‘House of Cards’ in Oostende, het hele verhaal achter de overname van KVO

Frank Dierckens en Gino Vanderhaeghen. © a-Jan Goossens
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

De makers van de stopgezette Amerikaanse televisieserie ‘House of Cards’, bol van intriges, moeten misschien maar eens voor een vervolg gaan kijken op KV Oostende. Hoofdrolspeler: de voorzitter. Belager: de ondervoorzitter. Mogelijk happy end: het bod via ex-manager Luc Devroe.

Van eind oktober dateren de eerste gesprekken. Op 4 november al volgde een concreet bod op 100 procent van de aandelen van het noodlijdende KVO. Kandidaat-overnemer is David S. Blitzer, de Amerikaanse eigenaar van de Engelse Premier League-club Crystal Palace, het bod komt via de Spanjaard Ivan Bravo van Aspire Academy. Eind november wordt het opgetrokken van 5,1 tot 5,5 miljoen euro. De overnemers zijn ook bereid de dringendste schulden van 2,8 miljoen euro – waardoor de club in maart haar licentie dreigt te verliezen – te vereffenen. De andere 6,1 miljoen euro openstaande schulden aan de vroegere eigenaar Marc Coucke zou Coucke laten vallen indien de nieuwe eigenaars van KVO na de overname ook de hoofdtribune van de Versluys Arena overneemt. Daarvoor betaalt de kustploeg jaarlijks 1,2 miljoen huurgeld aan Coucke, een molensteen aan de nek van KVO. Het plan waar ook Alychlo, de vennootschap van Coucke die het stadiondossier beheert, in meegaat: de tribune zal worden overgenomen voor zo’n 20 miljoen euro. Het bod is aangebracht door algemeen manager Patrick Orlans en wordt voluit gesteund door ondervoorzitter Gino Vanderhaeghen die 3 procent van de aandelen bezit. Alleen: voorzitter Frank Dierckens wil niet. Hij schermt met kandidaat-overnemers waarbij hij wel 20 procent van de aandelen kan behouden. Én voorzitter kan blijven. “Belangrijk voor de lokale verankering”, omschrijft hij. Volgens ingewijden is één voorstel “cijfermatig heel concreet”. Eén van beide kandidaat-overnemers is aangedragen door ex-KVO-manager Luc Devroe, sinds zijn ontslag bij Anderlecht werkzaam als manager. Hij wacht af: “Dierckens heeft 97 procent van de aandelen, alleen hij beslist.”

“Het bod van míjn kandidaat is géén fantasie” – Luc Devroe

Dierckens en Vanderhaeghen, nog altijd vrienden, waren vorige vrijdag samen op bezoek in het oefenkamp van KVO in het Spaanse Campoamor. Dierckens vermijdt angstvallig elk woord dat lijkt op ‘overname’. Hij beseft intussen dat hij eigenlijk muurvast zit: Vanderhaeghen heeft statutair een voorkooprecht dat anderhalve maand geldt. Intussen is de deadline al twee keer verschoven, eerst naar 5 januari en later naar 10 januari.

Spuugzat

Precies op vrijdag 10 januari lekt het bod van de Amerikanen in deze krant uit. Diezelfde avond volgt toch een mondeling akkoord: Dierckens wil binnen de 20 dagen het geld cashen én wil tot het einde van het seizoen voorzitter blijven. Het akkoord moet op zondag worden ondertekend met één clausule: indien Dierckens vóór vrijdag 17 januari een andere overnemer vindt met wie hij in zee wil, vervalt de overeenkomst. ‘s Anderendaags evenwel trekt hij het akkoord in: hij wil nog 20 procent van de aandelen houden en nog twee jaar voorzitter blijven. Bestuurder kan misschien nog wel, maar voorzitter… neen. En, zo klinkt bij de tegenpartij: “28 miljoen (5 miljoen voor de aandelen + 3 miljoen vereffening van de schulden + 20 miljoen voor de tribune, red.)…voor maar 80 procent van de aandelen?! Komaan…?!”

Vanderhaeghen is het spuugzat en stuurt de volgende dag een persbericht rond, daarmee de druk nog opvoerend. Een woord is in het voetbal een speciaal begrip… En: Gino Vanderhaeghen is bang voor de toekomst van KVO, en met hem iedereen die niet in fantasieën gelooft. Devroe, afgemeten : “Ik kan je verzekeren dat mijn kandidaat-overnemer geen fantasie is.”

Mogelijke slachtoffers?

Dierckens weigert vriendelijk maar halsstarrig elke commentaar. “Om in alle sereniteit het dossier af te werken.” Daarom ook wilde hij alle medewerkers van KVO een mail sturen hetzelfde te doen. Ook binnen de club kraakt het langs alle kanten. Het kamp Vanderhaeghen vreest dat Dierckens al te emotioneel en naïef is: “Voorzitter zijn is meer dan zwaaien met de sjerp op de tribune…”

Intussen lijken er wel slachtoffers te vallen. Zo zou financieel manager Kenny Victoor, de Amerikaanse overname genegen, net als Patrick Orlans dicht bij een ontslag staan. Voorzitter Dierckens blaast over Orlans nu eens koud en dan weer warm. Clubadvocaat Dimitri Dedecker, Dierckens’ vertrouweling, vroeg de Algemene Vergadering wel al om Orlans niet te kwijten waardoor hij bij ontslag aansprakelijk blijft voor eventuele fouten. Alleen valt dat moeilijk, Orlans is geen gedelegeerd bestuurder. De club is vervallen in achterhoedegevechten waarbij Dierckens hoog spel lijkt te spelen.

Dat gelooft Devroe, die ontkent dat zíjn kandidaat-overnemer Luxemburgs is, niet: “Ik heb er alle vertrouwen in dat KVO gered is.” De voorzitter krijgt het laatste woord: “Er verschijnt in de media al te veel larie en apekool. Er is vandaag geen nieuws. Maar er komt nieuws.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier