Cercle Brugge krijgt het meest duurzame opleidingscentrum van de Jupiler Pro League

Vertegenwoordigers van Cercle Brugge en van de Stad Brugge bij de voorstelling van de plannen voor het nieuwe trainingscomplex in de Gulden Kamer. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Cercle Brugge mag een nieuw trainingscentrum bouwen op de sportsite de Gulden Kamer in Sint-Kruis. De Vereniging en Stad Brugge investeren elk 5 miljoen euro in het meest duurzame, circulaire opleidingscentrum van de Jupiler Pro League.

Thomas Tousseyn, voorzitter van Cercle Brugge, kondigde tevreden aan dat de Provincie West-Vlaanderen een omgevingsvergunning uitgereikt heeft voor de realisatie van een nieuw opleidingscentrum in Sint-Kruis. De Gulden Kamer krijgt er langs de kant van de Geralaan vijf kunstgrasvelden en een multifunctioneel gebouw bij.

Extra gronden

Het gaat om een project van 10 miljoen euro, want de Vereniging wil er niet alleen haar eerste team en de beloftenploeg (U23) laten trainen, op termijn – in een tweede fase – moeten alle Groen-Zwarte jeugdploegen er onderdak vinden. “De Stad, die eigenaar blijft van de site, heeft voor 2 miljoen euro 27.300 m² extra gronden aangekocht bij de zusters van Spermalie”, legt burgemeester Dirk De fauw uit.

Het Brugs stadsbestuur stuurde zijn schepen van Eigendommen Mercedes Van Volcem uit om met haar charme de pachtende boeren te overtuigen hun velden op te geven. Volgens sportschepen Franky Demon hoest de Stad daarnaast 3 miljoen euro op voor de aanleg van vijf kunstgrasvelden: “Ze zullen een boost geven aan de jeugdwerking van Groen-Zwart. De plannen van Cercle gaan niet ten koste van de andere gebruikers van De Gulden Kamer. Cercle krijgt vier oefenvelden ter beschikking.”

Compromis

Ook met vzw De Kade, die bezwaar aantekende tegen de plannen, werd een compromis gesloten. “Door de plannen wat te hertekenen en de avondtrainingen op een ander veld te plannen, zal er geen geluidsoverlast noch visuele hinder van de verlichting zijn. Er komt een groene buffer, de waterloop wordt verlegd”, zegt Alexander Vantyghem, CEO van Cercle Brugge.

Francis Demey van BLAF architecten gaat er prat op dat zijn team het meest duurzame, circulaire opleidingscentrum van de Jupiler Pro League zal bouwen: “Het wordt een gasloos gebouw, met duurzaam waterbeheer. 600 kubieke meter water zal voor de beregening van de velden gestockeerd worden. Het administratieve centrum wordt flexibel ingevuld, zodat eventuele nieuwe trainers die anders willen werken op hun wenken bediend worden.”

Twee bouwlagen

“Het gebouw zelf zal bestaan uit twee bouwlagen: op het gelijkvloers komt het sportieve departement, met fitness en mediaruimte, op de bovenverdieping worden bureaus, vergaderruimtes en een restaurant ingericht.

Als alles naar wens verloopt, kan de aannemer begin september – zeker voor de verkiezingen – de werken opstarten. De bouwwerken zullen achttien maanden duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier