In het oefencomplex in Oostakker stelden manager Michel Louwagie, voorzitter Ivan De Witte en Hein Vanhaezebrouck woensdagmmiddag tijdens een persconferentie dat ze hun samenwerking bij AA gent in onderling overleg verbreken. De Lauwenaar was drieënhalf seizoen hoofdcoach van de club met stamnummer 7, dat nu op zoek moet naar een nieuwe trainer. Vanhaezebrouck van zijn kant zegt nog geen nieuwe uitdaging te hebben.

Een aangeslagen voorzitter Ivan De Witte nam als eerste het woord. "Wij hebben de afgelopen dagen diverse gesprekken gevoerd. Dit met Michel Louwagie, Hein Vanhaezebrouck en mezelf. Het gespreksonderwerp was steeds de sportieve situatie binnen AA Gent. De uitkomst van die reeks bijeenkomsten is dat we in onderling overleg de samenwerking met Hein Vanhaezebrouck stopzetten", gaf Ivan De Witte mee.

"Dinsdagavond was er nog een zeer uitgebreid gesprek en daarin werd de knoop dus definitief doorgehakt. We hebben die beslissing heel onverwachts moeten nemen. Dit is niet iets wat we hebben beoogd. Ikzelf had verwacht dat alles nog een positieve wending zou krijgen, maar dat was dus niet het geval. Ik was er steevast van overtuigd dat een verdere werking nog steeds aan de orde zou kunnen zijn. Maar er zijn ook de menselijke aspecten aan een contract. Voelt iemand zich nog goed bij de club en dergelijke meer? De manier waarop mensen zich voelen wanneer ze dagelijks met elkaar moeten werken is ook belangrijk. Uiteindelijk bleek dat voor iedere partij het beter zou zijn de samenwerking niet voort te zetten. Wij gaan als vrienden uit elkaar en hebben voldoende gesprekken gehad voordat we een definitieve beslissing namen."

Hij heeft met AA Gent een bijzondere geschiedenis geschreven in de korte periode dat hij hier aan het roer stond

"Ik moet Hein Vanhaezebrouck ook bedanken voor de samenwerking", vervolgde De Witte. "Hij heeft met AA Gent een bijzondere geschiedenis geschreven in de korte periode dat hij hier aan het roer stond. Wij wonnen het kampioenschap in 2015, speelden de Champions League en de Europa League. Hein heeft AA Gent op een ander niveau gekrikt. Ik zit hier met zeer gemengde gevoelens. Met spijt in het hart neem ik deze beslissing. Ik kan ook niet zeggen dat dit of dat de definitieve doorslag heeft gegeven. Noem het een samenloop van verschillende omstandigheden. Ik wil het ook niet hebben over eventuele vergoedingen of de financiële afloop van de zaak. Dat is iets voor binnenskamers. Een nieuwe trainer? Laat ons dit gegeven eerst even verwerken."

Gent maakte in het seizoen 2015-2016 onder leiding van Vanhaezebrouck ook indruk in de Champions League. Na groepswinnaar Zenit Sint-Petersburg stootten de Gentenaars verrassend als tweede (voor Valencia en Olympique Lyon) door naar de achtste finales, waar Wolfsburg te sterk bleek.

Ook vorig seizoen in de Europa League slaagden de Gentenaars erin de groepsfase te overleven. In de zestiende finales volgde vervolgens een gigantische stunt door op Wembley Tottenham Hotspur uit te schakelen, waarna in de achtste finales van Racing Genk werd verloren. In de competitie loodste HVH Gent twee keer naar een derde stek.

(BELGA)

Vanhaezebrouck, die als speler uitkwam voor WS Lauwe (1983-1984 en 1986-1989), RC Doornik (1984-1985), KV Kortrijk (1985-1986), KRC Harelbeke (1989-1998) en Sporting Lokeren (1998-200), was als hoofdcoach eerder aan de slag bij SV Ingelmunster (2002-2003), SW Harelbeke (2003), WS Lauwe (2004-2006), KV Kortrijk (2006-2009 en 2010-2014) en Racing Genk (2009).