Ilse Verwichte is nieuwe voorzitter van Merkem Sport: “Mannen schrokken toen ik mij kandidaat stelde”

Ilse Verwichte werd verkozen tot voorzitter na een stemming tussen twee kandidaten. (foto MG)
Redactie KW

Merkem Sport heeft sinds deze zomer met Ilse Verwichte een nieuwe voorzitter en dat is voor het eerst in de geschiedenis van de club een vrouw. Ilse zetelde sinds drie jaar in het hoofdbestuur en was voordien ook al bij de jeugdwerking van de club betrokken. “Ik ben de enige vrouw in het bestuur, maar ik sta mijn mannetje”, lacht ze.

“Onze vroegere voorzitter Rik Cailliau had al een tijdje geleden aangegeven dat hij na het voorbije seizoen een stapje terug zou zetten en zo moesten we op zoek naar een opvolger”, vertelt Ilse Verwichte. “Ik zag het wel zitten om die taak op mij te nemen en stelde mij op onze eerste vergadering na de lockdown kandidaat. Dat was voor de andere bestuursleden wel even schrikken. Er was ook nog een tweede kandidaat en het kwam uiteindelijk tot een stemming, waarbij ik het vertrouwen kreeg.”

Jeugd

De nieuwe voorzitster is ondertussen al een redelijk aantal jaren bij de werking van de club betrokken. “Toen mij zoon Yentl acht jaar geleden bij Merkem Sport begon te voetballen, volgde ik uiteraard al zijn wedstrijden”, zegt Ilse. “De club had in die tijd een aparte jeugdwerking en toen die op een bepaald moment op een laag pitje kwam te staan, zette ik mij samen met Bieke Desender in om die een nieuw leven in te blazen. Onder impuls van Bieke begon ik ook de wedstrijden van de eerste ploeg te volgen en na een drietal jaar terug engageerde ik mij ook in het hoofdbestuur. In het begin combineerde ik nog beide functies, maar toen dat door de vele vergaderingen te veel werd, richtte ik mij volledig op het hoofdbestuur zonder daarom de aandacht voor de jeugdwerking te verliezen.”

“In het hoofdbestuur was er op dat moment nog een ander vrouwelijk bestuurslid, maar die is er ondertussen niet meer bij”, gaat Ilse verder. “Sindsdien ben ik de enige vrouw in het bestuur, maar dat vind ik niet echt een probleem. Als vrouw probeer je uiteraard zo goed mogelijk je mannetje te staan en als voorzitter voel jezelf nog meer verantwoordelijk voor de goede werking van de club.”

Handhaven in derde

Na drie topseizoenen met twee titels en evenveel promoties moest Merkem Sport na het voorbije seizoen een stapje terug zetten. “Het is in de eerste plaats de bedoeling om ons in derde provinciale te handhaven. We denken dat het in de toekomst onze ambitie moet zijn om in die reeks te blijven voetballen. Ondanks de mindere start qua punten is er nog geen paniek. Van de vijf gespeelde wedstrijden bleven we viermaal op een gelijkspel steken, al zat er meestal meer in. Belangrijk is ook dat de beleving en sfeer van vroeger terug is en dat daardoor een aantal supporters de weg naar de club terug hebben gevonden.” (PB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.