Deerlijkse Nastja Claessens (ION Basket Waregem) in olympische preselectie Belgian Cats

Nastja Claessens is geselecteerd bij de Belgian Cats.©ELD
Nastja Claessens is geselecteerd bij de Belgian Cats.©ELD
Redactie KW

De Belgian Cats starten op 7 mei hun voorbereidingen voor het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen. Uitvalsbasis is net als vorig jaar de Lange Munte in Kortrijk. Een van de namen in de 23-koppige preselectie is de 16-jarige Nastja Claessens van ION Basket Waregem.

Maar liefst 12 West-Vlaamse dames zijn geselecteerd om met de Belgian Cats (de nationale damesbasketploeg) volgende week vrijdag de voorbereidingen voor het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen aan te vatten. Die toernooien vinden van 17 tot en met 27 juni plaats in Straatsburg en Valencia, en van 23 juli tot en met 8 augustus in Tokio.

Lange Munte

De voorbereiding vindt deels plaats in de Lange Munte in Kortrijk. Dinsdag 4 mei is de eerste training. Nog niet van de partij bij aanvang zijn Kim Mestdagh, Emma Meesseman en Julie Allemand, die nog clubverplichtingen hebben en dus later aansluiten.

Op 18 mei eindigt het eerste trainingsblok. Bondscoach Mestdag slankt de selectie dan af tot 16 speelsters. Op 20 mei start het tweede trainingsblok, met als einddoel het oefentoernooi met Servië, Nigeria en Puerto Rico. Bij aanvang staat dagelijks één oefensessie op het programma. Naarmate de voorbereiding vordert, wordt de trainingsintensiteit gestaag opgedreven.

Talent van de toekomst

Maandag al gingen de high potentials van start in Wilrijk met een stage die bijna twee weken duurt. Dat project, genaamd ‘B Gold’, kadert rond de Belgian Cats van de toekomst. Deze jonge talenten zullen dagelijks tot 4 uur op het oefenveld staan. Tot deze selectie behoren Emma Vindevogel en Nastja Claessens van ION Waregem.

Begin deze week begonnen IONLADIES Nastja en Emma met een stage van 2 weken in Wilrijk aan het project "B Gold". Dit…

Geplaatst door ION Basket Waregem op Vrijdag 30 april 2021

De Deerlijkse Claessens behoort trouwens tot de preselectie van de Belgian Cats. “Dit had ik totaal niet zien aankomen”, glundert de studente economie moderne talen. “Ik ga hier volop van genieten zonder hoge verwachtingen. Mee kunnen trainen met speelsters als Emma Meesseman zal heel leerzaam zijn. Van iedere speelster op dit niveau kan je trouwens iets oppikken.”

Door de selectie voor de Belgian Catst hoeft Nastja even niet naar school. “Gedurende de stage zal ik inderdaad niet op de schoolbanken terug te vinden zijn”, gaat Nastja verder. “Maar uiteraard zal ik alles achteraf moeten inhalen. Ik heb al een hele planning opgemaakt om alles geregeld te krijgen. Het zal niet eenvoudig zijn, maar het moet zeker lukken.”

Zei de bondscoach dat ik belofte van het jaar was? Dat is leuk om te horen

“De stages zijn zonder overnachting wegens corona. Dat betekent dat we telkens huiswaarts moeten keren.” Haar debuutjaar op het hoogste niveau met ION Waregem werd duidelijk opgemerkt door coach Philippe Mestdagh. De Ieperling noemde de talentvolle dochter van coach Frederic Claessens de ‘belofte van het jaar’.

“Dat is leuk om te horen. Het is toch wel een goed seizoen geweest bij ons debuut. Het was natuurlijk koffiedik kijken wat eerste nationale ging brengen. Ik had er zoals de meeste van mijn ploegmaats nog nooit gespeeld. Ik heb me in ieder geval geamuseerd”, aldus Claessens.

Oefenwedstrijden

De Cats spelen voor het Europees kampioenschap vijf oefenwedstrijden in de Kortrijkse Lange Munte en twee in Spanje: op 28 mei België-Servië, op 29 mei België-Puerto Rico, op 30 mei België-Nigeria, op 4 juni België-Nigeria (Cordoba/Spanje), op 5 juni België-Spanje (Cordoba/Spanje), op 10 juni België-Griekenland en op 12 juni België-Griekenland.

Na het EK wordt een kleine week rust ingelast, waarna in het weekend van 3 en 4 juli nog eens enkele trainingen in de Lange Munte zijn voorzien, om daarna op woensdag 7 juli naar het Japanse Mito te vertrekken. Daar volgen nog twee oefenpartijen, op 19 juli België-Japan en op 22 juli België-Amerika. (ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier