Amar Sylla schittert in collectieve topprestatie van Filou Oostende

Op basis van een knappe collectieve prestatie heeft Oostende vlot de maat genomen van Okapi Aalstar. Dank zij deze 88-70-zege is Oostende opnieuw de enige koploper.

Coach Gjergja koos voor de basis-vijf Schwartz, Mwema, Desiron, Djordjevic en Sylla. Aan de overzijde plaatste coach Defraigen het quintet Mihailovic-Maras-Maric-Lachance-Marchant. De twee gewezen Oostendenaars Maric en Mihailovic stonden bij OKapi dus aan de opworp, Maric en Mihailovic. Vooral Schwartz stond hot in die aanvangsfase. Met 4 op 5 veldkorven waarvan 1 op 1 bom stuurde hij Oostende in minder dan drie minuten naar een 9-2-voorsprong. Met vier punten van Djordjevic, vijf stuks van Desiron en bommen van Sylla ken van der Vuurst lom de score vlot naar 24-6 in de achtste minuut. Na 9’47” maakte de Litouwse center Kupsas zijn debuut in vervanging van Sylla. Op assist van Caupain dunkte McIntosh 28-11 als tussenstand na het openingskwart op het bord.

Vroeg in het tweede kwart overschreed Buysse met vier punten de twintiger-grens: 33-11. De hoogste tijd voor coach Defraigne om een time-out aan te vragen. Kupsas stond niet eens drie minuten tussen de lijnen of hij hoorde al twee fouten. Na zeven minuten werd hij vervangen door Buysschaert. Ondertussen was de score al opgelopen tot 37-13. De Filous bereikten de rust met een 47-27-voorsprong.

Het derde kwart kabbelde rustig. Na een bom van Sylla stapten de Oostendenaars richting een dertiger: 63-35. Maar Lachance driepunterde snel tegen: 63-38 aan het halfuur. Okapi knaagde vroeg in het vierde kwart aan zijn achterstand. Op vijf minuten van de buzzer hadden de bezoekers de schade hersteld tot 71-53. Gjergja riep zijn troepen dan ook samen voor een time-out. Iets later hoorde Kupsas zijn vierde fout, een aanvallende. De Litouwer gromde even en ref Krehic smeerde hem meteen een technische fout, zijn vijfde, aan. Zo was Kupsas de enige Oostendenaars die zaterdag niet scoorde. Het werd zelfs 71-56.

Filou Oostende leverde opnieuw een collectief sterke prestatie, met Amar Sylla, goed voor 12 punten en liefst 18 rebounds (waarvan 16 defensieve), als uitblinker. Naast Sylla eindigden ook Simon Buysse (15), Keye van der Vuurst de Vries (12), Loic Schwartz (11) en MiKyle McIntosh (10) aanvallend in de dubbele cijfers.