https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jason Vandelannoite: “Ik ben geen fan van de play-offs en ook niet van de VAR”

Jason Vandelannoite haalde twee A-selecties bij de Rode Duivels. © BELGA
Wouter Vander Stricht

Met een interlandweekend voor de deur klopten we even aan de spreekwoordelijke deur van Jason Vandelannoite (32). Als 19-jarige maakte hij indruk in de Champions League tegen Bayern, hij haalde ook twee A-selecties bij de Rode Duivels. Maar de echte doorbraak bleef uit. Ondertussen traint hij bij KM Torhout, supportert hij nog voor Club en vond hij ook tijd om ons spervuur aan vragen te ondergaan.

1. Je speelde voor diverse clubs in Malta: beschrijf het niveau van het voetbal daar eens?

“Het niveau van de topclubs is dat van een Belgische middenmoter, de kleinere teams zouden hier in 1B spelen. Maar vanaf volgend jaar mogen er ongelimiteerd aantal buitenlanders meedoen, het niveau zal er dus wellicht stijgen.”

2. Je maakte in 2008 deel uit van de olympische preselectie: wat herinner je daar nog van?

“De voorbereiding was super. Door een blessure kon ik jammer genoeg niet mee naar de Spelen.”

3. Welke Brugse voetballer waarmee je nog samenspeelde had het meeste talent?

“Als het over het complete plaatje gaat, zou ik voor onze huurling van Real Madrid gaan: Javier Portillo. Maar het meeste respect heb ik voor Gert Verheyen, echt een onderschatte speler.”

In februari 2006 vieren (v.l.n.r.) Jason Vandelannoite, Philippe Clement en Javier Portillo een zege van Club Brugge.
In februari 2006 vieren (v.l.n.r.) Jason Vandelannoite, Philippe Clement en Javier Portillo een zege van Club Brugge.© BELGA

4. De Vlaamse wielerklassiekers zijn in aantocht: zit jij voor tv?

“Ik ben geen superfan, maar als ik kijk is dat vooral voor Guillaume Van Keirsbulck. Als ik eens naar een wielerwedstrijd ga, is dat vooral een uitstap met vrienden.”

5. Je bent nog altijd een fervent Club-fan: hoe hard klopt je hart nog voor blauw-zwart?

“Als ik zelf niet moet spelen of trainen, bekijk ik alle matchen. Dat is iets dat er in gebakken zit.”

6. Met welke wereldbekende persoon zou jij wel eens iets willen gaan eten?

“Ik zou voor de Britse zakenman Richard Branson gaan. Het interesseert me wel hoe hij hij het zo ver heeft kunnen brengen.”

De clubkleuren van Club zijn nog altijd de favoriete van Jason Vandelannoite.
De clubkleuren van Club zijn nog altijd de favoriete van Jason Vandelannoite.© BELGA

7. Welk liedje mogen ze op elk moment van de dag opleggen?

“Your Song van Billy Paul en Elthon John. Mijn muziekkeuze is heel ruim en gaat van rock en house, over metal en techno tot zelfs blues en klassiek.”

8. Had je zelf het potentieel om Rode Duivel te worden?

“Ik ben blij met de (jeugd)selecties die ik had bij de Rode Duivels. Maar er is altijd die vraag: wat als…? Als ik soms de gedrevenheid merk van spelers als Laurenz Simoens waar ik nu mee speel, dan ben ik jaloers dat ik dit niet had. Ik zou het ongetwijfeld verder geschopt hebben.”

Wie passeert daar lijken Jason Vandelannoite, Steven Defour en Kevin Vandenbergh te denken aan de vooravoind van een interland tegen Turkije in mei 2006.
Wie passeert daar lijken Jason Vandelannoite, Steven Defour en Kevin Vandenbergh te denken aan de vooravoind van een interland tegen Turkije in mei 2006.© BELGA

9. Heb je nog contact met je leeftijdsgenoten van toen je bij Club doorbrak?

“Ja, zelfs met de buitenlandse spelers. Onlangs praatte ik nog uitgebreid met Ivan Gvozdenovic.”

10. Wie wordt kampioen dit jaar in eerste klasse en waarom?

“Ik hoop natuurlijk Club, maar ik ben niet zo’n fan van die play-offs. Genk speelde begin dit seizoen als een ware kampioen, al draait het nu wat minder. Brugge is niet constant genoeg en Anderlecht komt nu vanuit de underdogpositie in iedereen zijn nek hijgen.”

11. Van welke stap in carrière heb je spijt?

“Misschien moest ik het seizoen 2006-2007 toch in de B-kern van Club gestart zijn, in plaats van op suggestie van mijn manager in onderling overleg bij Brugge weg te gaan en te kiezen voor de Turkse competitie. Bursaspor was financieel aantrekkelijk en de competitie is super, maar mocht ik langer in Brugge gebleven zijn, kon het anders gelopen zijn.”

Jason Vandelannoite in duel met Ali Lukunku van Standard.
Jason Vandelannoite in duel met Ali Lukunku van Standard.© BELGA

12. Wat vind jij van de VAR?

“Het zorgt voor onnodig meer stress en spanning op en naast het veld. Zelf zou ik enkel voor doellijntechnologie kiezen.”

13. Kom je nog vaak in Ardooie?

“Nee. Mijn zus en mama wonen in Gran Canaria, mijn jongste broer Jess in Polen, mijn oudste broer Jude in Oostende en mijn pa woont niet ver van waar ik woon in Torhout.”

14. Officiële wedstrijden kan je nu nog niet spelen: waar maak je je speelminuten?

“Trainen doe ik bij KM Torhout. Spelen mag ik er nog niet, maar de groep en trainer wilden me er verder bij. Dat waardeer ik echt. Ik hoop ook dat ze zich redden. In het weekend speel ik veldvoetbal bij White Star Torhout en op vrijdag in tweede nationale zaalvoetbal bij ZVC Assebroeke, we zijn nog een paar wedstrijden van de titel verwijderd.”

Jason Vandelannoite traint bij KM Torhout, maar mag er (nog) geen wedstrijden spelen.
Jason Vandelannoite traint bij KM Torhout, maar mag er (nog) geen wedstrijden spelen.© Johan Sabbe

15. Erfde je het muzikale talent van je pa?

“Op jonge leeftijd leerde hij mij gitaar leren spelen. Nadien schakelde ik over naar piano, maar dat heeft maar een korte periode geduurd. Maar ik kan wel geen dag zonder muziek.”

16. Shot je graag met je zonen in de tuin?

“Mijn oudste zoon Lewis (11) die ook bij ZVC Assebroek speelt heeft veel energie. We voetballen samen en met mijn jongste zoon Rafaël (2) speelt hij ook al samen met de bal. Maar technologie heeft het speelgedrag van kinderen veranderd, jammer.”

17. Welke bekendheid is jouw droomvrouw?

“De Amerikaanse actrice Olivia Wilde topt mijn lijstje.”

18. Wat is je favoriete aperitief?

“De mojito van mijn ma.”

19. Ronaldo of Messi?

“Messi, de Magiër. Alles bij hem lijkt zo makkelijk en simpel. Maar hoe arrogant Ronaldo soms ook overkomt, hij werkt wel enorm hard voor waar hij nu staat.”

20. Met Leander Dendoncker en Brandon Mechele zitten er twee West-Vlamingen bij de selectie van de Rode Duivels. Terecht?

“Voor beiden verdiend. Extra chapeau voor Mechele want hij is de meest constantste verdediger bij Club dit seizoen. Hij neemt de taak van Bjorn Engels als leider in de verdediging heel goed over.”

21. Moet Club Ivan Leko na dit seizoen aan boord houden?

“Leko, waarmee ik nog samenspeelde, is een goeie trainer. Dat heeft hij bewezen met STVV en nu ook bij Club. Al ben ik meer fan van een buitenlandse trainer in plaats van een oud-speler.”

22. Wie mag voor jou de Champions League winnen?

“Ik heb niet echt een voorkeur, maar van de kwartfinalisten mogen van mij Juventus, Barcelona, Manchester City en Liverpool doorgaan en daarna moeten ze het maar onderling uitvechten.”

Bayern-vedette Bastian Schweinsteiger brengt Jason Vandelannoite ten val. Ivan Leko kijkt op de achterrond toe.
Bayern-vedette Bastian Schweinsteiger brengt Jason Vandelannoite ten val. Ivan Leko kijkt op de achterrond toe.© BELGA

23. Iedereen herinnert zich jouw match in de CL tegen Bayern: hoe kijk je zelf terug op die match en word je er vaak over aangesproken?

” In de voorbereiding van die match had ik mij echt afgesloten en eens op het plein doe je gewoon je ding. Het was een mooi Europese campagne toen. In de Allianz Arena spelen was echt top, maar in de thuismatch mocht ik een rechtstreeks duel met uitvechten met dé Michael Ballack. Heerlijk op die leeftijd.”

24. Je hebt nu ook de liefde voor de bokssport ontdekt?

” Na een bokstraining ben ik volledig kapot. Je werkt met heel je lichaam. Je kan je niet wegstoppen zoals bij een ploegsport. Ik heb perfecte begeleiders waar ik veel van bij leer, profboksers Kevin Vanderheyden en Sergei Ballegeer. Ik wil mij extra fit houden. Ik moet nog de keuze maken om deze straks opnieuw voor een seizoen naar het buitenland te trekken of te tekenen voor een ambitieuze eersteprovincialer. Vanaf januari 2020 mag ik na mijn stadionverbod weer nationaal spelen, maar ik wil niet zo lang wachten.”

25. Wat doe je nu nog in het dagelijkse leven?

“Ik werk als handelsvertegenwoordiger. Eens mijn sportcarrière er volledig op zit, hoop ik een consultancybedrijf op te starten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.