Anthony Musaba komt aanval van Cercle versterken: “Plots stond ik tussen die sterren van AS Monaco”

Anthony Musaba ruilde NEC Nijmegen voor AS Monaco en kwam dan naar Cercle Brugge. © ACR
Redactie KW

Anthony Musaba is momenteel de enige speler die door AS Monaco aan Cercle is uitgeleend. De Nederlandse aanvaller kende zijn grote doorbraak bij zijn terugkeer naar NEC en onderscheidde zich door zijn snelheid, zijn dribbels en zijn intuïtieve drang naar het doel. Een kennismaking.

De vleugelspits kan zowel links als rechts uit de voeten. “Ik ben een vaardige speler en ik dribbel graag, een op een. Ik heb snelheid en rendement en hou er van om acties te maken. Werkpunten? Dat zal wel verdedigen zijn en in duel gaan”, opent Anthony Musaba.

Geboren in Nijmegen, opgegroeid in Beuningen (Gelderland), met voetbal begonnen bij de nabijgelegen amateurclub VV Ewijk om vervolgens de stap naar de voetbalacademie van NEC te maken. De club waar hij twee jaar terug, na een avontuur bij de jeugd van Vitesse, terugkeerde en waar hij zich thuis voelde.

“In Arnhem heb ik mij in vier jaar goed ontwikkeld. Bij mijn terugkeer naar NEC is mijn talent pas echt naar boven gekomen. Na de winterstop mocht ik bij de A-kern aansluiten en maakte ik in april 2019 mijn debuut tegen FC Volendam. Het seizoen daarna, de vorige competitie, kon ik dan volledig ontbolsteren en wist ik mijn doorbraak te finaliseren. NEC is de club die mij heeft gemaakt tot de speler die ik nu ben.”

Drie maanden buiten strijd

De Nederlandse aanvaller liep in februari, net voor de uitbraak van het coronavirus, een blessure op. Hij moest in het gips en bleef ruim drie maanden aan de kant. “Een pijnlijk moment. Ik was aan een goed seizoen bezig en had mijn doel voor ogen. Gelukkig had ik toen met negen goals en vijf assists goede statistieken. Dit heeft mij uiteindelijk de stap hogerop kunnen laten maken en daar ben ik blij om.”

Bij NEC waren Jellert Van Lantschoot, afkomstig uit Maldegem-Kleit en jeugdspeler van Club Brugge, Jonathan Okita (ex-KSV Roeselare) alsook zijn trainer Adrie Bogers (ex-KV Mechelen) teamgenoten met een Belgisch verleden. “Zij hebben het niet echt over het voetbal hier gehad. Ik ging wel te rade in Monaco bij Jonathan Panzo en Giulian Biancone. Zij motiveerden me om hier te spelen en ik ben er klaar voor.”

Tweelingbroer

Anthony is een paar minuten ouder dan zijn tweelingbroer Richie, die bij Vitesse uitkijkt naar een andere club. “Hij is een heel ander type speler. Een middenvelder, box-to-box. We hebben onze eigen kwaliteiten en ik weet niet wie er beter is, maar zijn conditie is denk ik wel iets beter dan die van mij.”

Zijn ouders, van Congolese origine, uit Kinshasa, kwamen voor hun studies in ons land wonen vooraleer ze naar Nederland verhuisden. Zij hebben hun zoons altijd gesteund. “Mijn pa en ma zijn er trots op dat wij voetballen. Uiteraard geven zij advies, kijken ze of het de juiste plek is en geven dan hun mening. De prioriteit gaat naar wat ik voel en zij zijn er om mij daarin te sturen. Maar als familie zitten we meestal wel op een lijn.”

Dortmund

Vorige winter was er interesse van Borussia Dortmund. Anthony en zijn ouders hadden er een gesprek, een rondleiding. Uiteindelijk besliste hij om nog wat geduld te oefenen en zijn seizoen bij NEC af te maken. En dan kwam naast de vele interesse van andere ploegen AS Monaco op de proppen. ASM kon de beste plannen voorleggen en zo kwam Musaba (19) in het Vorstendom aan. “Ik stond er meteen met sterren op het veld. Zij waren meteen open naar mij toe. Ik dacht: aan die grote stap is het toch even wennen. Van de tweede klasse in Nederland naar een topclub in Frankrijk en plots kunnen spelen met Cesc Fabregas en Wissam Ben Yeder.”

De Nederlandse flankaanvaller maakte dan een kleine twee maanden geleden zijn debuut met AS Monaco in het Jan Breydelstadion, in de oefenmatch tegen Cercle. “Ik had toen nog geen flauw idee dat ik bij die ploeg zou voetballen. Er werd niet over een uitleenbeurt gesproken, maar een verrassing was het uiteindelijk niet. Ik ben jong en heb dus speelminuten nodig.”

Scoren tegen Eintracht Frankfurt

Twee weken na de match in Brugge scoorde Anthony een eerste keer voor AS Monaco, in de oefenmatch tegen Eintracht Frankfurt. “Ik had een goede voorbereiding en die goal was een mooie beloning, tegen een club die de week erop in de Europa League moest aantreden. Ik heb mij toen in de kijker gespeeld, maar uiteindelijk konden ze mij bij Monaco niet de speeltijd garanderen die ik nodig heb. Dus was het beter om naar Cercle te gaan.”

De aanvaller komt nog even terug op de match van zaterdag tegen Kortrijk waar hij zijn debuut kon maken. “We hebben niet echt sterk gespeeld, maar we moeten de goede momenten meenemen. Op de fouten trainen we deze en volgende week. De focus ligt nu volledig richting Anderlecht. We willen zoveel mogelijk wedstrijden winnen en als team progressie maken… Ik ben naar Cercle gekomen om speelminuten te krijgen en mij te laten zien.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier