Belangen zijn groot in derby tussen Houthulst en Merkem

vlnr: trainer Houthulst Chris Delheye, trainer 2 Jan Coppenolle. (foto MG)
Redactie KW

Zaterdag staat de derby tussen WS Houthulst en Merkem Sport op de kalender. Voor beide ploegen is winst belangrijk, want Houthulst leidt in de derde periode terwijl Merkem met een zege de kampioenstitel kan ruiken.

Chris Delheye (51), T1 bij WS Houthulst en Jan Coppenolle (54), bezig is aan zijn tweede seizoen als T2 bij Merkem Sport, voetbalden nog samen bij WS Houthulst. “Ik heb 25 jaar bij de eerste ploeg gespeeld”, begint Jan zijn verhaal. “Mijn laatste wedstrijden speelde ik elf jaar geleden, toen Chris aan zijn laatste jaar bezig was als trainer van ons. Hij haalde mij begin december terug van bij de reserven, want door het afhaken van zijn topschutter Squalli was de ploeg aanvallend in de problemen gekomen.”

“Ook in de laatste wedstrijd van het seizoen, op Menen voor de eindronde, was ik er nog bij. We forceerden daar een strafschop die ik omzette en die zorgde voor de promotie naar tweede provinciale. Daarna keerde ik nog enkele seizoenen terug naar ‘mijn reserven’, waar ik speler-trainer was en werd ik jeugdtrainer en coördinator bij KSV Diksmuide, waar ik huidig Merkem-trainer Kevin Vanthourenhout leerde kennen. Omdat mijn zoon Jordy bij Merkem speelde, volgde ik hem op als assistent toen Kevin er twee seizoenen geleden eerste trainer werd.”

Derde periodetitel

Chris Delheye is sinds begin november weer als trainer binnen het mannenvoetbal actief. “Na mijn spelerscarrière bij Houthulst debuteerde ik als trainer bij Koekelare. Daarna trok ik voor drie seizoenen naar Ichtegem en kwam dan drie jaar een eerste keer Houthulst trainen. Daarna volgden nog drie jaar Vlamertinge en zes seizoenen Kortemark. Ik was even aan rust toe en liet mij dan overhalen om de Famkes te depanneren. Ik bleef er twee halve seizoenen, maar was dan even op het trainerschap uitgekeken.”

“Ondertussen ging ik wel wekelijks voetbal kijken en toen ze mij half november na het ontslag van Peter Vancraynest vroegen, hapte ik toe. Ik woon hier vlakbij het voetbalveld en heb er ook zeven seizoenen gevoetbald. Ook de nieuwe accommodatie, met het kunstgrasveld, was een reden om toe te zeggen. Toen ik overnam, zat de ploeg in een penibele situatie. Als je op de vier na laatste plaats staat, is het behoud de eerste zorg. Ondertussen staan we negende en zijn we na een reeks van 17 op 21 ook leider in de derde periode. Het ongelukkige is dat we op drie wedstrijden voor het einde tegen elkaar moeten spelen Was dit de laatste speeldag geweest, hadden we elk aan een punt genoeg om de eindronde te spelen of kampioen te worden”, merkt Chris op.

Geen cadeaus

“Zaterdag liggen de kaarten anders”, pikt Jan in. “We kunnen Houthulst de punten niet cadeau doen. Nu we er zo dichtbij zijn, wil iedereen die titel. Zo’n kans willen we niet laten liggen. Momenteel beleven we hoogdagen, maar volgend seizoen kan het helemaal anders lopen. Om zeker te zijn van die titel, zullen we zeker nog twee van onze drie matchen moeten winnen. We moeten na zaterdag nog naar Proven en spelen de laatste wedstrijd thuis tegen Veurne, dat nog kans maakt op de eindronde. Westrozebeke zie ik gezien hun gemakkelijker programma nog negen op negen halen.”

“Als ploeg schat ik jullie zeker even hoog als Westrozebeke in”, merkt Chris op. “En ik vind jullie qua intensiteit en kracht zelfs de betere. Ook de goesting om te winnen straalt er bij jullie wekelijks af en daarmee kom je al heel ver. Zelf zie ik Westrozebeke geen negen op negen halen zodat puntenverlies zaterdag voor jullie niet meteen rampzalig is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.