Filou Oostende pakt in Tallinn na lange achtervolging eerste Europees succes in de Champions League

Na een spannende slotfase sleept Oostende de overwinning uit de brand. © gf
Redactie KW

Oostende pakte op miraculeuze wijze zijn eerste Europese zege in de Champions League basket na een 87-85 overwinning bij Kalev/Cramo. Na 39 minuten achtervolgen sleepte het via Randolph de verlengingen uit de brand (75-75). Djordjevic en finaal Booth zorgden voor de verlossing. Oostende redt op die manier zijn Europese campagne en doet weer volledig mee voor de kwalificatie in de tweede ronde.

Voor BC Kalev was Oostende de eerste Champions League tegenstander voor eigen publiek. Ze hadden in hun eerste twee uitduels één zege gepuurd. De Oostendse teller stond nog op nul zeges. Coach Gjergja koos voor Harris Brantanovic op de vijf positie. Hij bedankte met vier punten op rij. Thuisspeler Kitsing ontbond al snel zijn duivels en met 9 punten zonder misser zette hij de eerste kleine kloof op het scorebord (19-12). Invaller Keye Van der Vuurst zorgde met twee treffers, waaronder een bom, dat de kloof weer binnen de perken kwam, maar niet voor lang.

Jonge brigade

Het Amerikaanse duo Melson-Lewis (samen 21 punten) bleef heel efficiënt afwerken. Daartegen kregen aan Oostendse kant Booth en Randolph (samen 6 punten) weinig voet aan de grond. Ook Gillet verdween al vroeg met twee fouten naar de bank. Coach Gjergja koos voor zijn jonge brigade en daarin toonde vooral Jantunen zijn talent. Hij scoorde vooral op wilskracht enkele belangrijke korven (28-27). Het was opnieuw Lewis die orde op zaken stelde en Kalev weer wat ademruimte gaf. Berry zette net voor de rust de maximale kloof op het bord (46-33). Coach Gjergja ging met grote kopzorgen de kleedkamers in.

© gf

Na de pauze zette Gillet meteen de achtervolging in. Van de Vuurst volgde zijn voorbeeld en met een tweede bom zakte de kloof onder tien. Beide ploegen ontweken de harde duels niet. Een block-shot van Buysschaert en een lay-up van Buysse gaven de wedstrijd weer spanning (53-46). Dichter komen lukte nog steeds niet. Enkele aanvallende rebounds gekoppeld aan een te duchten afstandsschot zorgde ervoor dat de thuisploeg weer op rozen zat (63-50). De eerste bom van Gillet moest nog maar eens de terugkeer inleiden. Brantanovic en Djordjevic volgden zijn voorbeeld.

Comeback

Oostende ging het slotquarter met dubbele cijfers in (67-57). Daarin opende Djordjevic met twee assists en een driepunter (67-64). Berry en Melson reageerden op dezelfde manier. Topscoorder Brantanovic en opnieuw Djordjevic pakten de laatste Oostendse strohalm vast en brachten de kloof naar vijf punten (73-68). Een bom van Djordjevic opende de slotminuut. Beetje per beetje knaagde het aan de achterstand.

Bij 75-72 kreeg de kustploeg 18,8 sec om gelijk te stellen. Randolph deed het onwaarschijnlijke en met een verre bom sleepte hij de verdiende verlengingen uit de brand. Daarin zorgde Dusan Djordjevic met zes punten voor een eerste echte Oostendse voorsprong (78-84). Toch was dit niet voldoende om al zegezeker te zijn. Melson zette de thuisploeg met een vrijworp terug aan de leiding (85-84). Het laatste woord was echter aan Phil Booth. Met een ultieme driepunter zorgde hij voor de eerste Europese zege van het seizoen, meteen eentje om in te kaderen. (John Loncke)

BC Kalev/Cramo 85 – BC Oostende 87 (nv)

Quarters: 25-19, 46-35, 65-53, 75-75, 85-87

BC KALEV: Melson 21, Lewis 17, Sillins 2, Vitols 0, Hermet 2,Kangur 2, Berry 14, Nurger 4, Dorbek 6, Kitsing 17

BC OOSTENDE: Randolph 10, Buysse 4, Booth 8, Van der Vuurst 10, Buysschaert 6, Brantanovic 15, Jantunen 11, Djordjevic 16, Gillet 5, Troisfontaines 2

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.