Cercletrainer Yves Vanderhaeghe looft zijn jonge spelersgroep

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Cercle Brugge kon vorig seizoen tegen Beerschot en OH Leuven het behoud verzekeren. Tegen diezelfde tegenstanders gaat groen-zwart nu voor opnieuw een zes op zes. Zij het met een zeer jonge spelersgroep. “Het is leuk werken. Ze staan open voor elk commentaar. Er is de bereidwilligheid om te luisteren. Het is dan aan hen om het op te pikken wat we meegeven”, aldus de trainer in aanloop naar de wedstrijd van zaterdagavond.

Groen-zwart heeft met de match in Beerschot, waar het twee keer moest aantreden, een onvoorziene week achter de rug en dat betekende een verandering in de planning. Dat die resterende 35 minuten reeds dinsdag konden worden gespeeld en de daaraan koppelende winst stemt trainer Yves Vanderhaeghe tevreden. Net als over de invalbeurt van Popovic voor Miangue, die vier weken out is met een hamstringblessure, en die van Da Silva Lopez voor Van der Bruggen, voor wie de eerste thuismatch van Cercle iets te vroeg komt. “Het is een sterkte dat je dan jongens hebt die voor concurrentie en evenwicht zorgen”, vindt de coach. “Vooraan kunnen we misschien nog wat versterking gebruiken. De basis is altijd om in de defensie stevig te zijn en weinig weg te geven. In die opzet zijn we tegen Beerschot wel in geslaagd. We moeten nu vooral de drie punten onthouden bij de start, de beleving, de grinta en de winst naar ons toe trekken. Als je een voorsprong kan verdedigen, kan je ver geraken.”

De drie centrale verdedigers van dinsdag op het Kiel waren elk 20 jaar en stonden voor hun vuurdoop in de Belgische competitie. Zowel de Serviër Popovic, de Noor Daland als de Litouwer Utkus speelden een zeer secure wedstrijd en hielden zich perfect aan de instructies. “Cercle wil jongeren beter maken, ontwikkelen naar een volwaardige eersteklasser. Een gegeven dat een gans seizoen zal aanwezig zijn”, klinkt Vanderhaeghe. Dinsdag waren alleen Hotic en doelman Didillon ouder dan 23 jaar. “We laten niets aan het toeval over. We geven ook veel video-sessies aan onze spelers. Dat moeten ze dan in de praktijk toepassen en hier beter van worden. Met die video’s willen we aantonen wat er van de spelers verlangd wordt, welke correcties er eventueel moeten gebeuren. In de praktijk worden ze dan meer ervaren.”

Volgens Vanderhaeghe gaat het vooral om de aanpak, de principes. “Voorlopig hebben ze het goed begrepen. Niemand is vrij van een fout te maken, maar de focus, de concentratie en de grinta waren op Beerschot absoluut aanwezig. Dit moeten we nu in een continuïteit gieten. Ondertussen hebben ze bewezen dat ze de kwaliteiten hebben om goed te verdedigen. Ze mogen nu niet verslappen”, eindigt de trainer.

Velkovski zijn schorsing is voorbij. Die van Hoggas nog niet. Somers is fit, Cassaert is terug, Koshi kreeg groen licht om de intensiteit van de trainingen op het veld mee te doen en Kanouté is sedert vrijdagmiddag terug. (ACR)

Yves Vanderhaeghe selecteerde 20 spelers voor de eerste thuismatch van zaterdag 31 juli om 18.30 uur tegen OHL: Didillon, Warleson, Bruzzese, Vitinho, Daland, Popovic, Decostere, Raux-You, Velkovski, Corryn, Utkus, Hotic, Vanhoutte, Da Silva Lopes, Waldo, Denkey, Deman, Somers, Sampers en Ackx. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier