Club Brugge wint voor het eerst sinds 1998 in Anderlecht

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Donderdagavond won Club Brugge met 2-3 de topper op Anderlecht. 30ste keer goede keer, want de 29 voorgaande wedstrijden in Brussel hadden de Bruggelingen niet gewonnen.

Voor de kraker op Anderlecht koos Ivan Leko logischerwijs voor dezelfde basiself die zondag indruk maakte tegen AA Gent. Fred Rutten gaf diep in de spits Bolasie de voorkeur op Santini.

De spreekwoordelijke studieronde werd overgeslagen. Na amper 2 minuten versierde de thuisploeg al een eerste grote kans. Trebel zocht de inlopende Bolasie, maar Mechele kon net op tijd het leer ontzetten. De reactie van Club mocht er zijn: Schrijvers onderschepte een foute pass van Didillon en vond het hoofd van Wesley: 0-1 na 4 minuten.

Blauw-zwart stoomde door en Dennis kreeg de uitgelezen kans om na 10 minuten al te verdubbelen, maar Didillon kwam goed uit zijn doel. De thuisploeg zag af en ontsnapte een paar keer aan de 0-2. Eerst gleed Lawrence een voorzet weg voor de voet van Wesley, later omspeelde diezelfde Wesley Didillon, maar kon Kara in extremis redding brengen. Aan de overzijde kon Gerkens vrij uithalen, maar Horvath ging goed plat.

Dennis maakt weer het verschil

Halfweg de eerste helft herstelde paars-wit enigszins het evenwicht. Obradovic dacht zelfs een strafschop te kunnen versieren, maar kreeg geel voor een schwalbe. Toch bleven de grootste kansen voor de bezoekers. Na een heerlijke steekpass van Vanaken mocht Dennis alleen op doel af. De Nigeriaan legde knap binnen, maar de vlag was ondertussen wel de lucht in gegaan. Na beoordeling van de VAR werd het doelpunt toch goedgekeurd: 0-2. Meteen ook de ruststand na een attractieve eerste helft.

© BELGA

Na de pauze geen vurige start zoals in de eerste helft. De thuisploeg stak na vijf minuten voor het eerst de neus aan het venster. Zowel Bolasie als Amuzu gingen op wandel in de Brugse zestien, maar twee keer kwam het niet tot een doelpoging. Het was wel het sein voor paars-wit om de bezoekers onder druk te zetten en ze tegen het eigen doel te plakken.

Club laat thuisploeg weer in de match komen

Vlak na het uur kreeg Club waar het om vroeg: blauw-zwart vergat te voetballen en liet het balbezit aan Anderlecht. Een infiltrerende Gerkens kon na een dubbelpass met Bolasie de aansluitingstreffer netten. De thuisploeg bleef komen, Brugge moest achteruit. Leko greep in door Amrabat en Danjuma te brengen. Het gaf blauw-zwart toch ietwat meer zekerheid aan de bal.

© BELGA

Rutten gooide tien minuten voor tijd met Santini nog een laatste extra troef in de strijd. Maar het was die andere invaller die de match besliste: Danjuma knalde een van de weinige tegenprikken van Club staalhard in de benedenhoek: 1-3. Match gespeeld denk je dan, maar Trebel zorgde in de slotminuut nog voor de 2-3, waardoor blauw-zwart nog drie minuten bibberde, maar uiteindelijk stand hield. Zo winnen de Bruggelingen voor het eerst sinds 1998 nog eens in Anderlecht. Ook toen werd het 2-3.

Club begint zo, net als Standard, met zes op zes aan play-off 1. Het nadert tot op 1 puntje van leider KRC Genk. Maandag ontvangt blauw-zwart de Rouches van Michel Preud’homme.