Nacht van Vlaanderen maakt van veertigste verjaardag één groot feest

Beter kon de Nacht zijn veertigste verjaardag niet vieren. Hier de massale start van de 10 km. © JS
Johan Sabbe

Prachtig weer, een gigantisch aantal deelnemers en een zelden geziene publieke opkomst: de Nacht van Vlaanderen maakte vrijdagavond in Torhout van zijn veertigste verjaardag één groot feest. Precieze cijfers zijn er voorlopig nog niet, maar de kans dat het record van vorig jaar – alles samen 6.500 deelnemers – geëvenaard of zelfs gebroken wordt, is reëel.

Ook organisatorisch zat het snor, zowel voor de lopers als voor de wandelaars. Voorzitter van vzw De Nacht Dirk Verduyn en wedstrijdleider van het hardlopen André Mingneau straalden. Dirk was misschien nog het meest blij met de enorme opkomst voor de 100 km wandeltocht, waarmee het in 1980 allemaal begonnen is. Ruim achthonderd dappere strijders namen de start voor het prachtige traject door bossen en landerijen. En dit terwijl andere wandelaars het hielden bij de 42, de 21 of de 10 kilometer.

Annelies Deketelaere wint opnieuw halve marathon

En dan de loopwedstrijden, met vooreerst de oudste marathon van het land. Die werd gewonnen door Willem Van Schuerbeeck, een uitstekende marathonloper, al was zijn vorige Nacht-zege in 2017 er eentje in de… 10 km. Hij liep de ruim 42 kilometer in 2u.21’14” en finishte met ruime voorsprong op Tommy Kinders uit Sint-Niklaas (2u.26’03”) en eerste West-Vlaming Stijn Fincioen (2u30’10”). De Aartrijkenaar slaagde er dus niet in om de Nacht-marathon voor de zesde keer te winnen. Zijn vijfde zege dateert intussen van 2016.

Bij de vrouwen won Elien Osselaer uit Berlare de marathon in 3u.18’12”. Ze klopte Cindy Mignon (3u.28’07”) uit Galmaarden en Liesbet Wynsberghe uit Gits (3u.30’46”), de eerste streekgenote.

Stijn Fincioen uit Aartrijke (links) won al vijf keer de Nacht-marathon, maar moest dit keer vrede nemen met de derde plaats. Naast hem Tommy Kinders uit Sint-Niklaas, die tweede werd.
Stijn Fincioen uit Aartrijke (links) won al vijf keer de Nacht-marathon, maar moest dit keer vrede nemen met de derde plaats. Naast hem Tommy Kinders uit Sint-Niklaas, die tweede werd.© JS

In de halve marathon stond er voor het tweede jaar op rij geen maat op Ward Van der Kelen uit het verre Gooik. Hij won in 1u.08’37” vóór Sander Verminck uit Lotenhulle (1u.08’53) en beste West-Vlaming Simon Mestdagh uit Oostkamp (1u.09’20”).

Bij de vrouwen zorgde Annelies Deketelaere uit Hooglede voor West-Vlaams succes. Ze verlengde haar titel van vorig jaar in de halve marathon in 1u.19’45”. Annelies is oorspronkelijk uit Torhout afkomstig en liep dus in zekere zin voor eigen volk. Ze toonde zich sterker dan Anneleen Vande Riviere uit Machelen aan de Leie (1u.20’26”) en Bianca Serroen uit Geluwe (1u.24’21”).

Annelies Deketelaere uit Hooglede, hier aan de finish, won voor het tweede jaar op rij de halve marathon bij de vrouwen.
Annelies Deketelaere uit Hooglede, hier aan de finish, won voor het tweede jaar op rij de halve marathon bij de vrouwen.© JS

Marokkaan Mohamed Agourram de snelste in de 10 kilometer

Rest de 10 kilometer met als winnaar de ijzersterke Marokkaan Mohamed Agourram, vorig jaar nog de beste in de Ten Miles in Antwerpen Hij zette een scherpe chrono van 30’22” neer. Pas in de laatste kilometer haalde hij Angelo Vandecasteele uit Moerzeke in, die tweede werd in 30’27”. Misha Declerck uit Aartrijke hield de West-Vlaamse eer hoog als derde in 32’18”.

Bij de vrouwen haalde de ervaren Charline Vanneste uit Meulebeke het vrij gemakkelijk in 36’38”. Ze gaf het nakijken aan Saartje Speleers uit Bredene (37’27”) en Josephine Rondelée uit Lotenhulle. (37’58”).

Er werd ook een 5 km Start to Run gelopen, maar zonder tijdsmeting. Dat is net het mooie aan de Nacht: de competitie en het recreatieve gaan perfect hand in hand. Overigens: niet vergeten dat de sporthappening in grote mate gedragen wordt door de wandelaars. Daarvan waren er alleen al op voorhand een kleine 2.600 ingeschreven, ruim 450 meer dan in 2018.

Beter had de Nacht zijn veertigste verjaardag niet kunnen vieren. Hoeveel lopers – toppers en mindere goden – van de adrenaline slecht hebben kunnen slapen, is niet bekend. Het zullen er veel geweest zijn. Maar quasi allen kijken terug op een prachtige ervaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier