Hulptrainers kijken uit naar de derby van het jaar tussen KFC Poperinge en KSK Vlamertinge

Xavier Deleu (links) en Sébastien Leenknegt werkten destijds samen bij SC Zonnebeke. De oudste, Xavier Deleu, ondertussen 57 jaar, was toen trainer van de jongste, Sébastien Leenknegt, pas 31 jaar. (foto EF)
Redactie KW

Zondag staat met KFC Poperinge-KSK Vlamertinge een tot de verbeelding sprekende derby geprogrammeerd in tweede provinciale B. De assistenten van respectievelijk KFC Poperinge en SK Vlamertinge werkten destijds samen bij SC Zonnebeke. De oudste, Xavier Deleu, ondertussen 57 jaar, was toen trainer van de jongste, Sébastien Leenknegt, pas 31 jaar.

“Toen ik een decennium geleden trainer was van SC Zonnebeke maakte Seba’tje deel uit van mijn kern”, aldus Xavier Deleu. “Ik herinner mij hem als een heel aangename en aimabele kerel. Een positieve gast. Ook al was hij, door de concurrentie van spelers als Christophe Cael, Tom Hillewaere en Séderick Ghekiere, niet altijd basisspeler, toch bleef Seba zich altijd positief opstellen. Hij was mijn supersub. Dat Seba na zijn spelerscarrière eerst jeugd- en sinds kort ook hulptrainer is geworden, verbaast me eigenlijk niet. Vroeg of laat zal ook hij hoofdtrainer worden. Met Poperinge koos hij volgens mij voor een perfecte club. Hij kan er werken met vooral jonge gasten in een aantrekkelijke omgeving.”

Leerschool

“Ik mocht de kans om T2 bij KFC Poperinge te worden, niet laten liggen”, pikt Sébastien Leenknegt in. “Een knieblessure maakte een vroegtijdig einde aan mijn spelerscarrière. Een carrière die startte bij de jeugd van SC Zonnebeke. Als 16-jarige trok ik voor een paar seizoenen naar Westhoek, maar ik keerde al snel terug naar Zonnebeke. Met de intentie om er basisspeler te worden. Een kraakbeenletsel aan de knie, ten gevolge van een gescheurd meniscusletsel dat ik eerder als jeugdspeler had opgelopen, doorkruiste mijn carrièreplan. Na een viertal seizoenen bij Zonnebeke, voetbalde ik in mijn laatste seizoen bij KFC Woesten steevast met cortisone. Het signaal om ermee te stoppen en mij te focussen op een trainerscarrière. Ik trainde eerst de jeugd van Zonnebeke, daarna die van Westhoek. De voorbije drie seizoenen was ik jeugdcoördinator van SC Zonnebeke. Tot Poperinge op de proppen kwam. Bij Zonnebeke wisten ze dat ik, na het behalen van mijn UEFA-B-diploma, ooit mijn kans wou wagen in een eerste ploeg. Een kans die ik bij KFC Poperinge wil grijpen. Met de ambitie om op termijn ooit T1 te worden. De samenwerking met huidig T1 Dave Van Moerkercke verloopt prima. Dave duldt inspraak en laat me op dinsdagavond het eerste deel van de training zelfstandig afwerken. Hij laat mij ook de scouting van tegenstanders doen en hun tactiek doorgronden. De perfecte leerschool voor een beginnende assistent. Assistent-trainer is bij KFC Poperinge veel meer dan alleen maar de kegeltjes zetten.”

Uitlaatklep

“Ook mijn inbreng bij Vlamertinge is veel meer dan alleen maar paaltjes zetten”, mengt Xavier Deleu zich opnieuw in het debat. “Of ik nog een job als T1 ambieer? Absoluut niet. Voor mij is de cirkel rond. Ik ben afkomstig van Vlamertinge, begon er mijn carrière als speler en zal er mijn carrière als assistent beëindigen. Wanneer precies is nog geen uitgemaakte zaak. Ik ben ondertussen 57 jaar en heb een druk professioneel leven als private banker bij KBC bank. Voetbal is mijn uitlaatklep. Een manier om mijn hoofd leeg te maken en tussen de mensen te zijn. Ik voel me goed in de rol van T2. Het is mijn taak om spelers die misnoegd zijn of naast de kern vallen, scherp te houden. Ervoor zorgen dat ze het plezier in voetbal niet mogen verliezen.”

“Er heerst inderdaad wel sportieve rivaliteit tussen de twee nabijgelegen clubs. Niet in het minst na de overgang van de gebroeders Jacob en Guillaume Durnez enkele seizoenen geleden. We moeten dan ook in dezelfde vijver vissen om de clubambities waar te maken. Ook al hebben wij met 9 op 12 in tegenstelling tot Poperinge onze start niet gemist en lijkt de mayonaise bij ons beter te pakken, toch is KFC Poperinge zondag favoriet. Poperinge wil zo snel mogelijk terug naar eerste en heeft het thuisvoordeel.”

Inhaalrace

“Xavier moet toch dringend eens naar het klassement kijken”, reageert Sébastien Leenknegt. “Hoe kun je een tegenstander die 4 op 12 heeft, in een favorietenrol duwen? Al zeker niet als je zelf 9 op 12 hebt behaald. We wilden SV Wevelgem City, de gedoodverfde titelkandidaat, graag zo lang mogelijk het vuur aan de schenen leggen. Maar de afwezigheid van enkele sleutelspelers heeft ons punten gekost. Een geluk dat we straks zo goed als iedereen recupereren voor de derby van het jaar. Ik hoop dat we zondag aan onze inhaalrace kunnen beginnen. Voor mij wordt het niet alleen een weerzien met Xavier, maar ook met Emiel Craeymeersch die ik nog onder mijn hoede had bij de U14 en U15 van KVK Westhoek, en met Kenny Pollet die ik nog ken van in het uitgaansleven”, besluit de turnleraar die les geeft in Beselare en Zonnebeke. (BPW)

Zondag 11 oktober om 15 uur: KFC Poperinge A – KSK Vlamertinge A.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.