Club Brugge wil tegen Zenit Europees overwinteren

De spelers bereidden zich dinsdag voor op de match tegen Zenit.©BRUNO FAHY BELGA
De spelers bereidden zich dinsdag voor op de match tegen Zenit.©BRUNO FAHY BELGA
Redactie KW

Club Brugge staat woensdagavond voor een erg belangrijke partij in de Champions League. Op de vijfde speeldag treffen ze Zenit en er staat nog heel wat op het spel. Bij een gelijkspel is Club zeker van overwintering in de Europa League. Indien er gewonnen wordt, is een verlengd verblijf in de Champions League zelfs nog mogelijk.

Eduard Sobol is er terug bij nadat hij tijdens de interlandbreak vorige maand een coronabesmetting opliep. “Zo’n acht spelers van onze nationale ploeg raakten besmet. Het was verschrikkelijk om zo lang niet te mogen voetballen maar nu ben ik klaar om terug te spelen.”

Diatta out, Deli onzeker

Toch heeft coach Clement nog een aantal kopzorgen weg te werken. “Deli trainde vandaag mee maar legt morgen nog een laatste test af. Diatta kon niet voluit sprinten tijdens de training en hij wordt dus uit de selectie gelaten. Ricca en Sobol behoren er wel terug bij maar zij missen nog wedstrijdritme. Als coach hoop je natuurlijk om over iedereen te beschikken. Maar ook in Zenit misten we een aantal jongens en behaalden we een mooi resultaat.” Woelwater Dennis, vorige week nog disciplinair geschorst, maar morgen zo goed als zeker in de basis na het afhaken van Diatta, was ook een item op de persconferentie. “Hopelijk kan Dennis morgen nog eens alle registers opentrekken. Hij is onberekenbaar en moeilijk om tegen te verdedigen.”

Op Europees vlak staan we dicht bij iets heel moois en alle focus ligt nu daar op – Philippe Clement

Clement kwam ook nog even terug op het stroevere verloop in de Belgische competitie. “Het is normaal dat er wat meer commentaar komt wanneer de resultaten niet top zijn. De tegenstrever speelt vaak met acht à negen man in de eigen zestien. Dan is het logisch dat je geen drie keer alleen voor doel verschijnt. Daar moeten we nog beter in worden en daar werken we heel hard aan. Maar op Europees vlak staan we dicht bij iets heel moois en alle focus ligt nu daar.”

Wedden op twee paarden

Club Brugge hinkt een beetje op twee gedachten. Een gelijkspel is voldoende voor overwintering in de Europa League, bij een zege kan er volgende week op Lazio een rechtstreeks duel gespeeld worden met als inzet een plaats in de tweede ronde van de Champions League. “We beginnen altijd aan een wedstrijd om te winnen,” geeft Clement mee. “Als je alleen verdedigt en vervolgens nog moet omschakelen, wordt het een moeilijk verhaal. De laatste tien minuten kunnen we dan kijken hoe de match loopt en de mogelijke scenario’s bekijken. We zullen ook op de hoogte zijn van de tussenstand in de andere match. Maar dat hoeft niet altijd alles te zeggen, Dortmund kan er steeds drie maken in tien minuten. We moeten eerst focussen op onszelf.”

Geen publiek

Bij Zenit is topspits Dzyuba onzeker. Clement ging daar niet al te hard op in: “Dzyuba is een prima speler. Hij wordt vaak aangespeeld met lange ballen en houdt de bal goed bij. Maar mijn spelers kennen alle mogelijke tegenstanders en scenario’s. Zenit is altijd dominant in de eigen competitie. Ze spelen wel minder flitsend dan in het begin van het seizoen. Je merkt dat meer en meer topploegen in Europa het moeilijk hebben. Misschien heeft dat wel te maken met het ontbreken van publiek?” Woensdag mag Club Brugge in een leeg Jan Breydel proberen te tonen dat het ook zonder supporters lukt. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier