West-Vlaamse jeugdclubs zien grotere instroom dankzij Belgian Cats: “Jeugdploegjes zijn nu veel gemengder”

Voormalig Belgian Cat is nu zelf ook jeugdtrainer bij Basket SKT Ieper, waar ook enkele meisjes deel uitmaken van haar ploeg. © gf
Anton Peene Reporter

Het succes van de Belgian Cats, die zich afgelopen weekend voor de tweede keer plaatsten voor de Olympische Spelen, straalt steeds meer af op de vele basketbalclubs in West-Vlaanderen. Dat merken ook enkele dames die nauw betrokken zijn bij het dames- en jeugdbasket in onze regio.

Mieke Goethals (45) is lid van het jeugdbestuur en vertrouwenspersoon bij SKT Ieper, de fusieclub van Melco en Blue Cats, waar onder andere Emma Meesseman, de zusjes Mestdagh en Elise Ramette hun opleiding krijgen. “Het is mijn taak om talentvolle jeugd op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen”, vertelt Mieke. “Dit zowel bij jongens en meisjes. Of we binnen enkele jaren nieuwe Cats zullen aanleveren? Dat is nog vroeg om te zeggen, maar we merken dat de huidige U16-meisjes een heel talentvolle lichting is.”

Mieke ziet dat er zich in Ieper steeds meer meisjes inschrijven. “Ieper was al langer een basketfamilie en dat is de laatste jaren alleen maar gegroeid. We zien dat het damesbasket floreert met veel meer instroom van meisjes. Bij de U8 zijn de ploegen nu veel gemengder dan vroeger. Daarnaast merk je een extra instroom vanaf U14 uit naburige gemeenten als Poperinge en Langemark. Vanaf de U14 spelen de meisjes hier apart.”

“Na Kerstmis is er zelfs nog een jeugdploeg bij gekomen” – Hanne Mestdagh

Mieke vormt een basketgezin met haar man Klaas Pieters en zonen Siel en Daan. “We kennen de Ieperse Cats goed, in het bijzonder Elise Ramette. Klaas speelde nog samen met Elises vader Kris en we zijn steeds goeie vrienden gebleven.”

Emma Meesseman en Elise Ramette kregen allebei hun jeugdopleiding in Ieper.
Emma Meesseman en Elise Ramette kregen allebei hun jeugdopleiding in Ieper. © BELGA

Hanne Mestdagh (30), zelf een voormalig Belgian Cat en nu actief bij SKT Ieper One in eerste landelijke, zet dit seizoen haar eerste stappen als jeugdtrainer bij de Ieperse club. “Ik kan het niet vergelijken met andere jaren, maar ik merk dat het bij de U8 en U10 een hele organisatie is om alles bij te houden”, zegt Hanne. “Na Kerstmis is er zelfs nog een extra ploeg bij gekomen.”

Hanne merkte de voorbije jaren vanop de eerste rij hoe populair de Cats werden. “Ik heb het nog meegemaakt dat enkel de ouders in de zaal zaten. Er werd toen ook amper iets over ons geschreven in de pers. Intussen is dat helemaal anders en het is mooi dat dit verhaal verder geschreven wordt.”

Extra wapens

Ze blikt al even vooruit op Parijs. “Het is nog even de loting afwachten, maar ik vind dat de Cats beter gewapend zijn dan in Tokio. Toen waren we als een van de weinige landen rookies. Intussen werden ze al Europees kampioen. Die extra bagage is een enorme troef.” Hanne vormde in het Sportpaleis een commentaarduo met Christophe Vandegoor. “Een fijne ervaring. Christophe is een ervaren journalist en hij kan het mooi aan elkaar praten. Als co-commentator vul ik hem aan met mijn expertise. Ik ben er nog niet lang uit en ken zowel de Cats als veel tegenstanders. Het is de bedoeling dat ik ook commentaar zal geven in Parijs. Zo worden het ook mijn tweede Spelen, maar dit keer in een iets andere rol”, lacht de Ieperse.

Jeugdtrainer Ramette

Ook Marlies Versavel (35) heeft een nauwe band met het damesbasketbal in West-Vlaanderen. Ze kende een lange carrière als speelster en speelde nog samen met onder andere Julie Vanloo en Emma Meesseman. “Ik was onder de indruk van onze Cats. Emma was al zo goed en ze is precies nog beter geworden. Ik ben ook heel blij voor Elise. In het verleden ben ik nog haar jeugdtrainer geweest. Ze was toen een jaar of tien. Ik zag toen al dat ze het potentieel had voor de nationale ploeg en moedigde haar aan om dat doel na te streven. Ze zei toen dat als ze ooit geselecteerd zou worden, ik haar eerste truitje zou krijgen. Intussen heb ik dus een mooi aandenken ontvangen.”

Marlies, die leerkracht is in de Capucienenschool in Ieper, is nu trainster in Waregem. “Intussen heeft onze oudste dochter Amber de basketmicrobe ook te pakken. De instroom is ook in Waregem niet te doen. Waar er vroeger twee of drie U10-ploegen waren, zijn dat er nu vijf. Ook in Waregem – waar Belgian Cat Nastja Claessens vandaan komt – is het serieus aan het boomen en die geluiden hoor je overal.”

Elise Ramette droomt van haar eerste Spelen

Met Emma Meesseman en Elise Ramette waren er dit keer twee Ieperse Cats aanwezig op het olympisch kwalificatietornooi. Emma werd opnieuw verkozen tot MVP, maar zoals altijd blijft zij voorzichtig in het uitspreken van ambities. “Stap per stap”, klinkt het. “Nu moeten we vooral blijven werken aan de details. Op de Spelen moet je ook wat geluk hebben met de loting. Ik durf niet te zeggen dat we voor een medaille moeten gaan. We gaan ons best doen en plezier maken en dan weet je dat er iets mooi uit kan komen.”

Elise Ramette kreeg deze keer een belangrijkere rol in het team. Voor haar kan Parijs haar eerste Spelen worden. “Europees kampioen worden staat nog net iets hoger, maar dit was ook onvergetelijk”, zegt ze. “Het is gek hoeveel steun en aandacht we krijgen. Ik krijg berichtjes van jonge meisjes die ons feliciteren en er ook van dromen om Belgian Cat te worden. Het is mooi om te lezen dat we hen inspireren.”

Elise mocht in elke wedstrijd opdraven, dus ook tegen de Verenigde Staten. “Als jong meisje droom je ervan om tussen al die sterren te staan en dat werd nu realiteit. Ik heb kansen gekregen en ik vind dat ik ze ook gegrepen heb. Het was echt genieten op het veld.”

Met deze prestaties in het kwalificatietornooi zou een selectie voor Parijs toch moeten lukken, denken we. “Ik hoop het, maar ik blijf voorzichtig. Mocht het lukken, dan is het weer een droom die in vervulling gaat. Ik ben als het ware opgegroeid in de basketzaal, toen mijn vader speelde. Daarna beleefde ik heel fijne jaren in Ieper, waar ik steeds met goeie coaches mocht werken. Daar ben ik heel dankbaar voor”, vertelt de 25-jarige spelverdeelster die maandag alweer vertrok richting haar Spaanse club Cadi La Seu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier