Florian Van Acker gehuldigd voor bronzen medaille: “Fantastische ambassadeur voor de gemeente”

Florian Van Acker werd samen met zijn ouders Eric en Dora Debedts ontvangen op het gemeentehuis. © pco
Redactie KW

Ereburger Florian Van Acker werd gehuldigd op het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle voor zijn bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Tokio. Florian was in zijn nopjes en dankte iedereen voor de ontvangst.

Toen Florian destijd als kind vanuit Roemenië in België aankwam bij zijn adoptiegezin, kon hij nog maar pas lopen. “Florian was echter een zeer actief kind en de mama en de papa hadden vlug door dat hij met sporten het best zijn energie kwijt kon”, blikte burgemeester Dominique Cool (N-VA) terug. “Het zwemmen werd aangeleerd en een sportkamp volgde. Hij leerde de sporten judo, karate, paardrijden en basketbal kennen. Bij Sportiek Zedelgem kreeg Florian zijn eerste palet in handen en les van Andrzej Bukalski. Hij was toen 10 jaar en wist amper dat tafeltennis zijn leven in belangrijke mate richting zou geven.”

Naast podium EK

Florian kreeg de smaak al vroeg te pakken. “Eerst kwam Florian terecht bij TTC Free Time in Zonnebeke en werd snel opgenomen in de provinciale selectie. Drie jaar later transfereerde Florian naar TTC Jong Gullegem, een familiale club die mensen met een beperking warm onthaalt en kwalitatief omkadert. In vier seizoenen klom Florian van eerste provinciale naar eerste nationale. Florian liet er geen gras overgroeien”, merkte burgemeester Dominique Cool op.

Dat ontging de Vlaamse vleugel van het Belgian Paralympic Committee niet. “Hij werd opgepikt voor de internationale tornooien. Op zijn eerste internationale tornooi pakte Florian meteen brons en miste net het podium op de Europese kampioenschappen. De belofte werd een jaar later elite topsporter.”

Goud in Rio

“Hij breidde zijn palmares meteen uit met brons op de wereldkampioenschappen en een jaar later goud op de Europese kampioenschappen. Dat werd een mooie aanloop naar het fantastische jaar 2016 waarin Florian olympisch goud wist te veroveren op de Paralympische Spelen in Rio en Belgisch kampioen in het valide circuit. Dat was een boerenjaar”, toonde burgemeester Cool zich verheugd. “In 2017 haalde Florian brons op het Europees kampioenschap. Eén jaar later goud op het WK en in 2019 goud op het EK.”

Fantastische ambassadeur

Florian traint hard en bereidt zich zowel fysisch als psychisch voor op de competitie. “Alle risico’s worden gemeden. Zelfs zijn favoriete hobby, het paardrijden, wordt gestopt. De vochtige omgeving op de Spelen speelde Florian parten en dat liet hij iedereen die het wilde horen weten. Ondanks de moeilijkheden kon Florian zijn tweede olympische medaille binnenhalen, een bronzen. Daar zijn we in Langemark-Poelkapelle heel trots op. Je bent een fantastische ambassadeur voor de gemeente en voor de tafeltennissport in het bijzonder”, besloot de burgemeester. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier