Emma Meesseman wint Euroleague wéér, straks ook goud op de Spelen? “Zorgen dat we zonder spijt naar huis gaan”

Emma Meesseman (centraal met rugnummer 33) won al voor de vierde keer de EuroLeague basketbal.© REUTERS
Emma Meesseman (centraal met rugnummer 33) won al voor de vierde keer de EuroLeague basketbal.© REUTERS
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Emma Meesseman (27) heeft een vierde Euroleaguetitel te pakken met haar club UMMC Jekaterinenburg. En dinsdag kan ze daar nog een Russische titel aan toevoegen. Ook 2021 lijkt dus een succesjaar te worden voor de Ieperse. Die lijn wil ze komende zomer met de Belgian Cats maar wat graag doortrekken op eerst het EK en later de Olympische Spelen.

Eindwinst in 2016, 2018, 2019 en nu dus ook 2021. Om maar te zeggen dat UMMC Jekaterinenburg al jaren de Euroleague bij de dames domineert. Had corona in maart vorig jaar geen roet in het eten gestrooid, was het vorig weekend misschien al Meessemans vijfde eindzege in de hoogst aangeschreven basketbalcompetitie geweest. Een bijrol heeft ze in dat wereldteam hoegenaamd niet. Ook zondagavond had ze in de finale tegen het Spaanse Salamanca met 19 punten en 8 rebounds opnieuw een groot aandeel in de zege van haar ploeg.

Je zou haast denken dat het voor haar stilaan een gewoonte wordt om prijzen te winnen, maar zo scherp wil Emma Meesseman het niet stellen. “Het is toch altijd speciaal om zo’n groot tornooi te kunnen winnen. Ook al waren de omstandigheden deze keer toch wat anders dan de voorbije jaren. In de halve finale tegen thuisploeg Fenerbahce (de final four werd afgewerkt in Istanboel, red.) zat er nog volk in de tribune, maar tijdens de finale bleef de zaal leeg. Daar zal de avondklok in Turkije ook wel mee te maken gehad hebben. Maar natuurlijk is het jammer dat je zo’n zege dan niet kan vieren met je familie, vrienden, fans, bazen… Want zij zijn er anders toch altijd bij.”

Gezelschapsspelletjes

Ook de viering achteraf was ietwat speciaal, zo vertrouwt Emma ons toe. “We hebben het gezellig gemaakt”, lacht ze. “In ons hotel hebben we samen met de speelsters van Salamanca gezelschapsspelletjes gespeeld: Uno, Yahtzee… Heel tof. We hebben ook wel wat drankjes gedronken, maar we hebben niet te gek gedaan.”

Uno spelen na een gewonnen finale, we zien het pakweg Eden Hazard of Kevin De Bruyne niet meteen doen na de finale van de Champions League. “Ach, het basketbal is een heel klein wereldje. Iedereen kent iedereen en er speelt in elke ploeg wel iemand met wie je nog samen gespeeld hebt of die je kent. Het was nu wel de eerste keer dat we samen spelletjes gespeeld hebben, maar het gebeurt wel vaker dat beide ploegen na een wedstrijd nog samenkomen om iets te drinken.”

“Na de finale hebben we Uno gespeeld met de tegenstander”

Met vier eindzeges in de Euroleague komt Meesseman op gelijke hoogte met Ann Wauters, dat ander icoon van het Belgisch damesbasketbal. Maar de Ieperse liet in eerdere interviews al vallen dat ze daar geen belang aan hecht. “Natuurlijk is dat mooi, maar het is niet de reden waarom ik basketbal speel. Het is niet mijn doel om Ann Wauters te evenaren of om beter te doen dan haar. Ik wil vooral mijn eigen carrière uitbouwen én plezier beleven aan mijn sport.”

Russisch kampioen?

Veel tijd om te genieten van de nieuwe Euroleaguetitel kregen de speelsters van Jekaterinenburg in elk geval niet, want vrijdag staat al de finale van het Russisch kampioenschap op het programma. In een best-of-five moeten ze proberen Dynamo Koersk af te houden. Voor Ekat kan het al de dertiende (!) titel op rij worden.

Vrijdag en zaterdag speelt Jekaterinenburg thuis, dinsdag volgt een trip naar Koersk. “Hopelijk kunnen we het daar al afmaken, al win je natuurlijk altijd liever in eigen huis. Maar ook een eventuele vierde match wordt in Koersk afgewerkt. En we wachten liever niet tot die vijfde en beslissende match.” (lacht)

 © REUTERS
© REUTERS

En als ze die Russische titel dan beet heeft, kan Meesseman zich volop beginnen focussen op de zomer. Want ook die kondigt zich opnieuw bijzonder druk aan. “Ik heb het nooit anders geweten”, lacht ze. Van 17 tot en met 27 juni staat het Europees kampioenschap op de kalender, een maand later volgen dan de Olympische Spelen.

Of ze daar ook nog een avontuur in de WNBA aan toevoegt, daar is Meesseman zelf nog niet aan uit. “Die beslissing zal ik pas later nemen, wellicht na het EK. Ik zal dan vooral luisteren naar mijn lichaam. Maar als ik dit jaar naar de Verenigde Staten trek, dan zal het sowieso pas na de Spelen zijn.”

Olympische Spelen

Deze week kwam ook het verlossende nieuws dat olympiërs straks voorrang zullen krijgen voor het coronavaccin. Een goede zaak, volgens Meesseman. “Ik ben vooral blij dat er eindelijk een beslissing genomen is. Je zal altijd voor- en tegenstanders hebben, maar ik denk wel dat het de juiste beslissing is.”

Wat de Belgian Cats op die Olympische Spelen kunnen bereiken, daar durft ze zich nog niet ten volle over uit te spreken. “We hebben als groep zo hard toegeleefd naar die Spelen, we kijken er dan ook enorm naar uit. Natuurlijk willen we daar zo goed mogelijk presteren. De eerste stap moet zijn om de kwartfinale te bereiken en dan zien we wel wat er nog meer mogelijk is. Ons uitgangspunt is altijd dat we zonder spijt naar huis willen gaan. We moeten weten dat we er alles aan gedaan hebben. Dan hebben we onszelf niks te verwijten.”

Maar eerst is er dus nog het Europees kampioenschap. In 2017 charmeerden de Belgian Cats het hele land door op het EK brons te veroveren, maar twee jaar later sneuvelden ze in de kwartfinale. Kunnen ze nu beter doen?

“Net als op de Spelen is de kwartfinale opnieuw ons eerste doel. We weten dat onze ambitie in principe verder mag reiken, maar toch bekijken we het nog altijd match per match. Op dat EK willen we ons ook graag plaatsen voor het kwalificatietornooi voor het volgende WK. Ook dat is een doel op zich.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.