Wie wordt de ploeg van ‘t stad in Kortemark?

Redactie KW

Wie wordt de ploeg van Groot-Kortemark? SVD Kortemark, NSVD Handzame en WS Zarren komen dit seizoen uit in vierde provinciale A. Daarenboven spelen ze binnen een maand tijd alle drie tegen elkaar. Handzame en Zarren bijten op zondag 11 september de spits af van een pittige derbymaand. Daarna bekampt Kortemark nog Zarren (25/09) en Handzame (02/10) in een burenduel.

Anton Deneweth (SVD Kortemark): “We zullen de goede formule wel vinden”

Een frisse start voor SVD Kortemark, dat vorig seizoen zijn eerste ploeg opdoekte en verder gaat met de jeugd in vierde provinciale. Zarrenaar Anton Deneweth, die overkwam van SK Nieuwkapelle, blikt vooruit. “Toen ik werd gecontacteerd om de overstap van SK Nieuwkapelle naar Kortemark te maken, heb ik niet lang moeten twijfelen, want dit is een mooi project”, aldus Anton Deneweth. “Kortemark kiest ervoor om een nieuwe weg in te slaan, met een heel jonge kern. Jonge spelers zullen volop hun kans krijgen om zich te tonen. Na een moeilijke voorbereiding heb ik er alle vertrouwen in dat we een goeie formule zullen vinden om mooie resultaten neer te zetten.”

Omdat Kortemark dus een nieuwe weg inslaat, wordt het komende seizoen vooral ook een overgangsjaar. “Doordat we een jonge, maar ruime spelerskern hebben, is het de ambitie om als middenmoter te eindigen. Als we alle neuzen in dezelfde richting krijgen, zullen we in de loop van het seizoen veel stappen zetten. Als club moet je altijd een gezonde ambitie hebben, want zonder ambitie kan je onmogelijk groeien. Mijn persoonlijke ambitie voor dit seizoen is veel bij te leren en als groep elkaar beter te maken”, klinkt het bij de linkerflankspeler.

“Zelf kom ik vooral op conditioneel vlak nog wat tekort en mis ik ook wat matchritme omdat ik door andere verplichtingen een paar keer niet aanwezig kon zijn.”

Met Handzame en Zarren zal ook uitgevochten moeten worden wie de ploeg van ’t stad wordt in vierde A. “Dat is altijd mooi meegenomen, maar ik denk dat het dit jaar vooral belangrijk is om er in die onderlinge duels een aangename wedstrijd van te maken voor spelers en toeschouwers. Als Zarrenaar die bijna zijn hele jeugd in Zarren heeft gevoetbald, wordt de match van eind september tegen Zarren natuurlijk extra speciaal. Enkele vrienden spelen er nog steeds en ik weet dat ze enkele mooie, nieuwe namen hebben binnengehaald. Daar zullen ze dan ook het seizoen met een andere ambitie starten dan wij”, besluit de 21-jarige ex-speler van WS Zarren, KSV Diksmuide en SK Nieuwkapelle.

Raf Dewulf (NSVD Handzame): “Keuze voor Handzame was geen moeilijke beslissing”

In het tussenseizoen verlieten bij NSVD Handzame nogal wat routiniers de club. Hierdoor moeten de groen-witten de komende maanden vooral bouwen aan een stabiel team dat na de degradatie zijn mannetje kan staan in vierde provinciale. Het rekent hiervoor onder andere op Raf Dewulf, de Torhoutenaar die in het tussenseizoen SVD Kortemark ruilde voor de club van voorzitter Frans Dejaegere. “Ik heb nooit elders gevoetbald dan bij Kortemark, maar ik had nood aan een nieuwe uitdaging. Ik ken nogal wat mensen in Handzame en bijgevolg was mijn overgang geen al te moeilijke beslissing.”

Het is een publiek geheim dat NSVD Handzame geen al te hoge ambities koestert, want het team van coach Kurt Deseintebein is in volle opbouw. “Wellicht zullen we niet meedoen voor de prijzen, maar de linkerkolom moet toch haalbaar zijn. Een rustig seizoen in de middenmoot zou ideaal zijn voor de uitbouw van de ploeg. Zo krijgen jonge spelers de kans om verder te ontwikkelen en te groeien.”

Raf Dewulf heeft de Kortemarkse derby’s al rood aangekruist in zijn agenda. “WS Zarren is voor iedereen de grote favoriet, want ze hebben verschillende ervaren spelers aangetrokken. Dat worden twee wedstrijden waarin we kunnen tonen wat we waard zijn. De confrontaties met SVD Kortemark, de club waar ik mijn hele jeugd speelde, zijn voor mij echter de belangrijkste van het seizoen. Ook voor de supporters zijn dat sportieve hoogdagen. Velen kennen elkaar, maar ze zijn geen fan van dezelfde voetbalclub. Dat maakt het juist zo bijzonder en wellicht is het ook daarom dat de wedstrijden tussen Handzame en Kortemark altijd geladen confrontaties zijn.”

“We mogen WS Zarren en SVD Kortemark in de komende weken in eigen huis ontvangen en dat is misschien een voordeel. Hoe dan ook… ik kijk ontzettend uit naar die wedstrijden en hoop uiteraard om op het veld staan. Vooral een overwinning tegen mijn ex-club zou heel veel deugd doen.”

Michiel Ulin (WS Zarren): “Op papier hebben wij de beste Kortemarkse ploeg”

NSVD Handzame-WS Zarren op zondag 11 september: voor Michiel Ulin (26) wordt dat een speciale match. Niet alleen omdat het één van de Kortemarkse derby’s is. Vooral omdat hij Handzame ruilde voor Zarren. “De duels tussen Handzame en Zarren leven meer dan die met Kortemark”, beweert Ulin. “In het verleden streden beide ploegen vaak om de promotie. De ene keer klom Handzame, de andere keer Zarren. Vandaar de rivaliteit tussen beide clubs. Kortemark, dat haar A-ploeg opdoekte, zag veel spelers verhuizen. Zij zullen het vooral met jongeren doen. Kortemark verwacht ik niet meteen aan de top van het klassement.”

Terwijl Zarren wel de ambitie heeft om tot het einde van de competitie naar promotie mee te dingen. Vandaar dat centrale verdediger Michiel Ulin van Handzame, dat uit derde degradeerde, naar Zarren transfereerde. “Ik had een nieuwe uitdaging nodig”, verduidelijkt de projectleider bij Decleir Houtconstructies. “Zeker na vier of vijf seizoenen Handzame. Ik ben een jaartje aanvoerder geweest, maar vorig seizoen speelde ik niet zo veel. Vooral door blessures. Op sportief vlak was het voor Handzame een minder seizoen. Ik had een goed gesprek met Zarren. Het is een club die in deze competitie wil meedoen voor de prijzen. Via de titel of de eindronde wil Zarren naar derde promoveren.”

Michiel Ulin vermoedt dat zijn nieuwe club de voornaamste kandidaat is voor de papieren titel ‘ploeg van ‘t stad’. “Handzame komt uit derde en heeft wat ervaring in het team”, weet de inwoner van Kortemark. “Het wordt op 11 september niet eenvoudig om dat derby te winnen.”

“In theorie zouden wij de beste ploeg van Kortemark moeten hebben. Louter theoretisch wel te verstaan. In een derby kan iedereen altijd iets meer. We hebben een goeie voorbereiding achter de rug. Drie belangrijke spelers – twee verdedigers en een aanvaller – zijn buiten strijd. Voorlopig kunnen we dat opvangen. Ik vermoed dat Nieuwpoort en Westende de andere titelkandidaten zullen zijn.”

(SB/PDC/HF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.