Kansrijke streekpiloten in 49ste TAC Rally

Bert Coene, Kurt Boone, Koen Verhaeghe, Paul Lietaer en Kurt Braeckevelt. (foto WME)
Redactie KW

In de TAC Rally van dit weekend zijn er naast de kleppers van het Belgisch kampioenschap heel wat streekpiloten die meedoen voor de prijzen in de nevenklassementen.

Paul Lietaer is uiteraard favoriet bij de historics en heeft dit jaar al drie wedstrijden gewonnen. “We wonnen in de Routes du Nord, Touquet en Moorslede, en hopen er in Tielt nog een overwinning bij te doen. Er is dit jaar te weinig tegenstand bij de historics zodat wij ons willen meten met de snelle BMW’s en mikken op de top-tien. Het wordt voor veel piloten te duur en vandaar het beperkte deelnemersveld.”

Hopen op zege

Koen Verhaeghe, vaste klant in de TAC Rally, hoopt op een podiumplaats bij de historics. “Ik heb al twee auto’s kapot gereden in mijn thuisrally om maar te zeggen dat Tielt een verraderlijke rally is. Er zijn veel soorten asfalt en veel wegveranderingen die het moeilijk maken. Vorig jaar werden we hier vijfde en hopen nu beter te doen, maar gaan ook rijden in functie van het kampioenschap.”

In de fel betwiste M-Cup starten er veertien BMW’s en Kurt Braeckevelt hoopt stiekem zijn zege van 2019 te kunnen herhalen. “Vorig jaar waren we er opnieuw dicht bij, want we zetten zeven snelste tijden op de tabellen maar gingen daarna tien minuten in de gracht liggen. We hebben deze winter de motor bijgewerkt en hebben nu zo’n dertig pk’s meer zodat we goed gewapend aan de start komen. Wij hebben het thuisvoordeel op de vele verschillende soorten asfalt, maar hardrijders als Lommers en Van Den Brand kennen de TAC Rally ook goed.”

Kurt Boone is dit jaar overgestapt naar een Ford Fiesta R5 en wil in Tielt de aansluiting maken met de favorieten. “Vorig jaar stonden we hier achtste met onze Mitsubishi Lancer Evo X, maar reden we in de laatste proef lek en werden we slechts 17de. In de Short Rally van Moorslede hebben we vooral gewerkt aan de afstelling van de wagen en werden we knap derde.”

Snelle jongens

“Het technische en gladde parkoers ligt me wel en we willen ons meten met de snelle jongens. Voor ons wordt Bjorn Syx de referentie.” Bert Coene was in 2002 tweede bij de Masters en vorig jaar derde zodat hij dit jaar ambities had om de Masters te winnen en binnen de top tien te eindigen.”

“Maar zijn copiloot en echtgenote Petra De Duytsche moet echter forfait geven door een rugblessure en zo besliste Bert Coene de TAC Rally niet te rijden. “Een goede copiloot vinden in laatste instantie is geen optie, want zo kom je niet goed voorbereid aan de start”, aldus Bert Coene.

(FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier