Kortrijk gaat Barcelona achterna en brengt met United Spurs haar 9 topsportclubs samen

Schepen van Sport Arne Vandendriessche stelde samen met topsportcoördinator Romanie Poté en Ann Wauters de United Spurs Kortrijk voor. De negen topsportclubs lieten zich vertegenwoordigen, met Karl Laverge (Apoloon Spurs, handbal), Paul Parmentier (atletiek KKS Spurs), Davy Deryckere (ijshockeyclub HC Kortrijk Spurs), Jan Allaert (House of Talents Spurs, basketbal), Dominique Deschietere (RC Curtrycke Spurs, rugby), Jelle Brulez (KV Kortrijk, voetbal), Bart Dewulf (KZK Spurs, zwemmen), Dirk Vanantwerpen (Balti Spurs, volleybal) en Luks Mattelaer (KWK Spurs, waterpolo). © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Olaf Verhaeghe

United Spurs Kortrijk is geboren. Onder impuls van sportschepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) komen negen topsportclubs uit de stad elkaar tegen in een unieke koepelorganisatie. Van de handbalclub Appoloon Spurs over de zwemmers van KZK Spurs, de rugbyvrouwen van RC Curtrycke Spurs tot eersteklasser KV Kortrijk: over de verschillende sportdisciplines heen bundelen de clubs hun kennis en krachten, zonder daarbij hun eigenheid te verliezen. Met de 27-jarige Romanie Poté als topsportcoördinator krijgen de United Spurs ook een gezicht.

Naar het voorbeeld van Barcelona, maar toegepast op het Kortrijkse sportlandschap. Dat is het doel van de United Spurs Kortrijk, het nieuwe overkoepelende topsportorgaan in de stad. Negen topsportclubs engageren zich om samen te werken, over de grenzen van hun eigen disciplines heen. Concreet gaat het om eersteklassevoetbalclub KV Kortrijk, handbalclub Apolloon Spurs actief in de eerste klasse, de ijshockeyers van HC Kortrijk Spurs, basketbalclub House of Talents Spurs, de rugbyvrouwen van RC Curtrycke Spurs, het herenvolleybalteam van Balti Kortrijk Spurs uit tweede nationale, atletiekclub KKS Spurs, de zwemmers van KZK Spurs en het waterpoloteam KWK Spurs.

Ambitieus

“Na lang voorbereiden en praten kunnen we vandaag dit unieke project met veel trots voorstellen”, klinkt het bij schepen van Sport Arne Vandendriessche. “Uit de gesprekken die met we met de clubs hadden kwamen vaak dezelfde interessante vragen, uitdagingen en problemen naar boven. Voor ons én voor de clubs werd duidelijk dat een diepere samenwerking over de sporten heen zeker voordelen zou kunnen bieden.”

Een diepere samenwerking over de sporten heen biedt iedereen voordelen – Arne Vandendriessche, schepen van Sport

De negen betrokken clubs werden geselecteerd op basis van zowel sportieve als organisatorische criteria. Zowel het niveau waarop ze vandaag actief zijn, de sportieve ambities als het aantal leden spelen daarbij een rol. Over de negen clubs heen gaat het om bijna 2.900 actieve sporters, in de hoogste regionen van de Belgische topsport. “Er zijn meer dan 130 clubs in onze stad, maar niet iedereen heeft dezelfde doelstellingen. Dat hoeft voor alle duidleijkheid ook niet”, aldus de schepen nog. “Met United Spurs zijn we ervan overtuigd dat we de negen topsportclubs in onze stad nog een niveau naar boven kunnen brengen. Eén hindernis voor alle clubs samen oplossen, lukt beter en vooral vlotter dan zeven, acht of negen keer diezelfde hindernis apart proberen te nemen.”

Topsportcoördinator

Gezicht van de United Spurs Kortrijk wordt de nieuwe topsportcoördinator van de stad, de 27-jarige Kortrijkse Romanie Poté. Zelf beoefende ze een resem sporten, waaronder atletiek en voetbal, en eerder was ze aan de slag bij Golazo. “Mijn taak? Een structurele werking op poten zetten waarbij uitwisseling en vooral samenwerking centraal staan”, zegt ze.

Schepen van Sport Arne Vandendriessche stelde samen met topsportcoördinator Romanie Poté en Ann Wauters de United Spurs Kortrijk voor. De negen topsportclubs lieten zich vertegenwoordigen, met Karl Laverge (Apoloon Spurs, handbal), Paul Parmentier (atletiek KKS Spurs), Davy Deryckere (ijshockeyclub HC Kortrijk Spurs), Jan Allaert (House of Talents Spurs, basketbal), Dominique Deschietere (RC Curtrycke Spurs, rugby), Jelle Brulez (KV Kortrijk, voetbal), Bart Dewulf (KZK Spurs, zwemmen), Dirk Vanantwerpen (Balti Spurs, volleybal) en Luks Mattelaer (KWK Spurs, waterpolo).
Schepen van Sport Arne Vandendriessche stelde samen met topsportcoördinator Romanie Poté en Ann Wauters de United Spurs Kortrijk voor. De negen topsportclubs lieten zich vertegenwoordigen, met Karl Laverge (Apoloon Spurs, handbal), Paul Parmentier (atletiek KKS Spurs), Davy Deryckere (ijshockeyclub HC Kortrijk Spurs), Jan Allaert (House of Talents Spurs, basketbal), Dominique Deschietere (RC Curtrycke Spurs, rugby), Jelle Brulez (KV Kortrijk, voetbal), Bart Dewulf (KZK Spurs, zwemmen), Dirk Vanantwerpen (Balti Spurs, volleybal) en Luks Mattelaer (KWK Spurs, waterpolo). © VDB / Bart Vandenbroucke VDB

“De topsport in onze stad moet verder kunnen professionaliseren en nog meer zuurstof krijgen dan vandaag het geval is. Het potentieel is zeker bij onze clubs aanwezig. Het is aan mij om verbinden en stimuleren te werken. Ik ben alvast superblij om eindelijk van start te kunnen gaan. De kiemen liggen al achter ons, maar deze lancering van ons logo en de campagne is wel een mijlpaal in dit project.”

Meer dan marketing

Concreet moet het United Spurs-project op vier pijlers werken. Een eerste is de professionele branding naar de buitenwereld toe. Zo nemen de verschillende clubs op een of andere manier de naam ‘Spurs’ of ‘United Spurs’ op in hun logo’s en in hun communicatie, worden de truitjes van de eerste ploegen uitgerust met een bijzonder Spurs-label en komt er een gezamenlijke website waar alle negen topsportclubs terug te vinden zullen zijn.

We willen vooral ook een community rond de verschillende clubs heen creëren – Romanie Poté, topsportcoördinator United Spurs Kortrijk

Maar het Spurs-verhaal is absoluut meer dan marketing alleen. Binnen de nieuwe koepelorganisatie zullen de clubs kunnen genieten van ondersteuning op sportmedisch vlak, onder meer in samenwerking met het nieuwe centrum van AZ Groeninge. Verder is er ook een nieuwe digitaal kennisplatform waar de clubs hun contacten en ervaringen op een laagdrempelige manier met elkaar kunnen delen en wordt er grondig samengewerkt op vlak van datamanagement. In de toekomst moet daar ook op vlak van jeugdwerking nog een vijfde belangrijke pijler bijkomen.

“Maar we willen vooral ook een community rond de verschillende clubs heen creëren”, aldus Romanie Poté nog. “Denk aan een abonnement waarmee je bij alle negen sportclubs binnen kan of een heuse United Spurs-awardshow waar naast het sportieve ook het extra-sportieve uitvoerig wordt belicht. Op dat vlak kan, moet en zal de samenwerking vruchten afwerken.”

Naar sponsors toe

Het financiële aspect lijkt voor de clubs een belangrijke rol te spelen. In eerste instantie maakt de stad 100.000 euro vrij om het project uit de startblokken te helpen schieten. Karl Laverge, voorzitter van handbalclub Apolloon Spurs, erkent dat de grootschalige samenwerking daarnaast naar sponsors toe heel wat meer deuren opent. “Met negen samen is beter dan negen keer alleen naar een sponsor stappen”, zegt hij. “Ik geef toe dat we initieel wat angst waren en met veel vragen zaten, maar het United Spurs-project biedt de antwoorden waar velen van ons naar op zoek zijn. Dat we in het hele verhaal onze eigenheid bewaren, is daarin van cruciaal belang. Ons moet je niet meer overtuigen, wij staan hier voor 300 procent achter.”

Ons moet je niet overtuigen: wij staan hier voor 300 procent achter – Karl Laverge, voorzitter Apolloon Spurs

Ook Bart Dewulf van zwemclub KZK Spurs is die mening toegedaan. “We realiseren hier een samenwerking waar ze ongetwijfeld overal naar zullen kijken. United Spurs Kortrijk zal elke topsportclub in Kortrijk beter maken, zowel op sportief, fysiologisch, financieel als organisatorisch vlak”, zegt hij.

“Dit is een uniek topsportproject in België”, voegt schepen Arne Vandendriessche daar met de glimlach nog aan toe. “Ik voel de energie bruisen vanuit de clubs en samen zullen we er alles aan doen om hier een succes van te maken. De bedoeling is om van de United Spurs een echt merk te maken, dat op een positieve en inspirerende manier afstraalt op de stad.” Voorlopig blijft het bij de negen ingetekende clubs, maar niets sluit uit dat daar in de toekomst nog sporttakken bijkomen. Concreet denkt schepen Vandendriessche onder meer aan de hockeyclub Saint-Georges of de Kortrijkse badmintonclub.

Ann Wauters: “Kinderen laten proeven van alle sporten is de droom”

Ann Wauters, in Tokio nog lid van de nationale vrouwenbasketbalploeg de Belgian Cats en topsporticoon in Kortrijk, draagt de United Spurs een warm hart toe. Dat zei ze maandagmiddag bij de voorstelling in het Park Hotel in Kortrijk. “Samenwerken werkt en versterkt. Niet alleen binnen een team maar zeker ook over de verschillende disciplines heen”, aldus de basketbalster. “Ik ben heel erg blij om te zien dat hier in de stad waar mijn ouders mijn allereerste profcontract voor me tekenden toen ik 17 was, dit soort stappen worden gezet. Ook mijn droom is een multidisciplinaire jeugdwerking, waarbij kinderen van alle mogelijke sporten kunnen proeven. Zo kan je ontdekken waar het talent zit, waar de goesting zit, waar de toekomst ligt. Op vandaag is dat niet evident, een project als dit kan die droom waarmaken. De stad én de sportclubs mogen trots zijn: het is uniek om dit te doen, dit te durven. De visie is er, hier staan mooie dingen te gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier