek.

Bas Dost© BELGA

Povere eerste helft

Bij Club nam Van der Brempt de plaats in van de geschorste Mata. Ook Clement had een verrassing in zijn opstelling. Kossounou schoof door naar het middenveld en hield zo Rits op de bank. De Ivoriaan acteerde echter slap met al na een paar minuten dom balverlies. Op het halfuur weer van dat, laconiek balverlies en een gouden mogelijkheid voor Nmecha. Die mikte echter de lob over het doel van Mignolet. Net ervoor liet ook Club een degelijke kans optekenen. In de omschakeling verscheen Lang schuin voor doel, zijn schuiver rolde centimeters naast. De wedstrijd kabbelde verder richting rust. Hoogstaand was het allemaal niet. Te veel slordig balverlies aan beide zijden om van een deftige topper te spreken. De grote motoren Vormer en Vanaken werden vleugellam gemaakt en ook Dost werd uit zijn geliefkoosde strafschopgebied gehouden.

Lang breekt de ban

Al het slechte uit de eerste helft werd al snel uitgeveegd met een prima uitgespeelde actie na rust. Een steekpass van Vanaken bereikte Dost, die onbaatzuchtig aflegde op Lang. De Nederlander pakte Verbruggen tegenvoets en via de paal stond de 1-0 plots op het bord. Club voetbalde opeens wel een stuk beter en ei zo werd het 2-0. Een staalharde kopbal van Denswil belandde op de paal met een vlijmscherpe counter van Anderlecht tot gevolg. De mee teruggekeerde De Ketelaere kon erger voorkomen.

Lang scoorde het openingsdoelpunt.© BELGA

Venijnig slot

De wedstrijd leek opeens erg veel weg te hebben van de ontmoeting op de voorlaatste speeldag. Ook toen kwam Brugge op voorsprong via een doelpunt van Lang en had het controle over de wedstrijd. Net als toen stond het plots gelijk na een goal van Nmecha die uit de lucht kwam gevallen na alweer slordig balverlies achterin. Bijna was het alweer erop en erover. De ingevallen Bruun Larsen dribbelde rond Mignolet maar een andere invaller, Mats Rits, kon de bal keren op de lijn. Van een plotse ommezwaai gesproken! Het waren de bezoekers die nu de touwtjes in handen hadden. Een schicht van Mukairu zoefde naast de kooi van Mignolet.

Bruun Larsen scoort de 1-2 in de 86ste minuut.© BELGA

Het venijn zat hem echter in de staart. Toen iedereen zich min of meer verzoend had met een gelijkspel leek Anderlecht met de drie punten weg te lopen. Bruun Larsen schilderde een vrije trap buiten het bereik van Mignolet. Een koude douche en opeens toch terug spanning in de strijd om de landstitel. Dat was buiten Bas Dost gerekend, in de slotminuut bracht hij Club Brugge op gelijke hoogte op aangeven van Vormer. Geen man overboord dus. Vrijdag wacht de volgende uitdaging op verplaatsing bij bekerwinnaar Racing Genk.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Denswil, Mechele, Mitrovic, De Ketelaere, Kossounou (54’ Rits), Vormer, Vanaken, Van Der Brempt (80’ Okereke), Lang, Dost.

Opstelling Anderlecht: Verbruggen, Mychailichenko, Cobbaut (94’ Debast), Miazga, Murillo, El Hadj, Sambi Lokonga, Verschaeren (59’ Bruun Larsen), Trebel (59’ Cullen), Ashimeru (46’ Amuzu), Nmecha.

Gele kaarten: 37’ Kossounou, 65’ Vormer, 75’ Cobbaut, 79’ Cullen, 85’ Vanaken.