Belgian Cats rechten de rug met vlotte thuiszege tegen Duitsland

We herkennen Emma Meesseman, Julie Vanloo en Julie Allemand. © BELGA

De Belgische nationale vrouwenbasketploeg heeft zondag op de tweede speeldag in groep A van de kwalificaties voor het EK 2023 met 84-55 (rust: 32-32) gewonnen van Duitsland.

Voor de wedstrijd van start ging, was er een huldiging voor Ann Wauters. Onze 41-jarige landgenote zette afgelopen zomer na de Olympische Spelen een punt achter een indrukwekkende carrière, die ze afsloot met liefst 131 interlands.

Eerste helft in evenwicht

Net als eerder deze week tegen Bosnië-Herzegovina liep het voor rust tegen Duitsland niet van een leien dakje. Bij het einde van het tweede kwart mochten beide landen dan ook gaan rusten bij een 32-32 stand, maar in het derde kwart werd het verschil dan toch gemaakt in het voordeel van de Cats, die al snel zeven en niet veel later zelfs twaalf punten (46-34) uitliepen.

De bezoekers spruttelden nog even tegen, maar de Belgen ging op hun elan door en toen in het laatste kwart de voorsprong zestien punten bedroeg (66-50), was het wel duidelijk dat de zege binnen was. Een broodnodige zege ook, na het debacle in Sarajevo waar de Cats in hun eerste wedstrijd onder kersvers bondscoach Valéry Demory met 87-81 onderuitgingen.

Applausvervangingen voor Meesseman en Delaere

In de Lange Munte haalden ze het uiteindelijk met stevige 84-55 cijfers van Duitsland. Uitblinkster Emma Meesseman sloot af met 25 punten, 11 rebounds en 5 assists. Antonia Delaere was goed voor zeventien punten. Beide speelsters kregen in het slot nog een applausvervanging.

Alleen de tien groepswinnaars en de vier beste tweedes plaatsen zich voor het EK van 2023 in Israël en Slovenië. In november 2022 speelt België thuis tegen Noord-Macedonië (24/11) en Bosnië-Herzegovina (27/11). In februari 2023 volgen de laatste twee voorrondeduels op verplaatsing, tegen Duitsland (9/2) en Noord-Macedonië (12/2).