Groeiend ACJ Brugge kampt met luxeproblemen

Jens Swimberghe (30) viel in de laatste competitiewedstrijd nog twee minuutjes in, maar dat waren zijn laatste minuten als speler. Volgend jaar coacht hij de One-ploeg van ACJ Brugge.
Redactie KW

Als het Brugse basketbal opbloeit, is dat niet alleen te danken aan de wedergeboorte van Avanti. Racing Brugge kan in de regio als voorbeeld gelden voor het jeugdbeleid en het inpassen van zelf opgeleide spelers. Nochtans is het misschien ACJ Brugge dat voor de grootste groei tekent. De bijhorende pijntjes laten zich stilaan voelen, maar er klinken vooral positieve klanken bij de fusieploeg.

Ook volgend jaar zullen twee seniorenploegen in derde provinciale aantreden. Of de One-ploeg opnieuw uitwijkt naar de zuidelijke reeks, is nog niet beslist. Wel zeker is dat Jens Swimberghe de coaching voor zijn rekening zal nemen. Hij viel in het begin van het seizoen als speler geblesseerd uit en neemt nu de fakkel over van Jean-Marie Van Hulle, die wellicht een jeugdteam zal coachen. “Voor de rest blijft het hele team intact. Brecht Wyckstandt (guard, Ruddervoorde, red.) komt de kern vervoegen.”

Die jeugdwerking staat stevig op poten en werpt stilaan zijn vruchten af. “We zullen volgend seizoen een U21-team hebben, dat op provinciaal niveau zal spelen, maar ook een landelijke U18”, aldus een trotse voorzitter Stefaan Nollet. “De doorstroming van de jeugd komt echt goed op gang, een doelstelling van jaren geleden. Die jonge spelers zullen ook hun kans krijgen bij de senioren, telkens wanneer dat opportuun is.”

Volgens Dirk Neirynck, coach van de Two-ploeg, is er meest kans dat de jeugdspelers in zijn team zullen debuteren. “Ik moet zowat een nieuwe ploeg bouwen, want een zestal spelers haakt af en kapitein Thomas Vandaele wil graag in tweede provinciale spelen en verhuist naar Avanti Brugge. Naast enkele nieuwelingen zal er dus speelgelegenheid zijn voor het opkomend talent uit de eigen rangen.”

Er zijn wel een aantal zaken die het organisatorische plaatje er niet makkelijker op maken. Voorzitter Nollet zit onder andere met de handen in het haar als de beschikbaarheid van de zalen ter sprake komt. “We moeten dringend overleggen met de stad Brugge, want het zalenprobleem is acuut. Wellicht overschrijden we binnenkort de 150 leden en we zullen volgend seizoen tien ploegen hebben, waaronder ook Basketfun en de Basketschool. Iedereen wil graag minstens één keer in Daverlo trainen, maar daarnaast moeten we rekening houden met de beschikbaarheid van de coaches. Afgelopen weekend speelde onze U10 zelfs buiten omdat er geen zaal beschikbaar was. Gelukkig onder een stralende zon, dus dat was plezant…” (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier