Racing Brugge One zorgt voor dé stunt van het jaar in de Beker van Vlaanderen

Jarl Soenens van Sijsele blokt Laurens Denoo af © BVDB
Redactie KW

Afgelopen weekend werd er gespeeld voor de Beker van Vlaanderen in het basketbal.

De heren werkten de zestiende finales af, bij de vrouwen stonden al de achtste finales op de agenda. Enkele West-Vlaamse ploegen zorgden voor stuntzeges tegen clubs uit een hogere reeks.

Heren

Zaterdagmiddag stond het eerste West-Vlaamse duel op de agenda. BBC De Westhoek Zwevezele One verloor met 89-103 van tweedeklasser Basket Sijsele One. De bezoekers konden pas in het derde kwart een kloofje slaan.

Melco Ieper Two kon niet stunten tegen tweedeklasser Lommel. Het team van coach Pedro Decrock ging met 77-92 eervol onderuit en had tot in het vierde quarter uitzicht op een stuntoverwinning.

De stunt van zaterdagavond was weggelegd voor Racing Brugge One. Als tweedelandelijker kregen ze een voorgift van vijftien punten tegen tweedeklasser Basket Waregem One. Een goede start dreef die voorsprong nog wat op. Racing won zowaar de eerste helft met 1 puntje verschil en behield zo een mooie voorsprong. Waregem kwam opzetten na de rust, onder meer via de centimeters van Enobakhare, maar strandde uiteindelijk op één puntje (77-76).

Ook voor derdeklasser Kortrijk Sport One zit het bekeravontuur erop. Zij boden aardig weerwerk tegen topploeg Gembo Borgerhout uit Top Division One. Met Loof, Lecluyse, Jegou en Leemans had coach Debaveye vier spelers in de dubbele cijfers, maar dat was niet genoeg voor de zege (75-89).

Reeksgenoot KBBC Oostkamp One gaat wel naar de achtste finales. Nochtans zag het er bij de rust (41-49) niet goed uit tegen Melsele-Beveren, leider in Top Division One. Pauwaert (23 punten) en Luyten (19 punten) forceerden de doorbraak en Oostkamp won nog ruim (96-83).

KB Gistel Oostende Two moest na een ontgoochelend seizoensbegin in de competitie aan de slag tegen tweedeklasser Hubo Limburg United Two. Na het eerste quarter zag het er nochtans niet goed uit (24-38), maar tegen de rust kon KBGO de situatie ombuigen. Van Hee en Fridenbergs bezorgden de thuisploeg een serieuze opsteker.

BBC Izegem One kreeg zondagmiddag tweedeklasser Oxaco Boechout over de vloer. In het eerste quarter verspeelde Izegem al de voorgift van 15 punten, erna hield de ploeg van coach Karim Kaddour goed stand, maar de kloof was er.

Zondagavond sloot Melco Ieper One, op bezoek bij Geel, leider in derde klasse, het bekerweekend voor de West-Vlaamse herenploegen af. Het werd een pijnlijke 88-79-nederlaag voor de mannen van coach Bruce Minne.

KB Gistel Oostende One had op 30 september al met 60-65 gewonnen van eersteprovincialer Hasselt, maar die zege werd omgezet in een forfaitnederlaag.

Dames

Bij de vrouwen begon het bekeravontuur al op vrijdagavond. Ook dat was met een West-Vlaams onderonsje. In tegenstelling tot het duel in de competitie won Blue Cats Ieper One op bezoek bij Avanti Brugge One (57-69). Ieper nam in het tweede kwart de voorsprong en stelde zich zeker van winst met vier driepunters in het slotquarter.

K-Basketteam Kortrijk One klopte reeksgenoot Osiris Aalst One (58-42) en bekert verder. De kloof werd met een 25-9-tussenspurt in het vierde quarter gemaakt. Ruth Leire was topschutter met 14 punten.

Wytewa Roeselare One had dan weer geen moeite met tweedelandelijker Grimbergen (54-73). Maar liefst vier speelsters gingen in de dubbele cijfers. Staelens scoorde er met 18 het meest.

KB Oostende Bredene One slaagde er in eigen huis niet eerstelandelijker Houtem een hak te zetten. De kustploeg verloor met 65-74. Coach Pottelancie miste wel de geblesseerden Visnevica en Bollenberg, maar recupereerde wel Omeonga. Zij werd topschutter met 14 punten, even veel als De Staelen.

(BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier