Cercle Brugge heeft met Bates nieuwe centrale verdediger beet

David Bates komt over van SV Hamburg. © Cercle Brugge
Redactie KW

David Bates, een Schot van 23, gaat de rangen van groen-zwart versterken. Hij wordt tot het einde van het seizoen geleend bij het Duitse SV Hamburg. Cercle bedong tevens een aankoopoptie in de overeenkomst. Bates trainde vrijdag reeds met de groep mee.

David Bates werd geboren in Kirkcaldy en begon zijn voetbalcarrière op zestienjarige leeftijd bij Raith Rovers, in zijn geboortestad. In augustus 2016 ging de Schot zich voor enkele maanden verder ontwikkelen bij Rangers FC.

Een klein jaar later maakt hij daar in Glasgow zijn debuut in de Schotse Premiership. In april 2018 kondigde het Duitse SV Hamburg zijn komst aan, met een contract van vier jaar. Hij speelde er 25 matchen en scoorde een keer. Zijn seizoen werd echter vroegtijdig beëindigd door een ernstige enkelblessure.

Bates werd overigens toevallig ontdekt door Hamburg, toen hun hoofdscout naar een herhaling keek van de Old Firm derby tussen de Rangers en Celtic. Dat Bates in die match meedeed, was te wijten aan het feit dat de Portugese centrale verdediger Bruno Alves na twintig minuten geblesseerd uitviel en door Bates werd vervangen. Hij ontpopte zich tot man van de match en viel dusdanig op dat Hamburg hem meteen contacteerde.

Derde nieuwkomer

Het seizoen daarop werd de Schotse rechtsvoetige centrale verdediger uitgeleend aan het Engelse Sheffield Wednesday. Veel kwam hij echter niet in actie, omdat hij daar een heupblessure opliep en voor een langere periode uit was.

Bates speelde ondertussen vier keer voor het Schotse nationale team U21. In november 2018 maakte hij onder Alex McLeish zijn debuut bij de grootmacht. Daarna volgden nog drie nationale selecties.

De Schot is na Raux-Yao en Corryn de derde nieuwkomer dit seizoen bij Cercle en is inzetbaar vanaf de tweede speeldag, in de thuiswedstrijd tegen Antwerp. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier